Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kehätien takia saatetaan purkaa seitsemän omakotitaloa

Lahden eteläisen kehätien linjalta tai melualueelta saatetaan joutua purkamaan yhteensä seitsemän omakotitaloa. Varmuudella purettavia pientaloja on neljä, kertoo projektipäällikkö Janne Wikström Liikennevirastosta.

Tulevan Okeroisten liittymän vieressä tien alle jää omakotikiinteistö, jolla sijaitsee kaksi asuinrakennusta. Kyseisen kiinteistön kohtalosta kerrotaan esimerkiksi vuonna 2015 julkaistulla tiesuunnitelman esittelyvideolla, jolla mainitaan myös tien alle jäävistä teollisuusrakennuksista Launeella.

Tarkempi suunnittelu on tuonut purettavien kohteiden listalle myös kaksi asuinrakennusta Porvoonjoentien varressa.

- Kaupungin omistamat rakennukset ovat melualueella. Ne eivät jää suoraa tielinjalle, mutta ovat Patomäen tunnelin suulla sellaisessa paikassa, että ne puretaan, Wikström kertoo.

Ylöspäin nousevassa rinteessä melutilanteelle on äärimmäisen hankala tehdä mitään. Janne Wikström, projektipäällikkö

Sokeritopalla neuvottelut kesken

Launeella puretaan yksi teollisuusrakennus kokonaan ja yksi osittain. Lisäksi Sokeritopan rinteessä sijaitsevien kolmen omakotitalon kohtalosta neuvotellaan.

Sokeritopan kiinteistöjen melusuojauksen järjestäminen kävi entistä hankalammaksi, kun Launeen liittymän tasoa päätettiin nostaa kahdella metrillä pohjaveteen liittyvien riskien minimoimiseksi.

- Talot ovat valtioneuvoston ohjearvon eli 55 desibelin ylittävällä melualueella. On oltu hyvin lähellä 60 desibeliä. Ylöspäin nousevassa rinteessä melutilanteelle on äärimmäisen hankala tehdä mitään.

Liikennevirasto järjesti kehätien vaikutuspiirissä oleville kiinteistöille marraskuussa tiedotustilaisuuden, jossa olivat paikalla myös Sokeritopan kiinteistöjen omistajat. Tämän jälkeen kaupunki ja Liikennevirasto ovat käynnistäneet neuvottelut maanomistajien kanssa.

- Emme oikein osaa sanoa muuta kuin että neuvottelut ovat kesken. Mitään julkisuuteen kerrottavaa tietoa ei vielä ole. Vuoropuhelua käydään aktiivisesti.

Voivatko talot säilyä?

Kehätietä aletaan rakentaa vuonna 2018. Sokeritopan kiinteistöjen tilanne on Wikströmin mukaan vielä avoin.

- On ennenaikaista sanoa, että rakennuksia lunastetaan tai puretaan. Ihmiset saavat tehdä itse ratkaisun, että mihin päätyvät.

Onko siis mahdollista, että talot säilyivät melualueella?

- Kun neuvottelut ovat kesken, emme ota tähän kantaa. Melutilanne on hankala, eikä Launeen liittymän suunnitelman muuttuminen vie sitä parempaan suuntaan, Wikström vastaa.

Myöskään kaupungingeodeetti Juha Helminen ei ota kantaa keskeneräisiin neuvotteluihin tai niiden aikatauluun.

- Koko ajan neuvotteluita käydään. Tavoite on päästä kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun. Selvityksissä on todettu melutaso sellaiseksi, että normaali asuminen ei enää ihan helpolla onnistu. Se luo puitteet koko prosessille.

Kiinteistöjen omistajat vaitonaisia

Sokeritopan juurella kulkevan Mäkelänkadun päässä on siniharmaa omakotitalo, jota on viime vuosina remontoitu. Taloon on rakennettu esimerkiksi kuisti. Tien reunassa taloa vastapäätä törröttää kehätien merkkikeppi.

Talon omistaja Tuomas Hietala ei halua kertoa neuvotteluiden tilanteesta.

- Vielä on kaikennäköistä juttua. Keskeneräisistä asioista ei kannata ruveta puhumaan. Helmikuun aikana saattaa jotain tapahtua.

Kaikki kolme rakennusta ovat siistejä ja asuinkäytössä. Pienellä Topankujalla on kaksi taloa: rapattu kellanruskea rintamamiestalo ja pieni keltainen puutalo. Jälkimmäisen omistajiin lukeutuva henkilö on vaitonainen neuvotteluista.

- En osaa sanoa, meitä on kolme osakasta kiinteistössä, kertoo kiinteistönomistaja, joka ei halua nimeään julki.

Eteläinen kehätie

Työt alkavat tänä vuonna

Kehätiehanke käynnistyy Uudenmaankadun nelikaistaistamisella tänä vuonna. Kehätielinjalla työt alkavat 2018. Isojen rakennusurakoiden hankintailmoitukset on tarkoitus julkaista helmikuun aikana.

Kehätie kulkee 13 kilometrin matkan Hollolan Soramäestä Lahden Kujalaan. Tavoitteena on, että Lahden puolen allianssiurakan kumppani olisi tiedossa kesäkuun loppuun mennessä.

Hollolan puolella urakoitsijan nimi on tiedossa syksyllä. Uudenmaankadun urakoitsija on määrä valita toukokuussa.

Kustannusarvio on 275 miljoonaa euroa, mistä Lahti ja Hollola maksavat 77 miljoonaa. Valmista on määrä olla loppuvuodesta 2021.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi