Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Lahden ydinkeskustan tyhjät liiketilat pitäisi puolittaa" – katso kartasta, millaisia tyhjiä tiloja on naapurissasi

MM-kisat vaikuttivat väliaikaisesti myös tyhjien liiketilojen määrään. Vaikka lisää yrittäjiä kaivataan, tyhjissä liiketiloissa on jotain hyvääkin.

Vesijärvenkatu 20:ssa sijaitsevaan liiketilaan on muuttamassa uusi vuokralainen toukokuussa. Kuva: Katja Luoma

Lahden ydinkeskustassa on tyhjillään viimeisimmän, maaliskuussa tehdyn laskennan mukaan 37 liikehuoneistoa. Määrä on laskenut huomattavasti vuoden takaisesta, jolloin tyhjillään oli samalla alueella 46 liiketilaa.

- Viimeisen vuoden aikana tilanne on parantunut koko ajan. Viime maaliskuusta alkuvuoteen 2017 määrä aleni kuukausittain, kertoo Lahti Cityn toiminnanjohtaja Janne Viitamies.

Lahti City ry laskee tyhjät liiketilat ydinkeskustassa yhdeksän liikekorttelin alueella kuukausittain. Laskennassa ovat mukana katutason liiketilat, jotka eivät sijaitse kauppakeskuksissa tai valopihoilla. Esimerkiksi entinen Anttilan kiinteistö ei kuulu laskettavaan alueeseen.

Helmikuun laskennassa tyhjiä liikehuoneistoja ydinkeskustassa oli ainoastaan 25. Sen taustalla ovat Viitamiehen mukaan osittain MM-kisojen aikaiset pop-up-liikkeet.

- Pop-up-liikkeitä oli ehkä puolenkymmentä ja jotkut ehkä venyttivät yritystoimintaa hiihtokisoihin saakka. Jos muutto- tai lopetuspäätös oli jo tehty, hiihtokisat haluttiin kuitenkin katsoa, Viitamies kuvailee.

Kansantalous ja remontti selittävät muutosta

Selittäviä tekijöitä parantuneelle tilanteelle on etsitty kansantalouden tilan muutoksesta sekä paikallisista muutoksista ydinkeskustan alueella.

- Kansantalous on kääntynyt kasvuun. Se näkyy niin, että yrityksiä perustetaan ja niitä tulee kauppapaikoille lisää. Lahdessa toriparkki valmistui ja isoin työmaaurakka alkoi pikkuhiljaa väistyä - tosin Aleksanterinkatua rakennettiin marraskuulle saakka. Jonkin verran oli ilmiötä, että vuokrat tulivat hiukan alaspäin joissakin taloissa, Viitamies luettelee.

Viitamiehen mukaan vuonna 2016 tilanne näytti numeroiden perusteella jonkin aikaa vielä todellisuutta synkemmältä, sillä remontin alla valmistuneita liiketaloja oli jonkin aikaa tyhjillään.

Jonkin verran tyhjää tarvitaan

Tällä hetkellä tyhjää on ainakin Aleksanterinkadulla. Viitamiehen mukaan tyytyväinen ydinkeskustan nykyiseen tilanteeseen ei voi olla, mutta toisaalta jonkin verran liikehuoneistoja on hyvä ollakin tyhjänä.

- Tällä alueella olisi hyvä olla 15 tyhjää tilaa, että on vaihtuvuuden mahdollisuus. Määrä pitäisi saada vielä puolitettua.

Lahti City markkinoi myös Lahden kaupungin kanssa ydinkeskustaa yrityksille, jotka nyt toimivat keskustan ulkopuolella.

- Viime vuonna se tuotti tuloksia ja sen ansiosta syntyi vuokrasopimuksia, Viitamies kertoo.

Laskentaa on tehty vuodesta 2014 lähtien. Huhtikuun tuloksia ei ole vielä saatu.

Lähiviikkoina Lahdessa tehdään myös erillinen laajempi laskenta, jonka taustalla on Elävät kaupunkikeskustat ry. Valtakunnallisen vertailun tulokset kaupunkien välillä julkaistaan toukokuun loppupuolella.

Alla olevaan interaktiiviseen karttaan on kerätty tietoja joistakin Lahden keskustan tyhjillään olevista, vuokrattavista tai myytävistä liiketiloista. Juttu jatkuu kartan alapuolella kolmella esimerkillä.

Vanhaa linja-autoasemaa remontoidaan

Vanhan linja-autoaseman vuokrasopimusneuvottelut ovat parhaillaan esisopimusvaiheessa. Tilojen remontointi alkoi maaliskuussa ja sen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

- Työ on edennyt aikataulussa, kertoo Salpausselän Rakentajien toimitusjohtaja Tapani Pöyry.

Rakennus on suojeltu kokonaan ulkopuolelta ja osin sisäpuolelta, joten remontti vaatii kommunikointia myös Museoviraston kanssa.

Tällä alueella olisi hyvä olla 15 tyhjää tilaa, että on vaihtuvuuden mahdollisuus. Määrä pitäisi saada vielä puolitettua. toiminnanjohtaja Janne Viitamies, Lahti City ry.

- Paikkahan on hyvä, ja se tulee paranemaan Ranta-Kartanon myötä, Pöyry mainitsee.

Tiloihin on tulossa 2-3 yritystä. Aiemmin Etelä-Suomen Sanomat on uutisoinut, että tiloihin kaavailtaisiin K-ketjun kauppaa, ravintolaa ja R-kioskia.

Entinen Shell odottaa valituskierteen loppumista

Vanhaa linja-autoasemaa vastapäätä oleva entinen Shell-huoltoasema odottaa edelleen kaavavalituskierteen päättymistä. Sen nykyään omistava Skanska haluaa purkaa rakennuksen ja rakentaa sen tilalle kaksi asuntoyhtiötä.

- Kaavamuutos meni valitukseeen, ja siitä tuli noin kuukausi sitten hallinto-oikeudesta päätös, että valitukset on hylätty. Pari tahoa hakee kuitenkin valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kertoo hankekehitysjohtaja Jukka Haaparanta.

Valituslupaa on hakenut kaksi yhdistystä sekä muutama yksityishenkilö. Keskimääräinen käsittelyaika korkeimmassa hallinto-oikeudessa on Haaparannan mukaan kahdeksan kuukautta, joten asia ratkennee vuodenvaihteen aikoihin.

- Hallinto-oikeuden perustelut kaavamuutokselle olivat selkeät. Luotamme, että asiaan saadaan varmuus vuoden vaihteessa.

Asuinrakennusten lisäksi uusrakennuksiin saattaisi tulla katutasoon liiketilaa.

- Kaava ei vaadi sitä, mutta sallii liiketilojen tekemisen, Haaparanta sanoo.

Skanskan omistuksessa vanha huoltoasema on ollut vuodesta 2013.

Entisen Rosson tiloihin neuvotellaan uudesta ravintolasta

Entisen ravintola Rosson tiloihin Aleksanterinkadulla aukenee ehkä uusi ravintola syksyyn mennessä. Ravintolan tiloista on käynnissä vuokrasopimusneuvottelu.

Kiinteistöjohtaja Sanna Sianoja tilan omistavasta A. Ahlström Kiinteistöt Oy:stä kertoo, että paikalle tavoitellaan ruokaravintolaa.

- Toukokuun aikana asiassa varmaan mennään eteenpäin, Sianoja arvioi.

Vielä neuvottelujen toinen osapuoli ei ole julkisesti tiedossa. Sianoja sanoo, että myös mahdollisen vuokralaisen tavoite on, että ravintola olisi syksyllä auki.

- Vääjäämättä jonkin verran muutostöitä on edessä, hän mainitsee.

Entinen ravintola Rosson kiinteistö on ollut tyhjillään reilun vuoden verran. MM-kisojen aikana tiloissa toimi väliaikainen pop-up-ravintola.

A. Ahlström Kiinteistöt omistaa Aleksanterinkadun ja Vesijärvenkadun kulmauksessa sijaitsevan Kulmalan kiinteistöosakeyhtiön, johon kuuluu muitakin liike- ja toimistotiloja. Vesijärventien puoleiseen 50 neliömetrin kokoiseen liiketilaan, jossa on viime kuukausina ollut esillä lasten kaupunki -taideprojekti, on muuttamassa uusi vuokralainen toukokuussa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen