Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Arvokas palanen vanhaa Lahtea - entistä eläinlääkärin taloa remontoidaan puhtaasti käsityönä

Paikallisten vanhana eläinlääkärin talona tuntemaa taloa Lahden Loviisankadulla remontoidaan parhaillaan. Kuva: Noora Kiiskinen

Entisen Jacky-makupalatehtaan suojissa lähellä Lahden rautatieasemaa sijaitsee arvokas palanen vanhaa Lahtea. Kun keskustasta kävelee kohti asemaa ja kurvaa Rautatienkadulta Loviisankadulle, löytää asuinkerrostalon kainalosta herttaisen vanhan puutalon.

Tarkkaavainen kulkija, joka ylipäänsä sille suunnalle on tiensä löytänyt, on huomannut, että vanhassa eläinlääkärin talossa tapahtuu jotakin. Totta se onkin, sillä yli satavuotiasta talovanhusta remontoidaan parhaillaan. Ja on remontoitu itse asiassa jo vuoden päivät. Työ on osoittautunut oletettua paljon suuremmaksi urakaksi.

- Taloa korjataan nyt kalliisti, vastaa Arto Korhonen turhia kiertelemättä kysymykseen, mitä talossa tapahtuu.

Korhonen on kiinteistösijoitusyhtiö Kinos Property Investment oy:n toimitusjohtaja. Korhosen yritys osti tehdaskorttelin tontin ja rakennukset syksyllä 2015.

Oli pettymys huomata, kuinka paljon talossa oli tehty virheitä. Arto Korhonen

Alun perin vuonna 1906 rakennettu talo oli Korhosen mukaan paljon huonommassa kunnossa kuin kukaan osasi etukäteen arvioida. Kun alettiin sukeltaa talon pintojen alle, totuus alkoi paljastua, mitä syvemmälle päästiin.

- Talo oli osin romahtamispisteessä. Oli pettymys huomata, kuinka paljon oli tehty virheitä, kuten esimerkiksi purettu kantavia seiniä.

Talossa on vanhaa komeaa hirttä. Osa siitä oli kuitenkin niin huonossa kunnossa, että se joudutaan purkamaan. Yhteen sisäseinään hirsi on tarkoitus jättää näkyviin. Kuva: Noora Kiiskinen

Jotain talon epätoivoisesta tilasta kertonee se, että Korhonen pyysi tarjoukset kolmelta yritykseltä rakennuksen korjaamiseksi. Yksikään ei tarttunut tarjoukseen.

- Eivät nähneet, että tätä olisi ollut mahdollista korjata. Nyt olen saanut tähän kuitenkin pari hirsirakentamisen ammattilaista, joilla on kokemusta vastaavista vaikeista kohteista.

Taloa remontoidaan puhtaasti käsityönä, ei massarakentamisen ehdoilla. Uusiksi on talossa mennyt ja menossa lähes kaikki. Vain alkuperäinen runko ja kivijalka säilyvät.

Lahden kaupunginmuseo on esittänyt taloa suojelukohteeksi. Suojelulla voidaan määrittää, millaisena talon ulkopuoli pitää säilyttää. Sisätiloihin suojelu ei yllä kuin toiveen tasolla.

- Museo voi vain esittää toiveen, että sisätilatkin remontoidaan vanhaa kunnioittaen, sanoo kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskanen.

Talossa on tilaa melkein 250 neliötä. Remontin valmistumisajankohdasta ei ole tietoa, mutta maallikkokin näkee paljaalla silmällä, että ihan äkkiä ei valmista tule. Vaikka paljon on jo tehty, tekemistä riittää vielä valtavasti. Korhonen ei suotta kiirehdi eikä ole edes asettanut urakalle määräaikaa, jolloin sen pitäisi valmistua.

Talo saneerataan omakotitalon malliin. Tulee iso keittiö, olohuone, saunatilat ja kodinhoitohuone ja yläkertaan kolme huonetta ja kaksi wc:tä.

Alun alkujaan talon ulkoseinät ovat olleet vaaleat. Alkuperäinen väritys on tarkoitus palauttaa.

Tässä vaiheessa Korhonen suunnittelee ottavansa alakerran oman toimistonsa käyttöön. Yläkerran voisi vuokrata muille. Ja jos siltä tuntuu, talon voi jossain vaiheessa ottaa asuinkäyttöön.

Korhonen harmittelee, että tarinoita talon historiasta on joutunut haalimaan palasina, koska missään sitä ei hänen mielestään ole koottuna. Kuviakaan talosta ei juuri ole.

- Yksi, luonnollisesti mustavalkoinen, mutta huonolaatuinen kuva talosta on vuodelta 1906 tai 1908. Kuva on otettu Radiomäeltä. Yhden kuvan näin, joka oli otettu 1920-luvulla samasta suunnasta, mutta siinä taloa ei juuri enää näy, kun rinteen puut ovat kasvaneet eteen.

Sisäpihalla sijaitsevan kengityskoulun kohtalo on avoin. Talo on pahoin öljyn pilaama. Kuva: Noora Kiiskinen

Jos tämä eläinlääkärin talona tunnettu talo onkin vaikea korjattava, on Korhosella käsissään vieläkin vaikeampi kohde. Kuinka ollakaan, se sattuu sijaitsemaan samalla tontilla, vain muutamankymmenen metrin päässä. Kadunkulkija ei alun perin kengityskouluna toiminutta rakennusta hevin huomaa, sillä se sijaitsee korttelin keskellä sisäpihalla.

- Tämä on vielä haastavampi. Riittää paljon tutkittavaa siinä, onko talo ylipäänsä korjauskelpoinen. Täällä on läträtty aikanaan runsaasti koneistoöljyn kanssa. Pelkona on, että seinät ovat imeneet sisäänsä niin paljon tavaraa, että talo on korjauskelvoton.

Kengityskoulun tiloissa ei ole tehty vielä mitään, vaan se toimii nyt lähinnä varastona. Kuva: Noora Kiiskinen

Öljyn haju todella tuntuu nenässä vahvana heti taloon astuttaessa.

Talo on rakennettu vuonna 1909. Nyt sille ei ole tehty vielä mitään. Se odottaa vain lisätutkimuksia ja -selvityksiä.

- Todennäköisesti parempi vaihtoehto olisi purkaa tämä, sillä öljy on todella vaikea. Ei tee mieli investoida sellaiseen, mitä ei saa sataprosenttisesti korjattua kuntoon. Vaikka on tätä taloa yritetty minulta ostaakin, mutta en ole ollut halukas myymään.

Jos talo kuitenkin osoittautuu korjauskelpoiseksi, Korhonen visioi, että siihen saisi parisataaneliöisen loft-tyyppisen asunnon korkeine huoneineen.

Myös tätä rakennusta kaupunginmuseo on esittänyt suojelukohteeksi.

Omiaan Korhonen ei usko kummastakaan talosta koskaan saavansa. Lahtelaisena ja Lahden seudulla ikänsä asuneena hän sanoo, että näissä kohteissa on pelissä muitakin arvoja kuin eurot.

- Nämä kaksi taloa ovat osa kokonaishanketta ja riskit olivat tiedossa. On kuitenkin hienoa, jos voi omassa kotikaupungissa säilyttää jotain vanhaa. Kokonaiskorttelissa voidaan sitten miettiä enemmän niitä euroja.

Tehdaskorttelia ollaan kaavoittamassa asunnoiksi ja toimistotiloiksi.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen