Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden lukiolaisista jo joka neljäs on toiselta paikkakunnalta

Kuva: Anssi Hietamaa

Lahden lukioiden opiskelijoista merkittävä osa asuu toisella paikkakunnalla. Yhteensä Lahden lukioissa opiskelee reilut 3 000 opiskelijaa, joista yli 750:n kotipaikka on muu kuin Lahti.

Selvästi eniten opiskelijoita tulee lukionsa lakkauttaneesta Hollolasta, mutta myös Heinola, Orimattila ja Kärkölä erottuvat tilastoista. Kärkölästä lukio lakkautettiin vuonna 2015.

- Noin neljännes lukiolaisista on muualta. Tämä on ollut tilanne muutama vuoden, Lahden kaupungin lukiojohtaja Heikki Turunen sanoo.

Yhteiskoulussa kolmannes muualta

Lahdessa yksityisiä lukio-opetuksen järjestäjiä ovat yhteiskoulu ja Steinerkoulu. Niissä ulkopaikkakuntalaisten opiskelijoiden osuus on jopa hieman suurempi.

Yhteiskoulussa lukion oppilaista noin kolmanneksen kotipaikka on muu kuin Lahti. Steinerkoulussa osuuden arvioidaan olevan hieman pienempi.

- Kun Hollolasta lukio lakkasi, niin se toi meille aika paljon opiskelijoita. Suurin osa tulee ympäristökunnista, mutta osa kauempaakin, kertoo yhteiskoulun rehtori Markku Moisala.

Lahden kaupungin ja yksityisten lukioiden lisäksi Lahdessa lukio-opetusta järjestää koulutuskeskus Salpaus, joka on kuntayhtymä.

Osa jäi rannalle viime syksynä

Lahden kaupungin tilastoista ei käy selville, kuinka moni lahtelainen käy toisella paikkakunnalla lukiossa. Lahdessa kiinnostus lukiota kohtaan on joka tapauksessa kasvanut. Viime syksynä Lahdessa kaikki halukkaat eivät päässeet lukioon, ja keskiarvoraja oli valtakunnallista vähimmäistasoa korkeampi.

- Minusta nykyinen järjestelmä on ihan hyvä. Ei se voisi niinkään toimia, että kuntarajat pistettäisiin kiinni. Me emme mitenkään houkuttele opiskelijoita muilta paikkakunnilta.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi