Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdelle luvataan kampuksen asema - myös yliopiston nimi muuttuisi korkeakoulukonsernissa

Jos Lahden ammattikorkeakoulun omistus siirtyy Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle Lutille, muuttaa Lut Lahden toimintonsa Niemen kampusalueelle. Kuva: Mirja Hussain

Historiallinen asia. Pääsy seuraavalle tasolle. Voitto kaikille osapuolille. Sopimusesitys Lahden ammattikorkeakoulun Lamkin liittymisestä ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lut-konsernia kerää lähinnä kiitosta. Sopimuksen nähdään toteutuessaan vahvistavan Lahden seudun asemaa ja koulutustarjontaa.

- Tämä on Lahden seudulle jättiloikka kohti tiedekorkeakoulun saamista. Lahti on rahoittanut yliopistotoimintaa merkittävällä summalla vuosittain jo parinkymmenen vuoden ajan. Tässä päästäisiin seuraavalle tasolle, sanoo Lahden kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jarkko Nissinen (sd.)

Tavoitteena lisää koulutusta

Lahden kaupunginhallitus käsittelee Lamkin liittymistä Lut-konserniin maanantaina. Jos järjestely toteutuu, aloittaisi yliopiston maisterikoulutuksessa Lahdessa jatkossa 80 diplomi-insinööriopiskelijaa ja 40 kauppatieteiden opiskelijaa vuodessa. Myös professoreiden määrää on tarkoitus lisätä neljällä, minkä jälkeen Lahdessa työskentelisi 10 professoria tutkimusryhmineen.

Kaupunginhallituksen esittelytekstissä todetaan, että Lahden tavoitteena on kasvattaa Lahdessa annettavan korkeakoulutuksen vetovoimaisuutta ja samalla kasvattaa merkittävästi yliopisto-opiskelijoiden määrää keskipitkällä aikavälillä.

- Varmaan tässä opetusministeriön kanssa voidaan keskustella, minkä verran siellä arvostetaan uusia avauksia ja voidaanko aloituspaikkoja lisätä. Sitten Lut oman strategiansa pohjalta arvioi painopisteitä. Jos Lahdessa opetus ja tutkimus menestyy ja yritysyhteistyötä on paljon, niin toiveissa on saada lisää opetusta tänne, Nissinen sanoo.

Lahden kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran mukaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä on osoitettu ymmärrystä korkeakoulujen tekemille esityksille. Sekä Lamk että Lut ovat esittäneet tutkintokattojen nostamista eli rahoituksen kasvattamista sekä mahdollisen strategisen pääomituksen suuntaamista korkeakouluille.

- Ministeri [Sanni Grahn-Laasonen (kok.)] on todennut sen, että ministeriö harkitsee esityksiä. Meidän kannalta todella toivottavaa olisi, että hallituksen puolivälitarkastelun yhteydessä tehtäisiin päätös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pääomittamisesta.

Korkeakoulujen yhteistyö ensisijaista

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Lahden ammattikorkeakoulu ovat sopineet Lamkin tavoitteista ja toiminnasta vuosille 2017-2020.

- Työnjakoa korkeakoulujen kanss voidaan arvioida vuosittain niin, että toinen ottaa jotain koulutusta ja toinen luopuu jostakin. Pyrkimys on kohti korkeakoulujen tiivistymistä ja profiloitumista, ei kohti koulutusvastuiden hajauttamista, sanoo opetusneuvos Maarit Palonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Ammattikorkeakoulujen suurempi uudistus tehtiin pari vuotta sitten. Palosen mukaan suurta muutosta ei haluta tehdä joka vuosi. Parhaillaan on käynnissä korkeakoulujen visiotyö, jossa pyritään luomaan näkymää korkeakouluopetukseen vuoteen 2030 saakka.

Lahden toiveita lisätä alueen yliopisto-opiskelijoiden määrää Palonen kehottaa edistämään ensisijaisesti korkeakoulujen yhteistyön kautta.

- Tietysti siinä pitää arvioida koko Etelä-Suomen koulutustarjontaa. Tulevista korkeakoulutuksen rakenteista ei tässä vaiheessa uskalla sanoa mitään.

Perälauta turvaa

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajan Juha Rostedtin (kok.) mukaan sopimus pyrittiin muotoilemaan sellaiseksi, ettei siitä aiheutuisi kustannuksia. Sopimuksen perälautakirjaus takaa Rostedin mukaan sen, että Lamkin omistus palaa kunnille, mikäli Lutin toimintaa lakkaa tai olennaisesti muuttuu.

- Sopimus on turvallinen. Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lutin välisessä sopimuksessa oli tehty hyvät pohjat, joita sitten muokkasimme.

Neuvottelutuloksen mukaan Lamkin omistus siirtyisi Lutille kokonaisuudessaan. Järjestelyssä Lamkista tulisi Lutin tytäryhtiö. Käytännössä omistusjärjestely tehtäisiin niin, että nykyisten omistajien osakeomistus muutettaisiin kuntien ja Lahden ammattikorkeakoulun väliseksi pääomalainaksi.

- Tämän voi nähdä kahdelta kantilta. Toisaalta järjestely antaa taloudellista liikkumavaraa ammattikorkeakoululle. Samalla sisällä on se, että järjestely luo mahdollisuuden siihen, että pääomalainoja todella voidaan hoitaa, arvioi rahoitusalan erityisasiantuntija Jari Vaine Kuntaliitosta.

Hänen mukaansa ammattikorkeakoululain viides pykälä rajoittaa mahdollisuuksia omistusjärjestelyihin. Pykälän mukaan ammattikorkeakouluosakeyhtiön toiminta ei saa tuottaa voittoa omistajille. Vaineen mukaan on vaikea arvioida järjestelyn perusteita ja vaihtoehtoja tuntematta niitä motiiveja, joiden perusteella hankkeeseen on lähdetty. Seuraus on kuitenkin selvä.

- Tässä Lamkin omistajat luovuttavat omistuksen vastikkeettomasti Lutille, ja jatkossa kunnilla on rooli pääomalainojen muodossa.

Kaksi kampusta, uusi nimi

Jyrki Myllyvirta kuvaa Lahden ammattikorkeakoulun liittymistä osaksi Lut-konsernia voitoksi kaikille osapuolille.

- Lahden seutukunnalle tämä tuo yritystoiminnalle lisää hyödyllistä opetustoimintaa. Ammattikorkeakoululle järjestely antaisi yliopistokumppanin, josta tulee vetovoimaa. Lut puolestaan tarvitsee laajempaa pohjaa, kehittyäkseen ja pysyäkseen erityisalueillaan arvostettuna kumppanina.

Rostedin mukaan neuvottelut Lutin kanssa menivät Lahden näkökulmasta niin hyvin kuin saattoi toivoa.

- Lahti on saamassa historiallisen asian eli oman yliopiston. Jatkossa on yksi yliopisto ja kaksi kampusta. Myös yliopiston nimi vaihtuu.

Asiasta kirjoittaa myös Lutin rehtori Juha-Matti Saksa blogissaan. Hänen mukaansa yliopiston nykyinen nimi ei enää toimisi, jos Lahdesta tulee osa konsernia. Saksan mukaan yliopistossa rakennetaan parhaillaan brändistrategiaa, johon liittyy myös uuden nimen pohtiminen.

- Ja kyllä, hoidamme tämän ammattimaisesti, ettei meistä tule South-Eastern United University Alliancea, Saksa lupaa blogissaan.

Kaikkien omistajien hyväksyttävä

Lahden ammattikorkeakoulun omistavat Lahti, koulutuskuntayhtymä Salpaus, Heinola, Hollola ja Orimattila. Yhdistyminen Lut-konserniin vaatii kaikkien omistajien hyväksynnän.

- Kyllä ainakin loppuvuodesta tälle näytettiin omistajakunnista yksimielisesti vihreää valoa. Istun itse kehitysyhtiö Ladecin hallituksessa, ja sieltä on hyvät kokemukset yhteistyöstä Lappeenrannan kanssa, sanoo orimattilalainen valtuutettu ja kunnanhallituksen I varapuheenjohtaja Aimo Ryynänen (kok.)

Vaikka kaikki omistajat hyväksyisivät neuvottelutuloksen, riippuu järjestelyn toteutuminen lakimuutoksesta. Nykytilanteessa omistusjärjestely merkitsisi sitä, että ennen vuotta 1993 työnsä aloittaneet menettäisivät kunnallisen eläkelain mukaisen lisäetunsa. Neuvottelujen osapuolet eivät halua ottaa arvoltaan miljoonaluokkaa olevaa vakuutusta vastuulleen. Vireillä onkin lakimuutos, joka mahdollistaisi lisäeläke-edun säilymisen.

- Järjestely voidaan toteuttaa vasta sitten, kun asia on järjestyksessä. Meille on ministeriöstä vakuutettu, että asia hoituu, eikä meillä ole syytä epäillä tätä, Jyrki Myllyvirta sanoo.

Jatkoselvittelyyn jää myös kiinteistöjen omistus. Myllyvirran mukaan tavoitteena on, että jatkossa kaupunki omistaisi kokonaan aikuiskoulutuskeskuksen ja Fellmannian kiinteistöt.

Pääluottamusmies kaipaa työrauhaa

Lahden ammattikorkeakoulun henkilöstön joukossa hankkeeseen suhtaudutaan varovaisen optimisesti.

- Näen, että tässä on mahdollisuuksia erityisesti tutkimuksen ja kehityksen parissa työskenteleville. Samalla esimerkiksi tukipalveluiden osalta herää kysymyksiä. Tarkoittaako tämä jotain henkilöstölle? Ylimääräistä henkilöstöä ei ole nytkään yhtään, Lamkin jukolainen pääluottamusmies Sari Niemi sanoo.

Niemi ja Lamkin OAJ:n pääluottamusmies Taina Heininen-Reimi kirjoittivat viime joulukuussa Etelä-Suomen Sanomien yleisönosastolle ja nostivat esiin useita kysymyksiä Lamkin ja Lutin neuvotteluista.

Niemen mukaan kysymyksiin on saatu vain vähän vastauksia.

- Omistajat ovat neuvotelleet keskenään, eikä henkilöstö tiedä mitä tuleman pitää. Neuvotteluista on kerrottu hyvin yleisellä tasolla, eikä neuvottelujen tuloksesta ole tiedotettu. Tilanne on mielenkiintoinen.

Niemi toivoo Lamkin henkilöstölle rauhaa työn tekemiseen.

- Toivoisin, että kesken OKM:n sopimuskauden ei muutoksia tehtäisi.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen