Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uutisanalyysi: SDP:n nokkamiesten vaalimiekkailu kuumentaa tunteita Lahdessa - "Puheenjohtaja räkyttää lehdessä vähän väliä"

Lahden valtuuston puheenjohtaja Mika Kari (sd.) on arvostellut kaupungin taloudenpitoa. Alijäämä kertyi viime vuonna 10 miljoonaa euroa. Kuva: Markus Sommers

Lahden johtavat demaripoliitikot höykyttävät paikallisia päättäjiä taloudenpidosta. Toisen mielestä rahaa käytetään liikaa ja toisen mielestä liian vähän. Kyse taitaa olla lähestyviin kuntavaaleihin liittyvästä miekkailusta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän valtuuston puheenjohtaja Ville Skinnari taistelevat SDP:n suurimmasta äänipotista ja kukaties koko kaupungin äänikuninkuudesta. Molemmat ovat kansanedustajia, ja kumpikin saalisti viime kuntavaaleissa yli tuhat ääntä.

Kaksikko arvioi tällä viikolla kriittiseen sävyyn organisaatioidensa hallitusten toimintaa. Kari ilmaisi tyytymättömyytensä kaupunginhallitukseen, koska kaupunki esitteli tiistaina 10 miljoonan euron verran tappiollisen tilinpäätöksen. Karin mukaan kaupungin taloudenpito on mennyt "alle kaiken arvostelun".

Skinnari puolestaan antoi huutia yhtymän hallitukselle, joka ilmoitti keskiviikkona hallintoa koskevien yt-neuvotteluiden käynnistämisestä. Yhtymän säästöpaineita aiemminkin arvostellut Skinnari arvioi, että tukipalveluista karsiminen lisää lääkärien ja hoitajien työtaakkaa. Hänen mielestään erittäin rankkoja toimenpiteitä halutaan tehdä ilman varmuutta seuraamuksista.

Siihen ei olisi voinut vastata kovin kauniisti. Juha Rostedt (kok.)

Yhtymän menot ylittyivät

Hyvinvointiyhtymä on Lahden taloudenpidon ytimessä, sillä rahat palveluihin tulevat vielä parin vuoden ajan kaupungin budjetista.

Viime vuonna erikoissairaanhoitoon upposi 11 miljoonaa ennakoitua enemmän. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Juha Rostedtin (kok.) mielestä hallitus oli tilanteen edessä voimaton.

- Omilla päätöksillämme olisimme voineet jättää homekoulut korjaamatta. Väistötiloihin siirtymisestä tulee kovat kulut, mikä on ihan tarkoituksellista.

Taloutta olisi voitu paikata myös korottamalla veroprosenttia tai ottamalla lisää velkaa. Näin ei Rostedtin mukaan toimittu, koska tavoitteena on saada säästöjä uudistamalla ja keventämällä kaupungin organisaatiota.

Karin piikittely sai Rostedtin hermostumaan. Hän antoi asiasta palautetta "ystävien kesken".

- Kirjoitin jo vastineenkin, mutta poistin sen. Ei ole kokoomuksen tapaista lähteä noin ala-arvoisiin heittoihin vastaamaan. Siihen ei olisi voinut vastata kovin kauniisti, Rostedt sanoo.

"On mennyt vallan merkilliseksi..."

Kari muistuttaa korostaneensa aiemminkin tasapainoisen talouden tärkeyttä. Talouden päästäminen syöksykierteeseen uhkaa hänen mukaansa kaupungin kykyä tuottaa palveluita.

- Kunnallispolitiikka on mennyt vallan merkilliseksi, jos kokoomus, joka on ollut tunnettu ponnekkaista puheistaan taloudenpidosta, haluaa jotenkin ylenkatsoa valtuuston puheenjohtajan talouspuheita tilanteessa, jossa tilinpäätös ylittää kymmenkertaisesti valtuuston hyväksymän tason, hän kuittaa Rostedtille.

Yhtymän perustamisen keskeisenä tavoitteena on ollut hillitä sosiaali- ja terveysmenojen kasvua. Jotta Lahden ja muiden kuntien rahat riittäisivät, yhtymälle asetettiin tälle vuodelle parinkymmenen miljoonan euron säästövaatimus.

Yhtymän perustamista vastustaneet Lahden demarit ovat suhtautuneet tavoitteeseen kaksijakoisesti, kuten Karin ja Skinnarin vaalinokittelukin osoittaa. Yhtymässä hallituksen varapuheenjohtaja Kari Lempinen (sd.) on seissyt säästölinjausten takana, mikä ei ole lainkaan miellyttänyt Skinnaria.

"Vaalien lähestyminen haiskahtaa aika pahasti"

Yhtymän hallituksen jäsentä Martti Mäkelää (ps.) tilanne ihmetyttää.

- Tuntuu, että keskustelu käydään nyt väärissä paikoissa. Kuntavaalien lähestyminen haiskahtaa aika pahasti. Hyvinvointiyhtymän valtuuston puheenjohtaja räkyttää lehdessä vähän väliä. Samaa voi sanoa valtuuston puheenjohtajankin avautumisesta.

Mäkelän mielestä Skinnari on halunnut hämmentää kuvioita.

- En tiedä onko häiriköinti oikea sana, mutta kyse on hyvin vahvan epäluottamuksen osoittamisesta julkisuudessa. Toivoisin, että pystyttäisiin tekemään yhteistyötä toisella tavalla. En pidä siitä, että jokaista liikettä kommentoidaan rajuin sanankääntein.

Tilannetta sivusta seurannut lahtelaispäättäjä muotoilee asian näin:

- Todennäköisesti kummallakin suunnalla on pointtinsa, mutta puhe on mennyt ärhäkkäämmäksi vaalien takia. Tulehtunut tilanne ei auta asioiden eteenpäin viemistä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X