Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pormestarimalli arveluttaa lahtelaispäättäjiä - kokoomuksen ja vihreiden ryhmänjohtajat suhtautuvat myönteisimmin

Perussuomalaisten ryhmänjohtajaa Martti Mäkelää arveluttaa, riittääkö luottamushenkilöiden pätevyys kaupungin johtamiseen. Kuva: Armi Salonen

Enemmistö Lahden poliittisten ryhmien johtajista suhtautuu varauksellisesti malliin, jossa kaupunkia johtaisi kaupunginjohtajan sijasta pormestari.

Pormestarimalliin suhtautuvat myönteisimmin kokoomuksen ja vihreiden ryhmänjohtajat. Perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton ryhmänjohtajat suhtautuvat pormestarimalliin enemmän tai vähemmän epäillen.

Suurimman valtuustoryhmän SDP:n puheenjohtaja Jarkko Nissinen ei sulje pois pormestarimallia, muttei myöskään löisi vetoa sen puolesta.

"Yksi oikein hyvä vaihtoehto"

Lahden johtamisjärjestelmä on uudistumassa kevään kuntavaalien jälkeen, mutta vielä ei tiedetä miten. Valtuustoryhmät neuvottelevat erilaista vaihtoehdoista syksyn aikana.

- Alati ja radikaalisti muuttuvassa kuntakentässä on syytä tarkastella johtamisjärjestelmää. Mielestäni pormestarimalli on yksi oikein hyvä vaihtoehto. En osaa sanoa, onko tämä porukan kanta, kokoomuksen Milla Bruneau toteaa.

Bruneau pitää hyvänä, että luottamushenkilöiden valtaa on Lahdessa systemaattisesti kasvatettu. Kaupungissa on nyt päätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja viisi puolipäivätoimista luottamushenkilöä.

- Haluaisin uskoa, että keskustelua pystytään käymään hyvässä ja rakentavassa hengessä.

"Lähtökohtaisesti emme kannata"

Pormestarimallissa valtuusto valitsee pormestarin vaalilla enintään toimikaudekseen eli neljäksi vuodeksi. Malliin siirtyminen tuli mahdolliseksi jo kymmenen vuotta sitten, mutta toistaiseksi pormestari on valittu vasta Tampereella ja Pirkkalassa. Helsinki on siirtymässä pormestarimalliin.

- Lähtökohtaisesti emme kannata mallia, perussuomalaisten ryhmänjohtaja Martti Mäkelä (ps.) toteaa.

Mäkelää arveluttaa, riittääkö luottamushenkilöiden pätevyys kaupungin johtamiseen. Hän epäilee myös, että pormestarimalli voisi asettaa jonkin puolueen etulyöntiasemaan päätöksenteossa.

Pahimmillaan malli johtaa siihen, että ajatellaan vain nelivuotiskausittain eikä kehitetä kaupunkia pitkässä juoksussa ollenkaan. Elisa Lientola (vas.)

- Asia vaatii aika paljon selvittämistä ja keskustelua.

Keskustan Kaarina Suhonen pitää nykyistä johtamismallia hyvänä, vaikka katsookin, että järjestelmää on tarpeen arvioida kuntien roolin muuttuessa.

- En välttämättä lähtisi kasvattamaan luottamushenkilöiden valtaa. En näe kaupunginjohtajan toiminnassa mitään erityisiä epäkohtia.

"Paljon kysymysmerkkejä"

Kristillisdemokraattien Leena Mantereen mukaan pormestarimallia ei tyrmätä, mutta siihen liittyy hänen mielestään paljon kysymysmerkkejä.

- Kaipaan poliittista ohjausta lisää, mutta arvioinnin paikka on, tapahtuuko se virkamiesvallan kustannuksella. Jäniksen selässä ei olla ja hötkyily ei kannata. Elisa Lientola (vas.) tutkisi tarkkaan muualta saadut kokemukset. Hän pelkää vallan keskittymistä ja päätöksenteon muuttumista lyhytjännitteiseksi.

- Hyvänä voi nähdä, että kaupunkilaiset pääsevät valitsemaan johtajansa, mutta pahimmillaan malli johtaa siihen, että ajatellaan vain nelivuotiskausittain eikä kehitetä kaupunkia pitkässä juoksussa ollenkaan.

"Saatu ihan päteviä henkilöitä"

SDP:n Nissisen mukaan vuodenvaihteeseen mennessä on oltava selvillä, millä järjestelmällä tulevaan vaalikauteen lähdetään. Yhtenä vaihtoehtona on kehittää nykyistä mallia.

- Asia kiteytyy siihen, kuinka paljon esittelyvaltaa siirretään johtavilta virkamiehiltä luottamushenkilöille. On aika hienojakoista, jos valtaa otetaan valmistelulta pois. Jos luottamushenkilöiden valtaa lisätään, riski on, että pysyvätkö päättäjät kärryillä.

Asioiden esittelijöinä toimivat luottamushenkilöt voisivat nojata viranhaltijoiden asiantuntemukseen.

- Esittelijä kantaa esittelijän vastuun, mutta valmistelussa on tietysti käytössä koko virkakunta, Nissinen sanoo.

Vihreiden Aleksi Mäntylä huomauttaa, että ympäri maailmaa pormestarin tehtävään on saatu päteviä henkilöitä.

- Pormestariksi ei kukaan ihan ummikkona joutuisi lähtemään. Valittava henkilö todennäköisesti kävisi jonkinlaisen koulutuksen läpi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi