Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden budjetista paljon puhetta, mutta vähän muutoksia? - porvarikoalitio aikoo torpata vasemmiston esitykset

Kokoomuksen ryhmänjohtajan Milla Bruneaun mukaan asetelmat eivät muuttuneet siitä, kun kaupunginhallitus hyväksyi budjetin omalta osaltaan kaksi viikkoa sitten. Hallituksessa useimmat äänestykset ratkesivat äänin 8-5 porvarikoalition hyväksi. Kuva: Katja Luoma

Lahden talousarviosta käydään vielä viimeisiä neuvotteluita ennen maanantaina 28. marraskuuta pidettävää budjettikokousta. Asetelmat eivät ole muuttuneet siitä, kun kaupunginhallitus hyväksyi budjetin omalta osaltaan kaksi viikkoa sitten.

Hallituksessa kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja kristillisdemokraattien muodostama porvarikoalitio sai läpi muun muassa Lahti Energian osinkojen kasvattamisen ja torjui SDP:n sekä vasemmistoliiton muutosehdotukset.

Kokoomuksella ei ole tarvetta muuttaa budjettia, kertoo ryhmänjohtaja Milla Bruneau.

- Maanantain neuvotteluiden perusteella tilanteet eivät ole muuttuneet. Demareiden, vasemmistoliiton ja vihreiden esittämät muutostarpeet olivat hyvin odotettuja. Keskustelua varmaan käydään paljon, hän ennakoi.

"Täydennystarpeita ei ole"

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Lasse Koskinen (ps.) sanoo asetelman pysyneen ennallaan.

- Kiinteistöveron korotuksen torjumiseen voidaan olla tyytyväisiä. Täydennystarpeita ei meidän puoleltamme ole. Demarit saa valtakunnallisia ohjeita, miten ennen kuntavaaleja pitäisi vetää. Veikkaisin, että sieltä joku esitys tulee.

Keskustan ryhmänjohtaja Kaarina Suhonen on tyytyväinen kaupunginhallituksen esitykseen.

- Kiinteistöveron korotuksen välttämiseksi saatiin ihan järkevät kohdennukset. Perusopetukseen saatiin 500 000 euroa. Nuoren liikuntaharrastusten tilavuokriin saatiin huojennusta.

Kun säästötavoitteet on asetettu, sote-puolen lisäyksiin on hankala lähteä summamutikassa. Leena Mantere (kd.)

Suhosen mukaan keskustan ryhmää puhuttavat eniten Nastolan terveysasemaa koskevat kirjaukset sekä joukkoliikenteen maksut. Yhdistymissopimuksen mukaan terveysaseman remontin olisi tarkoitus alkaa ensi vuonna, mutta rahaa on varattu vain suunnitteluun. Remontin laajuus riippuu uuden hyvinvointiyhtymän tarpeista.

SDP ja vasemmistoliitto esittävät lisämäärärahaa sote-palveluihin, mihin keskustalta ei ole luvassa tukea.

- Jos yhtymään lisätään 2 miljoonaa, meillä ei ole mitään mahdollisuutta valvoa rahan käyttöä. Toivomme, että muutosprosessi lähtisi käyntiin, ja että yhtymän hallintoa kevennettäisiin, Suhonen toteaa.

"Lisälasku maksetaan mukisematta"

Kristillisdemokraattien ryhmä on tyytyväinen kaupunginhallituksen esitykseen, sanoo ryhmänjohtaja Leena Mantere. Myöskään hän ei kannata sote-budjetin kasvattamista.

- Kun säästötavoitteet on asetettu, sote-puolen lisäyksiin on hankala lähteä summamutikassa. Tällä summalla katsotaan, ja kaikki ihmiset hoidetaan. Jos lisälaskua tulee, se maksetaan mukisematta. Jos jokainen kunta lähtee säätämään omia tavoitteitaan, yhteiset tavoitteet eivät voi toteutua.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi