Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Taloyhtiö kyllästyi läpikulkuun - rakennutti tontin reunoille metalliaidan

Lahden Metsäkankaalla sijaitsevan taloyhtiön tontin ympärille on rakennettu kesän aikana noin 120 metriä metallista raja-aitaa.

Hallituksen puheenjohtaja Reijo Tanskanen sanoo, että poikkeuksellisen pitkällä aidalla haluttiin saada pihamaalle yksityisyyttä.

- Taloyhtiön tonttia käytettiin kauttakulkureittinä. Liikenne oli todella suurta, kun alueen asukkaita kulki pihamme poikki Metsäkankaan kaupalle, Tanskanen sanoo.

Talon asukkaiden mukaan läpi kuljettiin myös polkupyörillä ja mopoilla.

- Lisäksi naapurissa olevan vuokratalon asukkaat käyttivät parkkipaikkojamme niin, että oman talon asukkailla oli vaikeuksia löytää itselleen parkkipaikkaa.

Tanskasen mukaan näyttää siltä, että aita on rauhoittanut huomattavasti taloyhtiön tonttia.

Aidat eivät ole yleistymässä

Isännöinti Jolakan toimitusjohtaja Pertti Mynttinen pitää vastaavanlaista aidan rakentamista taloyhtiöissä poikkeuksellisena.

- En näe, että sellainen suuntaus olisi yleistymässä. Tässä tapauksessa taloyhtiön tontin asiaton käyttö nähtiin niin suureksi, että aitaan päädyttiin. Mitkään kieltokyltit eivät tehonneet.

Kaupungin rakennuslupa-arkkitehti Jukka Vesanen arvioi, että taloyhtiöiden halukkuus pystyttää järeämpiä raja-aitoja ei ole lisääntynyt.

Kahden tontin rajalle rakennettava aita vaatii aina naapureiden suostumuksen. Toimenpidelupa vaaditaan, jos kadunpuoleinen tai yleiseen alueeseen rajoittuva aita on yli 1,2 metriä korkea. Tonttien välissä lupa vaaditaan yli 1,6 metriä korkeille aidoille.

- Naapurien suostumuksen lisäksi lupaprosessissa tarkastellaan maisemalliset ja kulkureittien turvallisuuteen liittyvät seikat. Esimerkiksi hälytysajoneuvojen esteetön liikkuminen pitää pystyä turvaamaan, Vesanen sanoo.

Aidan rakentaneen taloyhtiön naapuriin valmistui syksyllä Lahden Talojen vuokratalo. Osa tonttien välisestä aidasta rakennutti vuokrataloyhtiö. Projektipäällikkö Raine Majuri mukaan toive aidan pystyttämisestä tuli naapuritaloyhtiöltä.

- Uudisrakennuksissamme aitojen pystyttäminen ei ole kasvava trendi, Majuri sanoo.

Aita

Naapurin tai rakennusvalvonnan luvalla

Kiinteistön kadun vastaiselle rajalle kokonaan oman kiinteistön puolelle voidaan istuttaa pensasaita tai rakentaa kiinteä aita.

Aitatyypin ja -värin tulee sopeutua alueen ja viereisten kiinteistöjen aitatyyppeihin. Rakentamistapaohjeissa voi olla alueittaisia suosituksia aitatyypeistä.

Aidasta ei saa aiheutua haittaa naapureille, liikenteelle, kadun kunnossa- ja puhtaanapidolle eikä teknisten verkostojen käytölle ja kunnossapidolle.

Kiinteistöjen välisen raja-aidan rakentamiseen tai pensasaidan istuttamiseen tulee olla naapurin suostumus.

Kadunpuoleiselle ja yleiseen alueeseen rajoittuvalle rakennetulle yli 1,2 metriä korkealle aidalle ja yli 1,6 metriä korkeille tonttien välisille rakennetuille aidoille tarvitaan aina toimenpidelupa.

Elleivät naapurit sovi aidan sijoittamisesta rajalle, aita on sijoitettava perustuksineen kokonaan omalle tontille siten, että se on huollettavissa oman tontin puolelta.

Lähde: Lahden kaupungin rakennusjärjestys.
Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi