Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tallukka puhuttaa yhä, turvapaikanhakijoista ja Asikkalan maineesta käytiin kiihkeintä vaalikeskustelua

Asikkalan kuntavaalipaneelissa äänestettiin vauvarahan puolesta. Kaikki ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, että kunnan elinvoiman eteen pitäisi toimia. Kuva: Sami Lettojärvi

Vääksyssä vielä kesäkuun alkuun saakka toimiva, entisen hotelli Tallukan tiloissa oleva, vastaanottokeskus herätti vilkasta keskustelua Asikkalan vaalipaneelissa tiistaina. Mielipiteitä ja kokemuksia esitettiin vastaanottokeskuksen puolesta ja sitä vastaan, vaikka asia ei kuulu kunnanvaltuuston toimivaltaan.Etelä-Suomen Sanomien ja Yle Lahden järjestämään vaalikeskusteluun osallistui kahdeksan puolueen tai ehdokaslistan edustajaa.

"Maine pitää hakea takaisin"

Keskustelua käytiin myös siitä, onko Asikkalaan liitetty turvapaikanhakijakysymys aiheuttanut kunnan maineelle sellaista vahinkoa, jota ei enää saada korjattua.

Keskustan listoilta valtuustoon pyrkivä Hilkka Kemppi arvioi, että kunnan maineeseen ja ilmapiiriin on tullut vähintään kova kolaus.

- Nyt pitää hakea se maine takaisin, ja se onnistuu puolueiden välisellä yhteistyöllä, Kemppi sanoi.

Myös valtuuston I varapuheenjohtaja Mira Nieminen (ps.) toivoi yhteisten maineenkorjaustalkoiden aloittamista.

Useimmissa kommenteissa Asikkalan luonto nähtiin vetovoimatekijänä ja matkailuvalttina, jota pitäisi hyödyntää nyt todenteolla.

Yhtenä ongelmana nähtiin majoituskapasiteetin puuttuminen. Kunnassa on jonkin verran pienyrittäjiä, jotka tarjoavat esimerkiksi mökkejä vuokralle.

- Kun Tallukasta nyt on paljon puhuttu, viittaan siihen sen verran, etten ole ollenkaan varma, onko se enää viime vuosina ollut sen tason hotelli, joka on tehnyt voittoa. Käsittääkseni ei. Kunnan tulisi panostaa erityisesti matkailun markkinointiin. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että ne, jotka ovat Asikkalasta jo valmiiksi kiinnostuneita, kyllä osaavat tänne tulla, mutta muuten markkinointi on aika vähäistä, Hannu Siivonen (vihr.) pohti.

Vauvaraha sai kannatusta

Jos vastaanottokeskuksesta riitti vaalikeskustelussa erilaisia mielipiteitä, olivat ehdokkaat yksimielisiä siitä, että Asikkalan tulisi toimia, jotta kunnan elinvoimaa saataisiin parannettua. Ehdotusta jokaisesta uudesta kuntalaisesta maksettavasta vauvarahasta kannattivat kaikki.

Sen sijaan maksuttoman varhaiskasvatuksen tarpeellisuudesta oltiin eri mieltä.

Vuodeosaston alasajo alkaa pian, miten käy muiden palveluiden?

Asikkala liittyi vuodenvaihteessa perustettuun hyvinvointiyhtymään. Palveluiden säilyminen huoletti sekä ehdokkaita että yleisöä: vuodeosaston alasajo alkaa 10. huhtikuuta, ja se kirpaisee monia. Terveyskeskuslääkärille on tällä hetkellä usean kuukauden jono.

Kukaan ehdokkaista ei kuitenkaan halunnut, että kunta irtautuisi hyvinvointiyhtymästä.

- Oman terveyskeskuksen säilyminen huolestuttaa. Jos terveyspalvelut katoavat, ihmisiä on vielä entistä vaikeampi saada muuttamaan tänne, Kotikunta-ryhmän listalta valtuustoon pyrkivät Immo Virtanen sanoi.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok.) huomautti, että kokoomuksen ajamassa valinnanvapaudessa toteutuu myös sote-palveluja paljon käyttävien etu.

- Meillä on kunnassa hyvä, yksityinen lääkärikeskus, joten palveluita on kyllä saatavilla. Hannu Mäkinen (sd.) taas pelkäsi, että valinnanvapaus johtaa kuntalaisten kannalta huonoon lopputulokseen.

- Jos me alamme käyttää yksityistä lääkärikeskusta, meidän oma terveyskeskuksemme lakkaa jossain vaiheessa, Mäkinen huolehti.

Korjattu 22. maaliskuuta: Hannu Siivosen sukunimestä oli jäänyt puuttumaan yksi i-kirjain.

Piia Kujala
piia.kujala@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi