Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sisäilmaongelmia on ollut eri puolilla Mukkulan koulua - osa oireilee yhä kesän korjaustöiden jälkeen

Sisäilmaongelmat ovat teettäneet vs. rehtori Esko Keräselle paljon työtunteja. Kuva: Mirja Hussain

Sisäilmaongelmien vaivaama Mukkulan koulu siirtyy väistötiloihin ensi vuoden elokuussa. Koulun vs. rehtori Esko Keränen kertoo, että väistöä valmistellaan parhaillaan yhdessä Lahden kaupungin Tilakeskuksen kanssa.

Tiistaina koulun läheisyydessä tehtiin maaperämittauksia, ja tarjouspyyntöjä laaditaan jo nyt tilaelementtien toimittajille, jotta väistötilat varmasti saadaan ensi syksyksi. Tilaelementeille on nimittäin tarvetta muissakin kouluissa ympäri maata.

- Ratkaistavia asioita on vielä paljon: minkä verran tiloja tarvitaan, mihin ne sijoitetaan, kuka toimittaa tilat ja millä aikataululla, Keränen luettelee.

Osa Mukkulan lapsista opiskelee väistötiloissa muissa Lahden kouluissa jo nyt.

Rakennuksesta ei pystytty osoittamaan tiettyä kohtaa, joka olisi ongelmien syynä. Vs. rehtori Esko Keränen

Neljä erityisen tuen luokkaa siirtyi tänä syksynä Joutjärven kouluun, ja Kivimaan kouluun siirtyy myöhemmin kaksi alueellista erityisluokkaa.

Osa oireilee yhä

Kesälomien aikana Mukkulan koulussa tehtiin ympäristöterveysviranomaisten vaatimia korjauksia, joilla turvataan rakennuksen käyttö lukuvuoden loppuun asti.

- Osa henkilöstöstä on sitä mieltä, että ilma tuntuu raikastuneen, mutta osa oireilee edelleen. Ongelmat ovat yksilöllisiä: osa oireilee tietyissä tiloissa, osa eri puolilla rakennusta, Keränen sanoo.

Hänen mukaansa on myös otettava huomioon, ettei oireiden lähdettä ole helppo paikallistaa, eikä syy ole aina koulurakennuksessa.

Ongelmia eri puolilla koulua

Mukkulan koulun huonosta sisäilmasta kärsivät ovat valittaneet muun muassa silmien kirvelyä, astmaoireita, pääkipua ja pyörtymisen tunnetta. Oirekyselyn perusteella sisäilmasta teetettiin perusteellinen tutkimus, joka valmistui viime keväänä.

- Rakennuksesta ei pystytty osoittamaan tiettyä kohtaa, joka olisi ongelmien syynä, vaan ongelmat ovat eri puolilla rakennusta, Keränen kertoo.

Mukkulan koulua on Keräsen mukaan remontoitu useasti, mutta ne eivät ole tuottaneet pysyvää parannusta sisäilmapulmiin. Yläkoulun korjaustyöt saatiin valmiiksi vuonna 2011.

Alakoulun puolelle tehtiin laaja remontti, joka valmistui vuonna 2003.

Aivan uusi hallinto-osa otettiin käyttöön kahdeksan vuotta sitten, mutta joitakin huoneita on jouduttu remontoimaan kahdesti

.

Maastotutkija Kari Ahonen tekee maaperätutkimuksia Mukkulan koulun viereisellä nurmella. Tutkimuksissa selvitetään muun muassa sitä, kestääkö maaperä painavia rakennuksia. Kuva: Mirja Hussain

Korjattu 9. syyskuuta: Toisin kuin alla aiemmin väitettiin, Rakokiven uuden koulun rakennustyöt eivät ole vielä käynnissä. Rakentaminen on viivästynyt valituksen vuoksi.

Koulurakennukset

Muissakin lahtelaiskouluissa ongelmia

Kivimaan yläkoulurakennus asetettiin käyttökieltoon elokuussa. Oppilaat siirtyvät osittain väistötiloihin lokakuussa.

Tiirismaan koulu asetettiin laajaan käyttökieltoon elokuussa 2015. Opetus järjestetään parakkikylässä Ursan kentällä.

Launeen koulun yläkoululaiset aloittivat koulutyön väistötiloissa tänä syksynä. Alakoululaiset ovat olleet väistötiloissa jo vuodesta 2013 saakka. Uuden koulun on määrä valmistua vuonna 2019.

Jalkarannan ja Kunnaksen kouluissa on tehty korjaustöitä viime kesänä.

Nastolan Rakokivessä uuden koulun rakennustyöt ovat viivästyneet valituksen vuoksi.

Salinkallion, Renkomäen ja Kasakkamäen koulut ovat saneerauksen tarpeessa.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi