Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Krista
Koivisto
@KristaKoivisto krista.koivisto@ess.fi

Kommentti: Minä olen lahtelainen

Kaupungissa on keskusteluttanut lahtelaista identiteettiä liippaava kysymys: onko oikein sanoa lahtelainen vai lahelainen. Yleiskielen mukaan lahtelainen t:llä on tietysti se oikea muoto, mutta puhekielessä voi – periaatteessa – käyttää kumpaakin.

Koska termiä lahelainen on näkynyt ja sitä on kummasteltu varsin laajastikin viime aikoina, ESS päätti kysyä verkkosivuillaan, onko oikein sanoa lahelainen. Ja siitäpä soppa syntyi.

Kysymykseen vastasi tiistain aikana noin 1 800 henkilöä ja tilanne iltamyöhällä oli se, että 90 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei lahelainen ole oikein. Yön aikana tapahtui kuitenkin kummia: vastaajia oli tullut yhtäkkiä 8 000 lisää ja tulos kääntynyt illan tuloksesta täysin päälaelleen.

Kommenteissa epäiltiin, että ESS:n verkkosivujen lukijat ovat yöeläjiä, kun ovat noinkin ahkerasti intoutuneet yöaikaan vastailemaan. Toisena syynä tilanteeseen arveltiin olevan, että kysymys on toden teolla tavoittanut nuoret, muualta tänne muuttaneet, joiden on kuultu lahelainen-termiä viljelevän.

Kyllä muutama lahelainenkin yritti jotain vikistä, mutta koska lahelaiset saivat kommenteissa sen verran rapaa niskaansa, muut hengenheimolaiset eivät ilmeisesti uskaltaneet tuoda tukeaan julki ja katsoivat parhaaksi olla hiljaa.

Todellinen syy kuitenkin oli, että joku mitä ilmeisimmin koki olevansa niin henkeen ja vereen lahelainen, ettei kerta kaikkiaan voinut hyväksyä lahTelaisten ylivoimaa vastauksissa: tämä henkilö näki sen vaivan, että sabotoi yön tunteina kyselyn tuloksen ja vastaajamäärän.

Koska vilppiä esiintyi, luotamme tiistai-illan tulokseen, jota ei vielä ollut sabotoitu. Sen mukaan siis 90 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei ole oikein sanoa lahelainen.

Tulosta tukee myös se, että satojen eri Facebook-ryhmistä poimittujen kommenttien perusteella lahtelainen t:llä on se ainoa oikea: valtaosa kommentoi olevansa lahtelaisia, ei lahelaisia.

Kyllä muutama lahelainenkin yritti jotain vikistä, mutta koska lahelaiset saivat kommenteissa sen verran rapaa niskaansa, muut hengenheimolaiset eivät ilmeisesti uskaltaneet tuoda tukeaan julki ja katsoivat parhaaksi olla hiljaa.

Ja anteeksi vain, sinä joka annoit kyselyssä lahelaisuudelle 8 000 (vilppi)ääntä, sinun äänesi lensivät roskakoriin.

Ai niin, muutama kommentoija ihmetteli koko kysymystä, etteikö toimittaja osaa kieltä.

Osaan kyllä. Minä olen lahtelainen. Ikinä en ole ollut lahelainen eikä minusta sellaista tule.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi