Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen vai lahelainen? Näin te äänestitte ja tätä mieltä asiasta ovat Brädi ja muut tunnetut lahtelaiset

ESS kysyi viikolla verkkosivuillaan, onko oikein sanoa lahelainen. Tällä viitataan sanaan lahtelainen, mikä on yleiskielessä oikea muoto. Puheessa ja sosiaalisessa mediassa joiltakin tippuu t välistä pois, jolloin lahtelaisesta tulee lahelainen. Tätä muotoa on näkynyt viime aikoina jonkin verran ja varsinkin lahtelaiset t:llä ovat asiaa ihmetelleet.

Kysymykseen vastasi verkossa tiistai-iltaan mennessä 1 800 ihmistä. 90 prosenttia vastasi, ettei ole oikein sanoa lahelainen. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kysymystä sabotoitiin, jolloin vastaajamäärä heitti häränpyllyä ja tulos kääntyi päälaelleen.

Kysymys sai kuitenkin sadat ihmiset kommentoimaan asiaa erityisesti Facebookin eri ryhmissä. Suurin osa sanoi, että on oikein sanoa lahtelainen. Moni myös kummasteli, että mikä ihme on lahelainen.

Pitipä muutamalta tunnetulta lahtelaiseltakin kysyä, ovatko he lahtelaisia vai lahelaisia:

Lahti-blogisti, valokuvaaja, harras lahtelainen Antti Sepponen

- Ei ole olemassa mitään lahelaista. Olen lahtelainen ja Lahesta, ilman d:tä. Olen Lahesta myös silloin, kun juttelen muilta paikkakunnilta olevien kanssa. Jos joku ei ole kartalla, että mistä ihmeen Lahesta, saatan selventää.

- Olemme kavereiden kanssa puineet tätä silloin tällöin. Olemme tulleet siihen tulokseen, että tosi nuoret ja usein muualta Lahteen tulleet käyttävät termiä lahelainen. Nämä ihmiset ovat kuulleet, ettei Lahessa käytetä d:tä ja samalla he yrittävät lyhentää sanoja liikaa, sitten tulee tällaisia termejä kuin lahelainen. Se on ärsyttävän kuuloista.

Räppäri Kari "Brädi" Härkönen

- Huomasin somesta, että tätä asiaa spekuloidaan. Lukeudun siihen koulukuntaan, jonka mielestä toi Lahe-sössötys on lähtenyt ihan hanskasta. Olen lahtelainen ja kotikaupunkini on Lahti. Viihdyn tosi hyvin Lahessa. Välillä joutuu esimerkiksi työn takia poistumaan Lahesta, mutta reissulta on aina mukava palata kotiin Lahteen.

- Myöskään Lahest ei ole mun mielestä väärin, mutta itse tosiaan sanon Lahesta. Missään tapauksessa tämä meidän mesta ei oo Lahe, eikä kukaan saisi mun mielestä olla menossa Laheen tai olla lahelainen.

Lahden kaupungin viestintäpäällikkö Heini Moisio

- En tunne paikkakuntaa nimeltä Lahe. En ole lahelainen, vaan lahtelainen ja enkä ole kotoisin Lahesta, vaan Lahdesta, vaikkakin alun perin muualta tänne muuttanut.

- Lahelainen-lahtelainen-keskustelu juontaa juurensa kauniista Hollolan murteesta: ensin oli Lahlesta, sitten tapahtui mielenkiintoinen ilmiö ja sana muuttui muotoon Lahesta. Minä olen vanhempi rouva ja kunnioitan Suomen kielen murteita, tätä lahelaisuus-termiä on vaikea ymmärtää. Mutta kieli elää.

Kuva: Janne Laakkonen

Lahti-seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen

- Sehän on ihan selvä, että se on lahtelainen, ei lahelainen. Lahelainen ei sovi omaan suuhuni. Olen myös kotoisin Lahesta tai Lahest. Vähän tilanteesta riippuu, käytän molempia ehkä fifty-fifty, muotoa Lahesta ehkä vähän useammin.

- Olen seurannut aiheen kommentointia ja kyllä se lahelainen aika oudolta tuntuu. Somessa olen lahelainen-termiä nähnyt aikaisemminkin, mutta kieli elää ja uusia muotoja tulee. Ei se ole hirveän vaarallista.

Tässäkin voiton vei siis lahtelainen numeroin 4-0.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi