Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Nistiksi" haukkumista ja puolueen sisäistä valtapeliä - Kalle Aaltonen ihmettelee, mistä luottamuspula syntyi

Kalle Aaltonen keskusteli vanhan Lahden kaupunginvaltuuston viimeisessä kokouksessa Raimo Kotalan (ps.) kanssa joulukuussa 2015. Kuva: Katja Luoma

Kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltosen ja Lahden perussuomalaisten välirikkoon vaikutti osaltaan puolueen sisäinen valtapeli, arvioivat paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen hallitus hylkäsi helmikuun alkupuolella Aaltosen kuntavaaliehdokkuuden. Yhdistyksen tiedottajan Lasse Koskisen mukaan syynä olivat "käyttäytymishäiriöt ryhmän piirissä ja sosiaalisessa mediassa".

Aaltonen pitää perustelua täysin valheellisena. Aaltosen mielestä hänet haluttiin pelata pois, koska häntä pidettiin uhkana viime kuntavaalien ääniharavalle, kansanedustaja Rami Lehdolle sekä kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajana toimivalle Koskiselle.

Lahden perussuomalaisten puheenjohtaja Vesa Salminen ei tyrmää väitettä poliittisesta pelistä.

Koskinen on ollut kateellinen saamastani näkyvyydestä. Kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen

- Voi Kallen jutuissa olla perääkin. Politiikka on aika julmaa, hän toteaa.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Vesa Pellinen on samoilla linjoilla.

- Kyllähän siinä osa on tällaista peliä. En sanoisi ihan noin jyrkästi, mutta jotain perää on. Heillä (Aaltosella ja Lehdolla) on ollut skismaa viime vaaleista saakka.

"Taklattiin" luvatta ehdokkaaksi

Aaltonen oli elokuussa mukana Lahden perussuomalaisten julkaisemalla kuntavaaliehdokkaiden listalla. Hän ei kuitenkaan ollut antanut suostumustaan ja vaati nimensä poistamista.

- Minulle soitettiin juuri ennen hallituksen kokousta, ja kielsin nimenomaan ehdottomasti minun laittamista ehdokkaaksi. He laittoivat minut ehdokkaaksi nimen omaan kieltoni vastaisesti.

Paikallisyhdistyksen tiedottajana toimiva Lasse Koskinen viestitti Aaltoselle, että mitään "edestakaisin karkeloa" ei aiota suorittaa antaen ymmärtää, että päätös on tehtävä pikaisesti.

Aaltosen mukaan hänen haluttiin "taklata" ehdokkaaksi, kuten eräs perussuomalaisten valtuutettu asian ilmaisi.

- Ihan perussääntönä pidetään, ettei ketään voida laittaa ehdolle ilman, että hän on täyttänyt ehdokassuostumuksen, Aaltonen huomauttaa.

Koskinen: "Tyytymättömyyttä koko kauden ajan"

Pellisen mielestä juuri elokuun tapahtumat johtivat paikallisyhdistyksen ja Aaltosen väliseen epäluottamukseen.

Salminen ei halua kommentoida elokuun asioita, koska aloitti puheenjohtajana vasta vuoden alussa. Koskinen puolestaan katsoo, että Aaltosen hylkäämisen taustalla on paljon muutakin.

- Tyytymättömyyttä on ollut koko valtuustokauden ajan. On ollut häiriötä yhteistyössä ja ryhmän toiminnassa. Hänen epäpuhdas kirjoittelunsa sosiaalisessa mediassa on ollut meille selkeä haitta.

Aaltonen tyrmää täysin Koskisen näkemykset.

- Koskinen on ollut kateellinen saamastani näkyvyydestä. Iso osa persujen valtuustoryhmästä tykkäsi säännöllisesti teksteistäni Facebookissa ja kehui niitä koko ajan minulle.

Ei kelpuutettu eduskuntavaaliehdokkaaksi

Aaltonen sai syksyn 2012 kuntavaaleissa 517 ääntä, mikä oli Lehdon jälkeen perussuomalaisista toiseksi eniten. Aaltosta ei kelpuutettu puolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi kevään 2015 vaaleihin.

- Eduskuntavaalien jäsenäänestyksessä sain niin paljon ääniä, että minut olisi pitänyt valita. Minua pidettiin varmimpana läpimenijänä, Aaltonen väittää.

Paikallisyhdistyksen entisen puheenjohtajan Heikki Raitasen mukaan ehdokasasettelussa oli tärkeä pidättäytyä vain kahteen lahtelaiseen ehdokkaaseen (Lehdon lisäksi Maarit Tuomi), jotta äänet eivät hajaantuisi liikaa.

Aaltosen mukaan ehdokkaita piti olla kolme, jos kyseessä olivat olleet "oikeat henkilöt".

- Tuomi laitettiin edelleni sukupuoleen vedoten.

Hyvää vai huonoa käytöstä?

Koskisen mielestä Aaltosen eduskuntavaaliehdokkuutta "ei voitu ajatellakaan".

- Käyttäytymisen, puhetavan, sosiaalisen median ja jopa paljon puhutun pukeutumisen takia häntä ei voi lähettää maailmalle perussuomalaisten tuotekuvan esittelijänä.

Koskisen mielestä Aaltonen ei "missään tapauksessa" yltäisi vaaleissa Rami Lehdon uhkaajaksi.

Aaltonen ei sulata Koskisen esittämiä perusteluita.

- En hyväksy, että käytöstapojani halveksutaan koko ajan. Pääsääntöisesti saan kiitosta käytöksestäni kaikkialla. Se, että puhun valtuustossa muita karkeammin, ei tee käytöstavoistani huonoja. Uskallan väittää, että käytöstapani ovat huomattavasti paremmat kuin keskivertopersulla.

Hupparissa ja collegehousuissa viihtyvä Aaltonen muistuttaa, että perussuomalaisten valtuustoryhmät tai hallitus eivät koskaan huomauttaneet hänen pukeutumisestaan.

Kuntavaaliehdokkuus torjuttiin

Aaltonen ilmoitti helmikuun alussa lähtevänsä kuntavaaleihin, mutta paikallisyhdistyksen hallitus hylkäsi hänen ehdokkuutensa yksimielisesti. Osa valtuustoryhmän jäsenistä kritisoi päätöstä.

Yksi valtuutetuista totesi viestissään, että "ainoan varman läpimenijän estäminen ehdokkaaksi on puoleen etujen vastaista". Valtuutettu myös pohti paikallisyhdistyksen hallituksen erottamista.

Toinen valtuutettu katsoi, että "Kallen ulosjättäminen on sama kuin Lahden perussuomalaiset tekisivät itsarin".

Aaltosta puolustanut valtuutettu kertoo ESS:lle huomanneensa, että ryhmä on hyllyttämisen kannalla.

Aaltonen ihmettelee, mistä luottamuspula on voinut syntyä.

- Eikö ole loogista, että perussuomalaisten valtuustoryhmässä keskusteltaisiin asiasta? Ryhmässä ei ole ikinä puhuttu asiasta. Miksi ihmeessä minut haluttiin väkisin kuntavaaliehdokkaaksi, jos puhutaan vuosia jatkuneesta luottamuspulasta?

"Se on nisti"

Aaltonen on tehnyt valtuutettuna useita aloitteita ja kuuluu valtuustoon ahkerimpiin puhujiin. Hän on pitänyt esillä muun muassa homekouluihin, huumeongelmiin ja keskustaan liittyviä asioita.

Aaltosen mukaan perussuomalaiset huomautti häntä vain haistattelusta SPR:lle.

- Olen käyttänyt räikeää kieltä ja tehnyt tietyt ylilyönnit. En ole koskaan yrittänyt miellyttää kaikkia. Kukaan ei voi kiistää, ettenkö ole toiminut rehellisesti ja avoimesti.

Aaltosen mielestä häntä on haluttu mustamaalata.

- Lahden perussuomalaisten hallituksen varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu laittoi vahingossa viestin, jossa sanoo, että "älä tosta yhestä välitä, se on nisti". Se kuvastaa henkeä, joka porukassa on ollut.

Aaltonen näyttää toimittajalle viestin, joka näyttäisi tulleen Vesa Pelliseltä.

- Ei pidä paikkaansa, varmasti ei ole minun lähettämäni, Pellinen kiistää.

Ehdolle Pro Lahti -ryhmässä

Aaltonen kokosi Pro Lahti -ehdokaslistan sen jälkeen, kun kokoomuskaan ei kelpuuttanut häntä ehdokkaakseen. Pellinen on pahoillaan, että Aaltosen ja perussuomalaisten sukset menivät ristiin.

- Kalle olisi saanut olla meidän ryhmässämme. Hän saa syyttää itseään, koska ei silloin (elokuussa) lähtenyt ehdokkaaksi.

Aaltonen ei voi ymmärtää, miksi vastoin hänen nimenomaista kieltoaan tehty ehdokkaaksi nimeäminen pannaan hänen syykseen.

- Asettaminen väkisin ehdokkaaksi rikkoo yksilönvapautta törkeästi ja on kaikkien muidenkin puolueiden mukaan aivan äärimmäisen kyseenalaista.

Koskinen sanoo, että Aaltosen lähtö oli helpotus.

- Kalle on tehnyt omalla tavallaan hyvää työtä esimerkiksi huumeasioiden osalta, mutta hän ei ole koskaan pysynyt siedettävyyden raameissa.

Aaltonen korostaa, ettei ole saanut valtuustoryhmältä ikinä moitteita.

- Lasselle lähtöni on helpotus, koska hän haluaa edelleen jatkaa jossain kaupungin puolipäiväisessä poliittisessa virassa ja uskoi minun olevan itseään suositumpi vaaleissa.

Koskisen kiistää kokeneensa Aaltosen kilpailijana.

- En ajattele luottamustehtäviä millään lailla kilpailuasemasta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Päijät-Häme

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen