Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä muhii sitoutumattomien jytky - kuntavaalit voivat muuttaa rajusti Asikkalan ja Kärkölän poliittisia voimasuhteita

Kuva: Anssi Hietamaa

Kevään kuntavaaleissa Päijät-Hämeessä valtuustopaikkoja tavoittelee yhteensä 103 puolueisiin sitoutumatonta ehdokasta. Kaikkiaan Päijät-Hämeessä ehdokkaita on 1174. Koko maakunnassa ehdokkaista 8,8 prosenttia on siis erilaisilla sitoutumattomilla listoilla.

Lahdessa perussuomalaisten ja kokoomuksen hylkäämän kaupunginvaltuutetun Kalle Aaltosen perustama Pro Lahti saanee ainakin yhden paikan valtuustossa, mutta suhteellisesti huomattavasti merkittävämpiä sitoutumattomia ryhmiä on tyrkyllä pitkin Päijät-Hämettä.

Sitoutumattomien vaikutusvalta päijäthämäläiskunnissa näyttääkin kasvavan huhtikuun vaalien jälkeen. Päättyvällä valtuustokaudella sitoutumattomilla on ollut painoarvoa vain Heinolassa, jossa Parempi Heinola (PaHe) on ollut valtuuston kolmanneksi suurin ryhmä.

Heinolassa ehdokkaista liki 20 prosenttia on poliittisten puolueiden ulkopuolisia. PaHen 32 ehdokkaan lisäksi poliittisten puolueiden listoilta valtuustoon pyrkii kolme muutakin ehdokasta.

Kevään kuntavaaleissa vakavasti otettavia sitoutumattomia listoja on myös Asikkalassa ja Kärkölässä.

Kärkölässä kaikista ehdokkaista peräti 29 prosenttia on poliittisesti sitoutumattoman Kärkölä-ryhmän ehdokkaita.

25 ehdokkaan Kärkölä-ryhmä on ilmoittanut tavoitteekseen suurimman ryhmän aseman. Ehdokkaita Kärkölä-ryhmällä on selvästi enemmän kuin valtapuolueilla keskustalla, kokoomuksella ja SDP:llä.

Asikkalassa useiden nykyvaltuutettujen ja uusien tulokkaiden muodostama Kotikunta-lista tavoittelee merkittävää äänipottia. Ehdokkaita Kotikunnalla on 15. Joukossa on muun muassa Asikkalan entinen kunnanjohtaja Juri Nieminen.

Sitoutumattomia on myös Sysmässä (kahdeksan ehdokasta 59:stä), Orimattilassa (8 ehdokasta 114:stä) ja Padasjoella (yksi 60:stä).

Ainoastaan Hollolassa ja Hartolassa sitoutumattomia listoja ei ole.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen