Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Perhepuiston linnakkeen tilalle rakennetaan uusi - suunnittelu vielä kesken ja aikataulu auki

Launeen vanhasta puulinnakkeesta ei ole juuri mitään jäljellä. Se oli lasten keskuudessa suosittu. Kuva: Mirja Hussain

Launeen perhepuiston parhaillaan purettavan linnakkeen tilalle suunnitellaan uutta linnaketta. Suunnittelu on kuitenkin vielä kesken, kertoo hortonomi Kati Konivuori Lahden kaupungilta.

- Uutta on tulossa ja ideat ovat niin sanotusti vapaat. Joitakin suunnitteluperiaatteita on päätetty, Konivuori kuvailee.

Aikataulua uudelle linnakkeelle ei vielä tiedetä.

- Toivottavasti se ehtisi tänä vuonna, mutta vielä sitä ei voida luvata.

Kaupungin valvojapuutarhuri Markku Silvenius toteaa, että nyt purettu linnake oli kunnossapidollisesti elinkaarensa lopussa.

- Ajateltiin, että puretaan se keväällä ennen kuin muksujen suurempi vieraileminen alkaa, jotta se ei ole turvallisuusriski, Silvenius kuvailee.

Uuteen linnakkeeseen ei välttämättä tule elementiksi vettä. Vanhan linnakkeen ympärillä oli vedellä täytetty vallihauta.

- Jalo ajatus on, että siihen tulee jokin toiminnallinen järjestelmä, mutta isojen linjojen kanssa ollaan vielä avoimia, Silvenius toteaa.

Välineen elinikä 15-20 vuotta

Konivuori toteaa, että perhepuiston alkuperäisillä välineillä alkaa olla uusimisen paikka.

- Leikkivälineen elinikä on noin 15-20 vuotta. Kovalla käytöllä, kuten esimerkiksi koulun pihalla, se voi olla lyhyempikin.

Helsingistä Lahteen vanhempiensa kanssa tulleet Aleksi ja Antto Lassi keksivät Launeen perhepuistossa uusia leikkejä, vaikka linnake olikin jo purettu. Aleksi muisti kuitenkin linnan viime käynniltä. Kuva: Mirja Hussain

Perhepuistoon tuli viime kesän lopulla myös uusi liukumäki. Se rakennettiin vanhan putkiliukumäen paikalle. 25 vuotta toiminnassa ollut mäki purettiin turvallisuussyistä, koska sen rakenteissa havaittiin lahoa.

Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala kertoo, että perhepuistossa on vielä ainakin yksi alkuperäinen iso puurunkoinen kiipeilyväline. Myös liikennekaupunki on ollut puistossa pitkään.

Kujala arvioi, että tänä vuonna kaupungin leikkialueiden ja -puistojen leikkivälineiden uusimiseen on käytettävissä noin 200 000 euroa.

Konivuoren mukaan leikkipuistojen ja -alueiden välineitä uusitaan tarpeen ja määrärahojen mukaan. Kulumisen lisäksi laitteita uusitaan ilkivallan takia. Konivuoren mukaan leikkipuistoissa tapahtuu sekä sotkemista että rikkomista.

- Siivoamaan joutuu varmaan aika useinkin. Voi olla poltettuja roskiksia tai penkkien lautojen repimistä irti, Konivuori kuvailee.

Loviisanpässissä saneerataan kesällä

Lahdessa on noin 160 pientä leikkialuetta ja muutamia isompia leikkipuistoja.

- Määrä on aika iso. Korjausvelkaa on, mutta turvallisuuteen on pystytty panostaman. Vaaranpaikkoja ei ole. Säännöllisiä tarkastuksia on tehty jo parikymmentä vuotta, kuvailee kaupunginpuutarhuri Kujala.

Kujalan mukaan kaikkia pois vietäviä leikkivälineitä ei välttämättä uusita, jos leikkikenttää ei käytetä kovin paljon.

- Katsotaan sen mukaan, onko lapsiperheitä. Välineitä käyttävä ikäluokka on aika rajallinen.

Lahden leikkipuistoissa on tiedossa muitakin muutoksia. Silveniuksen mukaan Loviisanpässin leikkipuistoa saneerataan ja sinne vaihdetaan uusia laitteita kesälomien aikaan, kun leikkipuisto on tauolla. Nastolan puolelle rakennetaan uusi Kyynärän leikkialue, jonka on tarkoitus valmistua kesäkuun loppuun mennessä. Vanhankartanonpellolla uusitaan leikkiteline.

Keskuspuistossa perhepuiston pohjoispuolella puolestaan rakennetaan hulevesiojaa. Alueella on ollut Silveniuksen mukaan jonkin verran kosteusongelmaa. Lisäksi perhepuiston Sorsalampi ruopataan talvella.

Kuva: Anssi Hietamaa
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi