Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Homekoulujen korjaamiseen löytyy rahaa, lupasi Orimattilan valtuuston puheenjohtaja

Orimattilan nykyisistä kärkipoliitikoista vaalipaneelin osallistuivat kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Jarmo Keskevaari (kok.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuula Koivunen (sd.) ja valtuuston puheenjohtaja Tapio Malmiharju (kesk.).

Homekouluissa opiskelevat koululaiset ja Hennan alueeseen investoidut rahat asetettiin vastakkaisiin vaakakuppeihin Orimattilan vaalipaneelissa keskiviikkona. Sitoutumattomien Susanna Särkinen ihmetteli, kuinka Hennan käytetään rahaa, kun orimattilalaiset lapset opiskelevat homekouluissa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuula Koivunen (sd.) halusi kuulla, mikä Orimattilan kouluista on Särkisen mielestä oikein homeessa. Koivusen mukaan Orimattilan sisäilmatyöryhmä puuttuu asiaan, jos tietoja ongelmista tulee.

- Esimerkiksi täällä yhteiskoulussa on kärsitty sisäilmaongelmista ja pelkään, että tälle käy kuten Launeen koululle Lahdessa, Särkinen sanoi.

Launeen koulun sisäilmaongelmien korjaamiseen käytettiin Lahdessa miljoonia euroja, ennen kuin Launeelle päätettiin rakentaa kokonaan uusi koulu.

Särkisen mielestä ihmisten kokemuksia sisäilmaongelmista ei Orimattilassa ole otettu vakavasti. Särkisen jyrkät mielipiteet vaalipaneelissa kirvoittivat yleisöstä kommentin, jonka mukaan Särkisen tulisi pyrkiä valtuustoon Orimattilan populistien riveistä eikä Orimattilan sitoutumattomien listoilta.

Kuntoa selvitetty ja korjauksia tehty

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tapio Malmiharju (kesk.) huomautti, että nykyisen valtuustokauden alussa Orimattilassa ei ollut yhtään homekoulua. Hänen mukaansa koulujen kuntoa on selvitetty ja pienempiä korjauksia on tehty.

- Varmaa on, että homekiinteistöjen korjaamiseen riittää Orimattilassa rahaa. Urheilutalokin rahoitetaan kokonaan velaksi, mutta siitäkin selvitään, kun kunnan taloudellinen tilanne on nykyisenkaltainen.Etelä-Suomen Sanomien ja Yle Lahden järjestämään vaalikeskusteluun osallistui keskiviikkona yhdeksän puolueen tai ehdokaslistan edustajia. Huoli kiinteistöistä ja palveluista tuli esille puheenvuoroissa. Esimerkiksi Seppo Venesjärvi (ps.) koki, että terveitä kyläkouluja on lakkautettu taloussyihin vedoten. Kristillisdemokraattien Pertti Laaksonen taas oli huolissaan siitä, että Hennaa kehitetään muiden kylien palveluiden kustannuksella.

Erkko-lukiota puolustettiin

Kouluista keskusteltaessa ehdokkaat olivat yhtä mieltä paikallisen Erkko-lukion tärkeydestä. Kukaan ei ollut vakavissaan lakkauttamassa lukiota, päinvastoin lukio nähtiin houkuttelevana vetovoimatekijänä, kun lähikunnista on lakkautettu lukioita.

- Tämä on outo vaaliteema, kun olemme asiasta aivan yksimielisiä. Eikä opetus Erkko-lukiossa ole heikkolaatuista, Matti Vilander (vihr.) tiivisti keskustelua.

Moni poliitikko kaipasi silti keinoja nostaa Erkko-lukion houkuttelevuutta. Lahtea suurempana uhkana pidettiin paikallisten nuorten alhaista intoa lukio-opiskeluun.

- Meidän täytyy tehdä yhteistyötä muiden lukioiden kanssa. Jos oppilasmäärä painuu alle sadan, muuttuu ylläpitoaika kalliiksi, huolehti Tapio Malmiharju.

Kuka puolustaisi terveyspalveluita?

Sosiaali- ja terveyspalveluista päättäminen kuuluu jo nyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle. Tulevan vaalikauden puolivälissä järjestämisvastuu on siirtymässä maakunnilla. Orimattilalaiset ehdokkaat olivat huolissaan kunnan terveyspalveluista etenkin pidemmällä aikavälillä.

- Täytyy toivoa, että aikanaan orimattilalaiset äänestäisivät orimattilalaista ja päättämään saataisiin henkilöitä, jotka puolustavat paikallisia palveluita, Malmiharju sanoi.

Hänen mielestään Lahti on maakunnassa niin suuri tekijä, ettei sitä voi ohittaa, vaan Lahden kanssa pitää pystyä järkevään yhteistyöhön.

- Koulutuskonsernissa toimipisteitä on lakkautettu ympäristökunnista. Mahtaako sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa käydä samoin, pelkäsi Pertti Laaksonen.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen