Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Messilän rinteestä on tapeltu seitsemän vuotta - nyt kiistalle tuli viimein päätös

Matti Laurila rakastaa Tiirismaan maastoa palavasti. Kuva: Mirja Hussain

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Messilän-Tiirismaan osayleiskaavasta tehdyn valituksen. Valituksen oli tehnyt Hollolan ympäristöyhdistys ry, joka vaati, että hallinto-oikeuden aiemmin tekemä päätös on kumottava. Nyt annetusta päätöksestä ei voi enää valittaa.

Osayleiskaava on ollut vireillä jo vuodesta 2009 asti. Sen muutoksella on haluttu mahdollistaa Messilään entistä laajempaa loma-asutusta ja sallia kylpylähotellin rakentaminen Messilän satamaan.

Yksi Messilä Maailma oy:n omistajista, Yrjö Timonen, on huojentunut siitä, että vuosien kaavamuutosjupakka on vihdoin ohi.

- Tämä on ollut erikoinen tapaus, sillä Hollolan valtuustokin on ollut kaavasta yksimielinen, mutta silti valitus on tullut. Mutta tämä on demokratian hinta, Timonen sanoo.

Muutakin hintaa valitusrumbasta on ollut. Timonen laskeskelee, että erilaisten vastineiden ja selvitysten laatimiseen on mennyt noin 200 000 euroa.

- Entä mikä on hinta sille, että uusia työpaikkoja ei synny ja valittaja pystyy käyttämään hallintoa oman henkilökohtaisen asiansa ajamiseen, Timonen sanoo.

Vaikea taloustilanne

Nyt yritys on vapaa jatkamaan pitkän tähtäimen suunnitelmaansa siitä, että Messilästä tulisi ympärivuotinen lomakohde.

- Kylpylähotelli on ehdottomasti ykköstavoite. Mutta tässä taloustilanteessa Suomessa investoijia eivät kiinnosta tällaiset hankkeet, Timonen sanoo.

Mitään aikataulua suunnitelman edistymisellä ei siis ole.

- Maailmalla hyvinvointiala kasvaa 9,8 prosentin vuosivauhtia. Suomenkin hyvinvointipalveluiden pitää globalisoitua, Timonen sanoo.

Ympäristön puolesta

Hollolan ympäristöyhdistys on vastustanut kaavaa luontoarvojen takia. Sen mielestä Tiirismaan rinne on oltava suojeltu, ja mahdolliset mökit ja hotelli pilaavat Messilän rinteen maiseman.

- Tiirismaa on Etelä-Suomen korkein kohta ja ainutlaatuinen. Kaavoitus tuhoaa nykyistenkin asukkaiden lähiluonnon, Hollolan ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Matti Laurila sanoo.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös ei kuitenkaan tullut Laurilalle yllätyksenä. Vaikka päätös oli ennakoitu, oli kho:n mielipiteen saaminen Mattilan mielestä tärkeää.

- Me teemme tätä työtä pyyteettömästi koko yhteiskunnan ja tulevien sukupolvien puolesta. Ajamme järkevää kaavoittamista, ei tässä kiusaa tehdä tai omia etuja ajeta, Laurila sanoo.

Laurilan mielestä Messilän kannattaisi miettiä ympäristön arvoa tarkemmin, sillä turistitkaan eivät välttämättä tule, jos luontoa vähennetään hotellin ympäriltä lisää ja lisää.

- Tuntuu, että Messilän suunnitelmat ovat vuosien varrella ehkä pienentyneet, ei enää tavoitellakaan massiivista turistituotantoa. Mitäpä jos olisikin rakennettu valtavat hotellit kun oli paljon venäläisiä turisteja? Jos kohde ei menesty, luonto on turhaan tuhottu. Tiirismaan rinteessäkin ruostuvat entisen laskettelukeskuksen hissirakenteet yhä edelleen, Laurila sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi