Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yleisö pääsee kurkistamaan kulissien taakse MM-torilla - Catwalk tuo urheilijat lähelle

Marolankadun taksitolppa siirtyy kisojen ajaksi Rauhankadulle. Ohjelmapäällikkö Marjo Leppä havainnollistaa torille tulevia muutoksia. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden kauppatori muuntuu osaksi virallista kisa-aluetta MM-hiihtojen ajaksi. Torilla nähdään valtaosa palkintojenjaoista, avajaiset ja monenlaista ohjelmaa jokaisena kisapäivänä.

- Torille ei tarvita kisalippua, tänne saavat tulla kaikki, huomauttaa kisojen ohjelmapäällikkö Marjo Leppä.

Palkintoseremonioita käydään kahdeksana kisapäivänä yhdestä viiteen kappaletta ja ne alkavat pääsääntöisesti puoli yhdeksältä illalla. Palkinnot jaetaan alatorin puoleiseen päätyyn rakennettavalta lavalta.

- Yksi jakotilaisuus kestää 13 minuuttia, se on tarkkaan harjoiteltu, kertoo Leppä.

Myös kansallislaulut ja liputukset on treenattu vapaaehtoisista koostuvassa seremoniatiimissä hyvin.

- Niissä ei saa tapahtua virheitä. Varmasti aika suihkina käy sinä sunnuntai-iltana, kun jaetaan viiden lajin palkinnot, Leppä arvelee.

Mitalistien lisäksi palkintojenjaossa ovat paikalla myös 4., 5. ja 6. sijan saavuttaneet.

3D-havainnekuva torin lavasta. Kuva: Pekka Tavi/Shader

Toimintaa pääsee seuraamaan läheltä

Torille saapuvat urheilijat halutaan tuoda mahdollisimman lähelle katsojia. Yhtenä esimerkkinä tästä on lavan yhteyteen rakennuttu catwalk, jonka päätyyn voittaneet urheilijat tulevat palkinnon saatuaan tervehtimään yleisöä. Lavan vasemmalle puolelle tulee medioita varten alue, jossa urheilijoita haastatellaan palkitsemisen jälkeen. Myös tämä Mixed Zone on avoimesti yleisön nähtävillä.

- Ihmiset pääsevät näkemään, mitä tapahtuu myös kulissien takana, kertoo Leppä.

Yle ja Norjan yleisradioyhtiö NRK saavat omat studiopisteensä molemmin puolin toria. Myös niissä haastatellaan urheilijoita. Torilta nähdään suoraa kansainvälistä televisiolähetystä jokasena palkintoiltana ja avajaisissa. Lavan screen ja toinen pienempi screen torin keskellä varmistavat näkyvyyden torille kerääntyneille.

Kuva: Juha Peurala

Kisatanssit ja mölkkyturnaus

Lavalla tapahtuu palkintojenjaon lisäksi päivittäin muutakin. Se on käytössä ensin avajaisjuhlallisuuksissa 22. helmikuuta. Kisojen aikana ohjelmaa on aamupäivisin 11-12 aikaan ja illalla 45 minuuttia ennen palkintojenjakoja.

Torille tulee erilaisia paikallisia esiintyjiä sirkuskoulusta muusikoihin, tanssiryhmiin ja kuoroihin. Torilla vietetään myös toritansseja 1. maaliskuuta.

- Tanssit pidetään keskiviikkona puolilta päivin. DJ soittaa tanssimusiikkia. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle. Samana päivänä tehdään myös puusuksien tervausta.

Lahden kansallislaji mölkky valloittaa torin Visit Lahti -päivänä 27.2, jolloin varsinaisista kilpailuista on välipäivä. Pelaamaan pääsevät kaikki halukkaat.

Torille tulee kisojen ajaksi myös Casseli Cateringin ylläpitämä Winner's Party -alue, jossa on mahdollisuus nauttia juomia ja pieniä ruoka-annoksia talvisessa terassiympäristössä. Alue sijoittuu torin päätyyn valokaivon kohdalle.

Taksitolppa siirtyy, liikenne muuten normaalia avajaispäivää lukuun ottamatta

Torin kisa-aika käynnistyy jo pari päivää ennen kisojen virallisia avajaisia, jolloin nykyisen kisalaskurin kohdalle avataan info- ja lipunmyyntipiste. Kisaorganisaatio pääsee toki urakoimaan jo ennen sitä, rakentaminen torilla aloitetaan viikkoa aiemmin, 13. helmikuuta.

Lavan takana sijaitsevat urheilijoiden Athlete lounge -teltat. Tämä alue aidataan ja se ulottuu Marolankadulle asti. Taksitolppa siirretään kisojen ajaksi Rauhankadulle.

Lava ja sen takana olevat tilat ovat ainoat, joihin tavallisilla lahtelaisilla ei ole kisojen aikana pääsyä. Muutoin alueella voi liikkua normaalisti. Ainoa liikenteeseen vaikuttava tapahtuma ovat avajaiset ja niiden harjoitukset, jolloin Aleksanterinkatu on tunnin ajaksi suljettu liikenteeltä.

Kisojen jälkeen tori palautuu nopeasti tavanomaiseen käyttöön, sillä kuukausimarkkinat pidetään jo 8. maaliskuuta. Toritapahtumista vastannut 70 hengen seremoniatiimi saa silloin huoahtaa.

Kaisa Eerola
kaisa.eerola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen