Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kokoomus ja SDP kisaavat Lahdessa tasapäin kärkisijasta - vihreät hengittää perussuomalaisten niskaan

Kokoomus ja SDP taistelevat rinta rinnan Lahden suurimman puolueen asemasta. Perussuomalaiset on säilyttämässä paikkansa valtuuston kolmanneksi suurimpana ryhmänä, mutta vihreät vaanii aivan iskuetäisyydellä.

Tällaisilta näyttävät kevään kuntavaalien asetelmat Etelä-Suomen Sanomien teettämän gallupkyselyn perusteella. Tietoykkösen tekemässä tutkimuksessa kysyttiin 700 lahtelaiselta, mitä puoluetta äänestäisit, jos kuntavaalit pidettäisiin nyt.

Kokoomus ja demarit saivat kumpikin noin 26 prosentin kannatuksen. Molemmat näyttäisivät menettävän hieman kannatustaan viime kuntavaalien lukemista.

Myös perussuomalaisten kannatus näyttäisi laskevan. Kysely ennakoi puolueelle Lahdessa 12 prosentin kannatusta. Vihreiden osuus oli kyselyssä 11 prosenttia.

Valta-akselit ovat vuosikymmenien aikana vaihdelleet kokoomuksen ja sosialidemokraattien välillä. Näiden kahden kesken käydään tiukin kisa. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari (sd.)

Perässä tulevat keskusta, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto 7-8 prosentin kannatuksellaan.

Valta-akseli vaihdellut

Kokoomus on ollut Lahden suurin puolue kaksissa edellisissä kuntavaaleissa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Juha Rostedtin (kok.) mukaan kyselyn tulos on linjassa puolueiden yhteisen puoluebarometritutkimuksen kanssa.

- Prosentit vastaavat sitä, mikä Lahdessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut. Kokoomus koetaan osaavimpana kuntapuolueena ja uudistajana, joka luo kuitenkin toiminnallaan turvallisuuden tunnetta. Tämä varmaankin on kokoomuksen tuloksen takana.

SDP juhli suurimman Lahden puolueen paikkaa edellisen kerran syksyllä 2004.

- Onhan siitä kotvasen aikaa. Valta-akselit ovat vuosikymmenien aikana vaihdelleet kokoomuksen ja sosialidemokraattien välillä. Näiden kahden puoleen kesken käydään tiukin kisa. Viime vaaleissa paikat menivät fifty-fifty, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari (sd.) toteaa.

Lahden kokoomuksen ehdokaslistalla ei ole yhtään paikallista kansanedustajaa. Puolue joutuu antamaan tasoitusta SDP:lle, jonka ehdokkaista kaksi istuu eduskunnassa.

- Näkyvyyden kannalta tämä on puute. Kun katsotaan itse työtä, kuinka hyvin esimerkiksi edunvalvonnassa on onnistuttu hallituspuolueiden avulla, ei voi sanoa, että hirveästi olisi kärsitty, Rostedt sanoo.

"Tulos on hyvä, jos pärjäämme vihreille"

Perussuomalaisten valtuustoryhmää johtava Martti Mäkelä pitää kyselyn tulosta odotettuna.

- Lähtökohta on ollut, että pientä tappiota voi aikaisempaan vaalimenestykseen nähden tulla. Jos pärjäämme vihreitä ja vasemmistoliittoa vastaan, silloin tulos on ihan hyvä. Olen tyytyväinen, jos saamme tuollaisen kannatuksen.

Mäkelä arvelee, että SDP kirii kokoomuksen ohi Lahden suurimmaksi puolueeksi. Vihreiden nousua hän sanoo osanneensa odottaa.

- Suurissa kaupungeissa on ollut tällaista trendiä. Vihreiden ehdokasmäärät ovat olleet rankassa kasvussa. Voisin silti kuvitella, että vihreät on puolue, jolla on paljon aktiiveja, muttei kuitenkaan vielä äänestäjiä.

"Auttaa jaksamaan"

Vihreiden tavoitteena on nousta valtuuston kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi. Ryhmänjohtaja Aleksi Mäntylä pitää kyselyn tulosta silti ennakoitua parempana. Neljä vuotta sitten puoluetta äänesti viitisen prosenttia lahtelaisista.

- Virhemarginaali tietenkin on iso, mutta 11 prosentin kannatus antaisi kuusi valtuutettua. Kyselyn tulos auttaa ehdokkaita jaksamaan toreilla ja turuilla.

Vihreillä oli vanhan Lahden valtuustossa vain kolme valtuutettua.

- Se on tietysti kirvellyt. Isossa valtuustossa olemme olleet vähän huutolaispojan asemassa, vaalipäällikkö Kirsti Vaara sanoo.

55 prosenttia varmoja äänestämisestä

Viime kuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti 53 prosenttia vanhan Lahden asukkaista.

- Äänestäminen on kaiken aa ja oo, Vaara muistuttaa.

Kuntavaalit pidetään kolmen viikon päästä sunnuntaina 9. huhtikuuta. Kyselyn vastaajista 55 prosenttia pitää äänestämistään täysin varmana ja 26 prosenttia melko varmana.

Kysely tehtiin 7.-15. maaliskuuta. Virhemarginaali on 4,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen