Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaiseen keskikokoiseen ravintolaan saapuu tarkastaja noin kerran vuodessa - "kaikkien osa-alueiden pitää olla kunnossa"

Esimerkiksi raa'an ruoan käsittely nostaa riskiä, jonka perusteella tarkastuksia tehdään. Arkistokuva. Kuva: Martti Larjo

Käytännössä jokainen lahtelaisravintola saa säännöllisesti vieraakseen terveystarkastajan. Tavallisessa keskikokoisessa lahtelaisravintolassa tarkastus tehdään noin kerran vuodessa. Enimmillään visiittejä voi olla useasti vuodessa, kertoo johtava terveystarkastaja Tomi Bondarew Lahden kaupungilta.

Säännöllisen valvonnan ulkopuolella ovat tarjoilupaikoista baarit, joissa tarjoillaan alkoholin lisäksi lähinnä pientä naposteltavaa, kuten suolapähkinöitä.

Terveystarkastajat tarkastavat säännöllisin väliajoin muun muassa ravintoloita ja kahviloita Eviran määrittelemän riskinarvion perusteella. Bondarewin mukaan riski arvioidaan ruoka-annosten määrän ja toiminnan luonteen perusteella.

Isot annosmäärät ja helposti pilaantuvien ja raakojen ruokien käsittely saa tarkastajan käymään paikalla useammin kuin pienessä kahvilassa, jossa ei ole helposti pilaantuvaa ruokaa. Myös lupaus allergiaruokavalioon sopivasta tai gluteenittomasta ruoasta lisää jonkin verran riskinarviota.

"Kaikkien osa-alueiden oltava kunnossa"

Bondarewin mukaan Lahden ravintoloiden hygienia-asiat ovat hyvällä tasolla. Tilanne vastaa hänen mukaansa valtakunnallista tilannetta.

- Pääsääntöisesti kaikki on kunnossa ja tilanne on hyvä. Esiin tulevat ongelmat ovat yksittäisiä, Bondarew sanoo.

Tuoreimman terveystarkastajan arvion ravintolan asiakas näkee jo ovella Oiva-raportin hymynaamasta. Bondarew ei halua eritellä Lahden ravintoloiden yleisimpiä puutteita, sillä oleellista on kokonaisuus.

- Kaikkien osa-alueiden pitää olla kunnossa. Myös Oiva-arviointi muodostuu kokonaisuudesta.

Oiva-raportissa heikoin arvosana määrittelee lopullisen arvosanan.

- Jos kohteessa havaitaan jotakin erityisen riskialtista tai puutteita, kontrollikäynnillä varmistetaan, että puutteet tulevat korjattua ja tarkastustiheyttä voidaan arvioida uudestaan, Bondarew mainitsee.

Yrittäjät aktiivisia korjaamaan asiat

Mikäli asiat eivät parane, asia voidaan viedä rakennus- ja ympäristölupalautakuntaan. Se puolestaan voi antaa ravintoloitsijalle määräyksiä. Äärimmillään ravintola voidaan sulkea.

- Lautakuntaan ei ole tarvinnut viedä asioita edes joka vuosi. Elintarvikevalvonnan kohteissa ne ovat olleet Lahdessa onneksi harvinaisia.

Yleensä yrittäjät ovatkin aktiivisia asioiden korjaamisessa. Bondarew toteaa, että lautakuntaan menevät asiat ovat haitaksi yrittäjien liiketoiminnalle, sillä yleensä myös media kiinnostuu niistä.

Koska tarkastukset ovat maksullisia, uusintatarkastuksista tulee myös lisäkuluja.

"Asian ydin alkaa löytyä"

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Lahdessa sijaitsevan portugalilaisen ravintola Saboroson entiset työntekijät syyttävät työnantajaansa epäinhimillisestä kohtelusta, työn teettämisestä ilman palkkaa ja ravintolatoiminnan hygieniasäännösten laiminlyömisestä. Pakasteet sulatettiin heidän mukaansa tiskialtaassa, jossa oli likaista vettä. Lisäksi lihaa, kalaa ja kasviksia säilytettiin sekaisin.

Ravintolan viimeisimmässä Oiva-raportissa tammikuun 24. päivänä kokonaisarvosana oli hyvä: osa-alueista kaksi oli oivallisia ja kolme hyviä.

- Olen ollut siellä 5., 6., 7. ja 16. joulukuuta. Olen käynyt ottamassa näytteitä sekä sovitusti että mennyt ilmoittamatta. Ja kyllä, tilanne on ollut huono. Nyt olen päässyt jopa kehumaan, että asian ydin alkaa löytyä, kertoi terveystarkastaja Sari Johnsson kertoi aiemmin tällä viikolla ESS:lle.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi