Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalassa väännetään jo, vaikka ääniharava on vielä Kuubassa: Tuomo Riihilahti ei pidä mahdollisena Juri Niemisen kunnanhallituksen puheenjohtajuutta

Keskustan uusi ykköstykki Hilkka Kemppi suhtautuu kokoomuksen Riihilahtea maltillisemmin vaalitulokseen. Hän ei sulje pois ketään tai mitään ennen kuin paikkaneuvotteluita on aloitettu.

Mitä valtaisan äänipotin saanut Juri Nieminen haluaa? Kuva: Sami Lettojärvi

- Suurimmalle ryhmällehän kunnanhallituksen puheenjohtajan paikka on perinteisesti kuulunut. En usko, että asiasta tulee edes sen suurempia puheita.

Näin määrätietoisesti ilmoittaa Asikkalan poliittiset pasmat ainakin entisten valtapuolueiden mielestä sekaisin murskavoitollaan panneen Kotikunta-ryhmän Immo Virtanen.

Virtanen kuitenkin korostaa, ettei Kotikunnalla ole tarkoitus lähteä ryntäilemään. Kotikunta haluaa neuvotella asiallisesti.

- Voi kuulostaa erikoiselta, mutta ei meillä ole hirveää intoa lähteä kyynärpäät edellä rynnimään.

Suurimmalle ryhmällehän kunnanhallituksen puheenjohtajan paikka on perinteisesti kuulunut. Kotikunnan listalla valtuustoon valittu Immo Virtanen

Virtanen ei ala vielä spekuloida nimillä, mutta on ilmeistä, että valtavat 420 ääntä kerännyt Juri Nieminen on vahva ehdokas kuntapolitiikan tärkeimmälle paikalle kunnanhallituksen puheenjohtajaksi.

Niemisen omat mielihalut johtavien tehtävien suhteen eivät ole tiedossa. Kuubassa matkaileva Nieminen ei ole vastannut ESS:n yhteydenottoihin.

Riihilahti ei halua päästää Niemistä johtopaikalle

Uuteen valtuustoon valittu nykyisen valtuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok.) ei jätä tulkinnalle juuri varaa. Juri Niemisen valinta kunnanhallituksen puheenjohtajaksi on Riihilahden mielestä käytännössä mahdotonta. Asikkala on itsenäinen mutta ei yksin, ja siksikin kunnanhallituksen puheenjohtajan paikalle tarvitaan yhteistyökykyinen henkilö, Riihilahti sanoo.

- Hänellä oli jo kunnanjohtajana ongelmia hoitaa maakunnallisia asioita henkilökemiasyistä. Mielestäni Niemisen valintaan liittyisi valtavasti haasteita, koska kunnanhallituksen puheenjohtaja on tärkeä vaikuttaja myös ylikunnallisissa asioissa.

Riihilahti muistuttaa, että sekä kunnanhallituksen että valtuuston puheenjohtajan valitsee lopulta kunnanvaltuuston enemmistö, eikä esimerkiksi Kotikunta-ryhmä yksin.

- Kun tekee ihan tavallisia laskusuorituksia eri ryhmien välillä, on helppo päätellä, miten uusi valtuusto asiaan [Niemisen valintaan kunnanhallituksen puheenjohtajaksi] suhtautuisi, koska tuskin olen tämän ajatuksen kanssa yksin.

Riihilahti ei päästä itseään tai muita asikkalalaisia johtavia poliitikkoja helpolla. Niemisen nousun taustalla ovat nykypoliitikkojen virheet, hän sanoo.

Vaalitappion kärsineet kokoomus ja keskusta voivat syyttää Juri Niemisen vaalimenestyksestä itseään, Riihilahti summaa.

- Kun Nieminen politisoi vastaanottokeskusasian lähettämällä tiedotteita ja moittimalla Migriä sekä sisäministeriötä, ja pian sen jälkeen hänen virkasuhteensa päätettiin lopettaa, tuli Jurista monen kuntalaisen silmissä marttyyri ja sankari. Niemiselle annettiin virkasuhteen päättämisen yhteydessä kaikki aseet käyttöön ja poliitikkojen suut tukittiin eroon johtaneista todellisista syistä.

Tässä vaiheessa Riihilahti ei ole halukas avaamaan "todellisia syitä" sen tarkemmin.

"Meidän ei pidä blokata ketään pois"

Jos kokoomuksessa kolmen paikan menetys tuntuu kirpaisevan syvältä, vielä suuremman tappion kärsineessä keskustassa suhtaudutaan käytyihin vaaleihin rauhallisemmin. Kokoomus-kollegaansa maltillisemmin uuteen poliittiseen tilanteeseen suhtautuu keskustan ääniharava Hilkka Kemppi. Hänen mukaansa ketään tai mitään ei pidä tässä vaiheessa blokata pois keskusteluista.

- Meidän ei pidä blokata ketään pois, vaan blokata oikeat ihmiset oikeille paikoille. Minä ja keskusta aiomme vannoa yhteistyön nimiin myös vaalien jälkeen. Niin ovat vaalipuheissaan luvanneet tehdä muutkin ryhmät.

Keskustan sijoittuminen vaalikamppailussa toiseksi voisi tarkoittaa valtuuston puheenjohtajan pestiä puolueen ääniharavalle. Kemppi ei ole halukas asettelemaan itseään vielä mihinkään tehtävään. On kuitenkin selvää, ettei pelkkä rivivaltuutetun tehtävä kuitenkaan Kempille riitä.

- Ensin pitää keskustella asioista oman porukan kesken ja aistia, millaista luottamusta ryhmästä löytyy. Totta kai kuntalaisilta saamani luottamuksen myötä olen valmis tärkeisiin tehtäviin. Töitä aion mennä valtuustoon tekemään. Ei kukaan huvikseen käytä aikaansa ja rahojaan kampanjointiin.

Neuvottelut alkavat pääsiäisen jälkeen

Neuvottelut ryhmien välillä aloitetaan pääsiäisen jälkeen. Viimeistään tuolloin selviää, mitä Kuuban-matkaaja tästä kaikesta ajattelee.

Kokoomuksen kanta tuntuu olevan selvä. Nieminen ei kelpaa kärkipaikoille. Ajetaanko Kotikunta-ryhmä sitten kokonaan nurkkaan? Tuskin, jos keskustan uuden johtotähden puheita on uskominen.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen