Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Arkkitehtivaltuutettu näkee Aikuiskoulutuskeskuksessa ison sudenkuopan - valtuusto edellyttää tutkimusta talon kunnosta

Tiirismaan koulu voidaan siirtää Paavolan kampusalueelle, katsoo maanantaina kokoontunut Lahden kaupunginvaltuusto. Valtuusto kuitenkin edellyttää, että Aikuiskoulutuskeskuksen ja muiden rakennusten kunto tutkitaan ja varmistetaan sisäilmaltaan turvallinen remontti.

Lisäys kuntotutkimuksen edellyttämisestä tehtiin SDP:n esityksestä. Kokoomuksen esityksestä päätöstä täydennettiin edellyttämällä, että tulokset tuodaan kaupunginhallituksen arvioitavaksi ja valtuuston tietoon. Panu Heinonen (vihr.) esitti asian palauttamista. Hänen mielestään kuntoselvitysten tulosten pitäisi olla valtuutetuilla etukäteen tiedossa.

- Materiaalin pitää olla kattava, nyt ei valitettavasti niin ole.

Palautusesitys kaatui äänin 86-16.

Paavolan investointi edullisempi

Homeongelmien takia suljettu Tiirismaan koulurakennus päätettiin viime kesänä korvata uudisrakennuksella. Syksyllä ryhdyttiin kuitenkin selvittämään, voitaisiinko koulu sittenkin sijoittaa Paavolaan, jossa voitaisiin hyödyntää Aikuiskoulutuskeskuksen tiloja.

Paavolassa investointi maksaa noin 49 miljoonaa euroa, Tiirismaalla kymmenisen miljoonaa euroa enemmän. Tiirismaan vaihtoehdossa toteutuisi ajatus yhtenäiskoulusta, kun taas Paavolan mallissa Lotilan ja Harjun alakoulut jatkavat toimintaansa.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan Sirkku Hildénin (sd.) mukaan Paavolan vaihtoehdosta syntyi puolueiden kesken melko laaja yhteisymmärrys, vaikka ratkaisu ei ole paras mahdollinen.

- Yksi uhkatekijä ovat olemassa olevat rakennukset ja niiden sisäilma. Tiirismaalla oireilleet saavat tällä hetkellä oireita näissä tiloissa, oli syy mikä hyvänsä. Kaupungin on varmistettava lapsille turvalliset ja terveelliset tilat, hän huomautti.

Uudisosaan 12 luokkatilaa

Tiirismaan koulun henkilökunta on vaatinut Aikuiskoulutuskeskuksen kiinteistön perusteellista kuntotutkimusta. Aikuiskoulutuksen tiloissa toimi nyt Tiirismaan lukio, joka sijoittuu jatkossa Muotoiluinstituutin kiinteistöön. Lukion rehtorin Leena Akolan mukaan tiloihin on oltu tyytyväisiä.

Tiirismaan koulun opettajista noin neljäsosa oireili sisäilmaongelmien takia. Sivistyslautakunnan jäsen Helena Salakka (kok.) totesi, että Aikuiskoulutuksen yhteyteen tehdään 12 opetustilaa uudisosaan.

- Sinne tulee enemmän opetustiloja kuin vanhalle puolelle. Se antaa mahdollisuuden joustoon. Voidaan ottaa sisäilmaongelmaiset huomioon.

"Iso sudenkuoppa"

Vihreiden Heinonen, joka on koulutukseltaan arkkitehti, huomautti, että sisäilman epäpuhtauksille altistunut henkilö voi oireilla pienistäkin pitoisuuksista.

- Kaikkien tilojen täytyy olla sellaisia, että kuka tahansa voi niihin mennä.

Heinosen mielestä Aikuiskoulutuksen tasakatto ja maavaraiset laatat aiheuttavat ison sudenkuopan.

- Uskon ja toivon, että ei hanketta ajeta kuin käärmettä pyssyyn vaan selvitetään oikeasti riskirakenteet. Puretaan atomeiksi, jos tarve vaatii.

Launeen koulun homeongelmia penkonut Kalle Aaltonen (Pro Lahti) katsoi, että päätöksiä tehdään sokkona.

- En luota hetkeäkään siihen, että Paavolan vaihtoehto tulee onnistumaan.

Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Lasse Koskinen (ps.) tyynnytteli valtuutettuja.

- Ennen kuin peruskorjataan, luonnollisesti tehdään kartoitus. Ilmastointijärjestelmä tullaan uusimaan kokonaisuudessaan.Erkki Nieminen (sd.) ihmetteli, miksi valtuutetut kääntyivät saneerausvaihtoehdon kannattajiksi.

- On ollut helppo tehdä havainto, että takinkääntäjiä on aika paljon. Tilanne on ihan sama. Nyt mennään korjattavaan kohteeseen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X