Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tässä ovat kuntavaalien kärkinimet Lahdessa - viimeksi ykkönen oli 1 579 äänen Rami Lehto

Rami Lehto (ps.) oli edellisten kuntavaalien ääniharava Lahdessa. Kuva: Mirja Hussain

Etelä-Suomen Sanomat kävi läpi kevään kuntavaalien ehdokaslistan ja arvioi vaalien asetelmia. Muutamat viime vaaleissa hyvin menestyneet päättäjät eivät enää ole ehdolla.

Edellisten kuntavaalien suurin puolue oli kokoomus, jonka kärkinimi oli Ilkka Viljanen 1 251 äänellä. Nyt johtotähden rooli on tarjolla kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Juha Rostedtille, joka keräsi viimeksi 794 ääntä.

Näkyviä kokoomusehdokkaita ovat myös hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja Francis McCarron (viimeksi 473 ääntä) sekä valtuustoryhmän puheenjohtaja Milla Bruneau (319). Molemmat kohosivat merkittäviin tehtäviin ensimmäisellä valtuustokaudellaan.

Edellisissä vaaleissa 1 120 ääntä saanut Sari Niinistö erosi kesken kauden kokoomuksen ryhmästä, mutta on jälleen puolueen ehdokkaana. Niin ikään kokoomuksen ryhmästä eronnut ja kymmenen kautta valtuustossa istunut Matti Kataja (811) ei enää asetu ehdolle.

Demarikansanedustajilla kisa

SDP taistelee Lahden suurimman puolueen asemasta ja kansanedustajat Mika Kari (1 148) sekä Ville Skinnari (1005) äänikuninkuudesta. Vahvoihin demariehdokkaisiin lukeutuu myös sivistyslautakunnan Sirkku Hildén (509).

SDP:n listalla on mukana 22 valtuutettua Lahden ja Nastolan yhdistyessä muodostetusta 102 hengen valtuustossa. Kahdeksan nykyistä valtuutettua luopuu valtuustotyöstä, joukossa esimerkiksi 818 ääntä viime vaaleissa kerännyt Lahden ex-kaupunginjohtaja Kari Salmi. Myöskään Petäjäveden kunnanjohtajaksi siirtynyt Eero Vainio (800) ei ole enää ehdolla.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tyttäret Roosa Rinne ja Ilona Rinne ovat molemmat ehdolla Lahdessa.

Lehto PS:n johtotähtenä

Perussuomalaiset puolustaa Lahdessa kolmanneksi suurimman puolueen asemaansa. Kilpailu kovenee, sillä perussuomalaisten tavoin muutkin puolueet ovat kasvattaneet ehdokasmääräänsä.

Ehdokkaiden määrässä perussuomalaiset häviää vihreille ja kristillisdemokraateille. Puolueella on kuitenkin valttinaan kansanedustaja Rami Lehto, joka oli neljän vuoden takaisissa vaaleissa kaupungin ääniharava 1 579 äänellään.

Perussuomalaisista toiseksi eniten ääniä (517) keräsi Kalle Aaltonen, joka ei tällä kertaa kelvannut sen paremmin persujen kuin kokoomuksenkaan ehdokkaaksi.

Lehdon kannoilla PS-ääniä saalistavat esimerkiksi kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Lasse Koskinen sekä valtuustoryhmän puheenjohtaja Martti Mäkelä.

Keskusta kohentaa asemiaan

Keskustalla oli vanhan Lahden valtuustossa vain kaksi edustajaa, mutta nyt puolue kohentaa asemiaan. Kannatusta on luvassa etenkin vanhan Nastolan alueelta, jossa asuu yhdeksän nykyistä keskustavaltuutettua.

Keskustan ääniharavaksi noussee kansanedustaja Martti Talja. Valtuustoryhmää johtanut Kaarina Suhonen ei ole enää ehdolla. Myös Harri Niemi, Saila Lehtomäki ja Raimo Laine luopuvat valtuustotyöstä.

Vasemmistoliitto oli neljä vuotta sitten Lahden neljänneksi suurin puolue. Nyt vasemmistoliitolla voi olla kova työ säilyttää asemansa. Vasemmistoliiton ehdokasmäärä pieneni samalla, kun kilpailevat ryhmät haalivat lisää ehdokkaita.

Vasemmistoliiton nykyisistä valtuutetuista ex-kansanedustaja Matti Kauppila ei enää ole ehdolla. Puolueen ääniharava Antti Holopainen on jälleen mukana vaaleissa. Viime vaaleissa valtuustoon noussut Elisa Lientola kasvattanee äänisaalistaan.

KD:n ja vihreiden ehdokasmäärä kasvoi selvästi

Kristillisdemokraattien kannatus on ollut Lahdessa korkeampaa kuin valtakunnassa keskimäärin. Syksyn 2012 vaaleissa puolue sai 7,5 prosenttia Lahden äänistä. Mahdollisuudet osuuden kasvattamiseen ovat olemassa, sillä KD:n ehdokasmäärä on kasvanut 14 henkilöllä. Ehdokkaita on nyt 51.

Nykyisistä KD-valtuutetuista Leena Mantere, Timo Räihä ja Reino Honkanen eivät enää ole ehdolla. Pertti Arvaja pyrkii yhdennelletoista valtuustokaudelleen.

Vihreät kasvatti puolueista eniten ehdokasmääräänsä. Puolueella on nyt 52 ehdokasta, mikä on 21 enemmän kuin neljä vuotta sitten. Ääniharavia vihreiden listalta tuskin löytyy. Vihreiden kärkinimi Aleksi Mäntylä keräsi viime kuntavaaleissa 242 ääntä. Kirsti Vaara ei ole enää ehdolla. Maanantaina 84 vuotta täyttävä Onerva Vartiainen sen sijaan hakee jatkokautta.

Seitsemän ehdokkaan Pro Lahti -ryhmä saanee läpi ainakin johtohahmonsa Kalle Aaltosen.

Kuntavaalit

Ehdokasmäärä kasvoi Lahdessa

Lahtelaisilla on kuntavaaleissa enemmän valinnanvaraa kuin neljä vuotta sitten. Kuukauden kuluttua pidettävissä vaaleissa (varsinainen vaalipäivä 9.4.) kaupunginvaltuustoon pyrkii 406 ehdokasta, mikä on 52 enemmän kuin syksyn 2012 vaaleissa. Määrän kasvuun vaikutti Nastolan kanssa solmittu kuntaliitos.

Lahden alueen muissa kunnissa ehdokasmäärät ovat seuraavat:

Hollola 131 (+5), Heinola 178 (+13), Orimattila 114 (-16), Asikkala 94 (-1), Kärkölä 87 (+16), Sysmä 59 (-27), Padasjoki 60 (+2), Hartola 49 (-11) ja Iitti 69 (-13).

Puolueiden ulkopuoliset ryhmät nousivat esiin tai vahvistuivat monissa kunnissa.

Ehdokaslistat vahvistetaan 9. maaliskuuta. Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 9.4.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi