Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näillä alueilla Lahti kasvaa ja kehittyy - Ranta-Kartanon rakentaminen lykkääntyy jälleen, mutta katutyöt ovat lähdössä liikkeelle

Uudistuneen Aleksin avajaisia vietettiin marraskuussa. Kuva: Mirja Hussain

Lahdessa on meneillään useita isoja aluekehityshankkeita, jotka muuttavat kaupunkikuvaa merkittävästi tulevien vuosikymmenten aikana. Toteutuessaan hankkeet mahdollistavat tuhansien uusien asuntojen rakentamisen ja tuhansien työpaikkojen syntymisen.

1. Ydinkeskusta

Ydinkeskustassa on saatu valmiiksi isoja uudistuksia: toriparkki, matkakeskus ja Aleksin uudistaminen. Lisäksi on tehty pienempiä muutoksia, kuten Rautatienkadun jalkakäytäväkokeilu, jossa jalankulun aluetta levennettiin vähentämällä parkkipaikkoja.

Viime vuonna aloitettua kokeilua esitetään jatkettavaksi kahdella vuodella. Sen jälkeen päätetään, jääkö järjestely pysyväksi.

Tänä ja ensi vuonna on tarkoitus uudistaa asematoria ja Asemakatua. Loviisankadulla suunnitelmissa on leventää jalkakäytävää, mikä mahdollistaisi terassit ja katupuut.

Keskustan kehän toteutusta tutkitaan lähivuosina. Kyse on siitä, miten läpiajoliikennettä ohjattaisiin keskustan laitamille.

Askon alueelle tulee asuntorakentamista ja uusi ruokakauppa. Kuva: Anssi Hietamaa

2. Radanvarsi

Radanvarren alueella meneillään on kolme kaavamuutosta: Starkin alue, matkakeskuksen länsipuoli ja Askon alue.

Starkin alueelle on tarkoitus rakentaa 23 asuinkerrostaloa. Kaava tuodaan päätettäväksi, kun kaupunki saa valmiiksi sopimusneuvottelut Starkin kanssa.

Matkakeskuksen länsipuolelle on suunniteltu 10-kerroksinen hotelli sekä asuntoja 770 asukkaalle. Asunto-osakeyhtiö Asematori valitti kaavasta hallinto-oikeuteen vedoten varjostushaittaan.

Askon alueen kaavoituksessa on meneillään ehdotusvaihe. Suunnitelmissa on 20 kerrostaloa, päivittäistavarakauppa ja parkkilaitos.

Havainnekuva Ranta-Kartanon aloituskorttelista Kuva: Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen oy

3. Ranta-Kartano

Ranta-Kartanon asuntorakentamisen aloitus lykkääntyy jälleen. Hallinto-oikeus hylkäsi aloituskorttelin kaavamuutoksesta jätetyt valitukset, mutta Salpausselän luonnonystävät, Liekki-yhdistys ja kaksi yksityishenkilöä hakevat valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Valituslupien käsittely vie keskimäärin 8,3 kuukautta.

Ranta-Kartanon kadut rakennetaan vuosina 2017-2019. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, pilaantuneiden maiden poisto alkaa vapun jälkeen. Työt alkavat Kisapuiston puolelta Kartanonkadulta. Kokonaisuuteen kuuluvat myös Aleksin alkupää sekä Hollolankadun ja Lahdenkatujen osuudet.

Hennala punatiiliset kasarmirakennukset suojellaan. Kuva: Mirja Hussain

4. Hennala

Hennalan entinen varuskunta on muuttunut asuin- ja työpaikka-alueeksi. Parhaillaan nähtävillä on kasarmialueen kaavamuutos, johon sisältyy muun muassa 29 uutta asuntotonttia.

Kaavamuutokseen sisältyy yhteensä 84 000 kerrosneliötä rakentamista. 22 vanhaa kasarmirakennusta suojellaan. Entisen harjoituskentän aluetta suunnitellaan erikseen ideakilpailun pohjalta. Uudisrakentaminen voi alkaa muutaman vuoden päästä.

Poliisilaitos muuttaa Hennalaan ensi vuoden 2018 alussa. Katurakentaminen alkaa poliisilaitoksen liittymästä. Uutta liittymää on kaavailtu myös vanhalle Helsingintielle.

Niemen alueelle halutaan kampuksen lisäksi yritystoimintaa ja asumista. Kuva: Katja Luoma

5. Niemi

Niemen alue vahvistuu kampuksena, kun perusteilla oleva Lut-konserni ja Helsingin yliopisto keskittävät sinne toimintojaan. Niemen alueen tulevaisuutta on hahmoteltu kaavarunkotyössä, johon sisältyy kampuksen ohella yritys- ja asuinkortteleita.

Tiedepuiston ja Iskun tehtaan kampusrakennusten väliin tehdään uusien kevyen liikenteen yhteys.

Polttimon ja hiivatehtaan kohdalle on suunnitteilla rantaraitti, jonka silta- ja pengervaihtoehtoja tutkitaan parhaillaan.

Sopenkorven hylätty teollisuusraide voi muuttua puistoväyläksi. Kuva: Pertti Louhelainen

6. Sopenkorpi

Sopenkorven teollisuusalueelle on tulossa vaiheittain asuntorakentamista. Kahdeksan kiinteistön omistajat esittivät alustavan kiinnostuksen kaavamuutokseen. Kaavamuutokset on laadittu Sopenkorvenkadun alkupäähän sekä Ahjokatu 2-4:ään.

Ahjokadulla tavoitteena on saada punatiiliset tehdasrakennukset osin asuinkäyttöön. Pusikoitunut teollisuusraide on muuttamassa puistoväyläksi. Sopenkorvenkadun alkupäähän on suunniteltu uutta rakentamista. Mäkelän Sähkön talo suojellaan.

Tietoja kertoivat kaupungin projektipäälliköt Riitta M. Niskanen ja Pirkko-Leena Jakonen sekä kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskoski.

Kuva: Anssi Hietamaa
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi