Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden valtuusto päättää Tiirismaan koulun tulevaisuudesta - listalla myös Lut-fuusio ja hallintouudistus

Tiirismaan lukio toimii nyt Aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa. Jatkossa lukio siirtyy Muotoiluinsituutin rakennukseen. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantai-iltana päättämään Tiirismaan koulun tilaratkaisuista. Kaupunginhallitus päätti viikko sitten esittää, että keskustan kouluverkkoratkaisun pohjaksi valittaisiin Paavolaan toteutettava koulukampus.

Vaihtoehtona on ollut homeongelmien takia suljetun Tiirismaan koulun uudisrakentaminen, josta valtuusto teki päätöksen viime kesänä. Syksyllä ryhdyttiin kuitenkin selvittämään, voitaisiinko koulu sittenkin sijoittaa Paavolaan, jossa voitaisiin hyödyntää Aikuiskoulutuskeskuksen tiloja.

Paavolan vaihtoehdossa investointikustannukset olivat edullisemmat. Paavolassa investoinnin hintalappu on noin 49 miljoonaa euroa ja Tiirismaalla kymmenisen miljoonaa euroa enemmän. Paavolan mallin arvioidaan sopeutuvan uudisrakennusvaihtoehtoa paremmin tuleviin muutoksiin.

Tiirismaan uudisrakentaminen olisi pedagogisesti parempi vaihtoehto. Myös toimintakustannukset olisivat edullisemmat kuin Paavolassa.

Kaupungin sivistystoimi on liputtanut Tiirismaan vaihtoehdon puolesta. Tiirismaan koulun henkilökunta on vaatinut Aikuiskoulutuskeskuksen kiinteistön perusteellista kuntotutkimusta.

Aikuiskoulutuksen tiloissa toimi nyt Tiirismaan lukio, joka sijoittuu jatkossa Muotoiluinstituutin kiinteistöön. Lukion rehtorin Leena Akolan mukaan tiloihin on oltu tyytyväisiä.

Lut-fuusio päätettävänä

Valtuusto päättää maanantaina myös Lahden ammattikorkeakoulun fuusioimisesta Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lut-konserniin.

Fuusion myötä korkeakoulutus Lahdessa vahvistuisi. Professuureja olisi nykyisen kuuden sijasta jatkossa kymmenen nykyisen. Lahdessa työskentelisi satakunta Lutin työntekijää. Lahdessa toimisi Lutin kampus, jossa aloittaisi maisterikoulutuksessa 80 diplomi-insinööriopiskelijaa ja 40 kauppatieteiden opiskelijaa vuodessa.

Lut-konsernin on tarkoitus syntyä tämän vuoden aikana. Lamkin ohella siihen fuusioituu Saimaan ammattikorkeakoulu. Uudessa konsernissa on yhteensä noin 13 000 opiskelijaa ja 1 500 henkilökunnan jäsentä.

Lahti omistaa valtaosan Lamkin osakkeista. Hollolan, Orimattilan ja Heinolan valtuustot käsittelevät Lut-fuusiota huhtikuussa.

Esillä myös hallintouudistus

Valtuuston listalla ovat myös kaupungin hallintouudistus, jonka on määrä astua voimaan valtuustokauden vaihtuessa kesäkuun alussa.

Poliittisessa johtamisessa on tarkoitus siirtyä niin sanottuun ministerimalliin, jossa merkittävimpien lautakuntien puheenjohtajat ovat myös kaupunginhallituksen jäseniä. SDP ja vasemmistoliiton edustajat äänestivät kaupunginhallituksessa mallia vastaan. He kannattivat mallia, jossa lautakuntien puheenjohtajilla olisi vain läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen kokouksissa. Vasemmistopuolueiden pelkona on, että ministerimallissa valta keskittyy liiaksi hallitukselle.

Hallintosäännöstä todennäköisesti joudutaan äänestämään. Ministerimalli lisäksi päättäjiä puhuttavat johtaville luottamushenkilöille maksettavat palkkiot.

Kaupungin palveluiden tuottaminen perustuu jatkossa kahteen palvelualueeseen, jotka ovat sivistys ja kaupunkiympäristö. Hallinto- ja asiantuntijapalvelut kootaan konsernihallintoon. Kaupungin tavoitteena on vähentää henkilöstöä vuosittain noin 30 henkilöllä eli yhdellä prosentilla.

Valtuuston kokous alkaa kello 18. Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä kaupungin verkkosivuilla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X