Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Haluatko nostaa asuntosi arvoa muiden rahoilla? - Lahtelaiset eivät kiinnostu ideasta lainkaan

Päijät-Hämeeseen on viimeisen kymmenen vuoden aikana jälkiasennettu noin 40 hissiä. Monissa taloyhtiökokouksissa hissihanke on saanut hylkäävän päätöksen. Kuva: Sami Lettojärvi

Hissien asentaminen vanhoihin kerrostaloihin on Lahdessa ja koko Päijät-Hämeessä edistynyt vitkalleen. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) rahoitti koko maakunnassa viime vuonna vain kolmea hissihanketta yhteensä noin 200 000 eurolla.

Lahtelaiset asunto-osakeyhtiöt saavat kaupungilta avustuksena 10 prosenttia hissin jälkiasennuksen kustannuksista, ja Ara osallistuu rahoitukseen 45 prosentin osuudella. Lahtelaiset osakkeenomistajat voisivat siis nostaa asuntojensa arvoa suurimmaksi osaksi julkisten varojen turvin. Asuntoyhtiöiden yhtiökokouksissa enemmistö tuppaa kuitenkin olemaan toista mieltä.

- Yllättäen jopa vanhat ihmiset saattavat sanoa, että hissiä ei tarvita. He muuttavat mieluummin muualle, kertoo Lahden kaupungin asuntoasiainpäällikkö Ari Juhanila.

Kymmenen vuoden aikana Lahdessa on jälkiasennettu 40 hissiä, ja koko maakunnassa lukumäärä on ollut 70-80. Koko maassa on nyt noin 4 000 jälkiasennettua hissiä, joita Ara on rahoittanut.

Aran kehittämispäällikkö Tapio Kallioinen huomauttaa, että pelkän kokonaishinnan ilmoittaminen voi säikäyttää osakkeenomistajat. Hänen mukaansa on tärkeä täsmentää, paljonko kustannuksia kertyy osakasta kohti.

Hissien rakentamisinto on suorassa suhteessa julkisen rahoituksen määrään.

- Taloyhtiöt ovat siinä iässä, että niissä on muutakin korjaustarvetta. Jos siihen vielä hissi pitää omalla rahalla tehdä, niin kyllä se on aikamoinen taloudellinen yhtälö, arvioi Kallioinen.

Viime vuonna avustushakemuksia tuli koko maasta Aralle niin paljon, etteivät kaikki hakijat enää saaneet rahaa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi