Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tehdäänkö päätökset Orimattilassa pienessä piirissä? Avoimuudesta ja Hennasta kiihkein vaalikeskustelu

Susanna Särkijärvi (sit.) kyseenalaisti Orimattilan vaalikeskustelussa sekä päätöksenteon avoimuuden että Hennan hankkeen mielekkyyden. Keskustan Tapio Malmiharju (kuvassa vasemmalla) puolusti molempia. Vihreiden Matti Vilanderin (toinen vasemmalta) mielestä Henna on alueellinen kultamuna. SKP:n Pentti Kataja muisteli, kunka Henna aikanaan käynnistyi rakennusliikkeiden aloitteesta.

Orimattilan valtuuston kokoukset saatetaan jatkossa videoida. Ainakin valtaosa Etelä-Suomen Sanomien ja Yle Lahden vaalikeskusteluun osallistuneista ehdokkaista oli valmis puoltamaan videointia.

Orimattilan päätöksenteon avoimuus nousi ehkä hieman yllättäen vaalipaneelin yhdeksi pääaiheeksi. Erityisesti sitoutumattomien listalta valtuustoon pyrkivä Susanna Särkinen syytti orimattilalaista päätöksentekoa salailevaksi. Särkinen sai taustatukea myös nykyisten valtuutettujen taholta, kun Seppo Venesjärvi (ps.) koki joidenkin asioiden tulleen päätöksentekoon yllättäen.

- Jos ei satu olemaan kaupunginhallituksessa, niin valtuustossa aika moni asia on käsitelty läpihuutojuttuna, sanoi vihreiden ehdokas Matti Vilander.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tapio Malmiharju (kesk.) koki kunnan tiedonkulun parantuneen vasta uusittujen internetsivujen ja viestintäsuunnittelijan ansiosta.

- Tiedonkulkua tullaan parantamaan ja nopeuttamaan, mutta se vaatii työtä. Luottamushenkilöt eivät voi olla julkisia tiedonantajia.

Vaalikeskustelua Orimattilan yhteiskoululla seurasi noin 50 henkilöä. Heistä vain kymmenkunta koki kysyttäessä, että ei saa tarpeeksi tietoa Orimattilan asioista.

Markkinointia pitäisi tehdä

Hennan asuinalueen rakentamisesta käytiin Orimattilan vaalipaneelissa odotetusti pitkä ja värikäs keskustelu. Voimakkaimmin Hennan mielekkyyden kyseenalaisti sitoutumattomien Särkinen, joka aiemmin on muun muassa käynnistänyt Hennaa vastustavan kuntalaisaloitteen. Hän kysyi muun muassa, mikä järki on rakentaa Orimattilaan toinen keskusta 15 kilometrin päähän nykyisestä keskustasta ja palveluista.

Kukaan Orimattilan vaalikeskusteluun osallistuneiden yhdeksän puolueen tai ehdokaslistan edustajasta ei ollut valmis vetämään töpseliä Hennan hankkeelta, vaikka korjattavaa ja kehitettävää hankkeesta löysi moni. Esimerkiksi perussuomalaisten Venesjärven mielestä hanketta ei toistaiseksi ole markkinoitu läheskään riittävästi.

- Markkinointia on tehty jonkin verran ja vastikään hankkeelle palkattiin markkinointi-ihminen, joka aloittaa kesällä. Ensimmäiset tontitkin tulevat myyntiin vasta syksyllä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuula Koivunen (sd.) puolustautui.

Venesjärven mielestä markkinointia pitäisi suunnata erityisesti pääkaupunkiseudulle, kun Pasilaankin on rakentumassa tuhansia työpaikkoja. Kaupunginvaltuuston jäsen Pertti Laaksonen (kd.) oli päinvastaista mieltä. Hänestä markkinointia pitäisi suunnata pohjoisesta Etelä-Suomeen muuttaville.

Orimattila tarvitsee uusia asukkaita

Valtuuston I varapuheenjohtaja Jarmo Keskevaari (kok.) muistutti, miksi Henna on hänen mielestään tarpeellinen hanke Orimattilalle.

- Orimattila on vanheneva muuttotappiokunta. Nykyiset tontit eivät ole vetäneet, ja tarvitsemme kuntaan uusia veronmaksajia ja työpaikkoja.

Keskustan Malmiharju muistutti, että Henna on vain yksi Orimattilan suurista investoinneista, joiden avulla kunnasta yritetään tehdä houkutteleva asuinpaikka.

- Pennalaan ja uuteen urheilutaloon on investoidaan molempiin noin 20 miljoonaa euroa. Henna on vasta nyt saatu vaiheeseen, jossa sen onnistuminen voidaan mitata. Ei kannata lyödä käsijarrua nyt, kun voimme vihdoin saada jotain takaisin.

Matti Vilanderin mielestä Henna on Orimattilan kultamuna, jota on erittäin vaikea saada epäonnistumaan.

- Kun sinne on jo näin paljon investoitu, ei sitä ole järkeä vastustaa.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X