Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Radanvarren rakentaminen ei miellytä kaikkia - peittääkö hotellitorni Radiomäen?

Havainnekuva matkakeskuksen viereen kaavaillusta hotellitornista.

Lahden matkakeskuksen länsipuolelle suunniteltu kerrostalorakentaminen jakaa mielipiteitä. Päähuomion kohteena on entisen Postitalon paikalle kaavoitettu 10-kerroksinen hotellirakennus, jota moititaan liian korkeaksi.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaavamuutosta, johon sisältyy noin 30 000 kerrosneliötä uutta asunto-, toimisto- ja liikerakentamista. Kaavasta jätettiin kuulemisvaiheessa kolme muistutusta.

Salpausselän luonnonystävät vierastaa asema-aukion reunalle sijoittuvaa hotellitornia ja muutakin rakentamista.

- On selvää, että nämä rakennukset peittävät nykyiset Lahden tunnusmerkit ja vetovoimatekijät täysin. Radiomäen ja Salpausselän näkymät, jos mitkä ovat kuuluisimpia Lahden käyntikortteja, yhdistys katsoo.

"Kerrosluku kahdeksaan"

Asunto-osakeyhtiö Rautatietalo esittää hotellin kerrosluvun alentamista kahdeksaan. Samaa esittää omassa muistutuksessaan kaupungin entinen kaavoittaja Pentti Wilkman.

Rautatietalo huomauttaa, että hotellirakennus olisi todellisuudessa 12-kerroksinen, kun huomioidaan katutason kerros ja katolle tulevat rakenteet. Taloyhtiön hallitus on huolissaan siitä, kilpaileeko korkea hotellirakennus kaupungintalon tornin kanssa etelästä katsottaessa.

Muistuttajien lisäksi kaavaa kommentoi Museovirasto, joka katsoi lausunnossaan, ettei 7-10-kerroksisen rakentamisen vaikutuksia läheiseen Radiomäkeen ole selvitetty riittävästi.

Havainnekuva matkakeskuksen länsipuolen rakennusmassoista. Kuva: Lahden maankäyttö

Taustalla arkkitehtikisa

Maankäyttö on laatinut palautteen johdosta muun muassa silhuettitarkastelun uudisrakentamisen asettumisesta harjumaisemaan. Maankäyttö katsoo vastineissaan, että niin tornihotelli kuin muukin rakentaminen vastaavat yleiskaavassa annettuja ohjeita.

Matkakeskuksen länsipuoli on osa laajempaa radanvarren aluetta, jota on suunniteltu vuonna 2012 järjestetyn arkkitehtikilpailun pohjalta. Kokonaisuuteen kuuluvat myös Askon alue sekä Starkin alue, joille on niin ikään valmisteltu kaavamuutoksia.

Valitus viivyttäisi

Matkakeskuksen länsipuolella maanomistajia ovat kiinteistösijoittaja Pasi Tinnilä, kaupunki ja VR-Yhtymä. Tinnilän aikomuksena on ollut käynnistää rakentaminen heti kaavan saatua lainvoiman. Tinnilän kiinteistöyhtiö on esimerkiksi jo tehnyt kaupungin kanssa maankäyttösopimuksen postitalon korttelista. Mahdolliset valitukset viivyttäisivät hanketta.

- Huomautukset eivät ole vielä valituksia. Uskoisin, että kaavoittaja on raportoinut vastineet asianmukaisesti, Tinnilä toteaa.

Entä jos valituskierros tulee?

- Ainakin hotellihanke jää toteutumatta. Odotamme kaavan vahvistumista.

"Katsotaan, mikä on tilanne"

Salpausselän luonnonystävien puheenjohtaja Petri Honkanen ei ota vielä kantaa valituksen todennäköisyyteen.

- Huolena oli Radiomäen peittyminen tornin takia. Keskustelemme asiasta. Katsotaan, mikä on tilanne.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) ei näe matkakeskuksen länsipuolelle esitetyssä rakentamisessa ongelmia.

- Valitukset ovat usein tunne- ja mielipideasioita. Aika harvoin mielipideasiat ovat oikeudessa menestyneet, mutta oikeuden asia on tietysti päättää.

Teknisessä ja ympäristölautakunnassa hotellitornia ei pidetty liian korkeana, kertoo puheenjohtaja Pekka Komu (sd.).

- Valittamisen mahdollisuus on, sillehän ei mitään voi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi