Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Ihmisten pitää tehdä itse oma tulevaisuutensa" - Tuukka Temoselle Apulanta-elokuva on yhteiskunnallinen tarina

Teit meistä kauniin on Tuukka Temosen ensimmäinen pitkä elokuva. Hänen aiempia ohjauksiaan on muun muassa dokumenttielokuva Presidentintekijät, joka seurasi Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Apulanta-elokuvan ensimmäisissä kuvissa vilahtaa tuttuja kasvoja: ei Toni Wirtasta tai Sipe Santapukkia, vaan Esko Aho, 1990-luvun lama-ajan pääministeri.

Markka devalvoidaan, ihmiset menettävät työpaikkansa, pankit kaatuvat.

Samaan aikaan tehdään suomalaisen rock-musiikin historiaa.Teit meistä kauniin -elokuva kertoo Suomen menestyneimpiin lukeutuvan Apulanta-yhtyeen syntytarinan. Samalla se piirtää kuvan 1990-luvun alun yhteiskunnasta: lamasta ja konkursseista ja siitä, miten ne vaikuttivat työntekijöihin, yrittäjiin, perheisiin ja lapsiin.

Ohjaaja Tuukka Temoselle Teit meistä kauniin on yhteiskunnallinen tarina. Se on kuvaus siitä, kuinka asiat on tehtävä itse.

- Apulanta on syntynyt vaikeista ajoista, ja tästä ajasta syntyy jotain muuta ihan samankaltaista. Haluan, että ihmiset tarttuvat toimeen ja unohtavat muiden perään itkemisen, Temonen sanoo.

Itsekin kuntapolitiikassa kokoomuksen riveissä vaikuttanut Temonen kuvaa pettyneensä politiikkaan monta kertaa.

- Me ollaan ulkoistettu päätäntä ja eteenpäin vieminen 200 poliitikolle. Kaikki merkit viittaavat siihen, että he ovat oman urakehityksensä takia tuolla Arkadianmäellä. Koska me ei voida vaikuttaa yhteiskuntaan, ihmisten pitää tehdä itse itselleen oma tulevaisuutensa, Temonen lataa.

Jo vuodesta 1991

Mutta mennään takaisin Heinolaan, metsäteollisuuskaupunkiin ja vuoteen 1991. Antti Lautala, Toni Wirtanen sekä Sipe Santapukki perustavat Heinolassa punkbändin, ja sille pitäisi keksiä nimi.

Yhdellä on ehdotus. Apulanta. Onhan se jumalauta pommin alkuaine, toteaa nuori, valkotukkainen Wirtanen.

Samaan aikaan kaupungilla kulkee nuori kovanaama, Tuukka Temonen, vähän ikävä tyyppi, jolla on tapana joutua vaikeuksiin. Hänestä on tuleva yhtyeen basisti pari vuotta myöhemmin.

- Apiksen alku meni noin niin kuin se on elokuvassa kuvattu. Se on poikkeuksellinen ja tosi upea tarina, Temonen sanoo.

Elokuvassa yhtyeen jäseniä näyttelevät Tatu Sinisalo (Toni Wirtanen), Teppo Manner (Sipe Santapukki), Iiro Panula (Tuukka Temonen), Roope Salminen (Antti Lautala) ja Mimosa Willamo (Amanda Gaynor).

Elokuvassa soi tietenkin Apulannan musiikki, mutta uusina, Janne Huttusen tekeminä elokuvankokoisina sovituksina.

Bändielokuvia tehdään harvoin

Suomessa bändielokuvia ei ole liiemmin tehty. Esimerkiksi Kauko Röyhkän omaelämäkerrallisesta kirjasta on ohjattu elokuva Miss Farkku-Suomi, ja Lordin hirviöt on nähty valkokankaalla, ei tosin bänditarinassa vaan kauhuelokuvassa.

Joskus elokuvaa varten keksityistä bändeistä on tullut oikeita, kuten kävi Kalle Päätalo -yhtyeelle 1990-luvun lopussa Pitkä kuuma kesä -elokuvan jälkeen.

Kivuttomammin bändielokuvan genreen loksahtaa vuonna 2007 ensi-illan saanut Ganes, joka kertoo Remu Aaltosesta ja Hurriganesin perustamisesta.

Sattumaa tai ei, Temonen onkin kutsunut Apulantaa merkittävimmäksi suomalaiseksi bändiksi sitten Hurriganesin. Siksi Apulannasta piti Temosen mielestä tehdä elokuva.

Ja jos muut eivät tee, se pitää tehdä itse.

Erikoisnäytös

Suoraa lähetystä kutsuvieraista

Apulanta-yhtyeen perustamista kuvaava Teit meistä kauniin saa ensi-iltansa 7. syyskuuta.

Heinolassa Elokuvateatteri Elossa elokuvan voi nähdä ennakkoon jo 5.9.

Tiistaina 6.9. Lahden Kuvapalatsi ja Heinolan Elo esittävät erikoisnäytöksen. Ennen elokuvaa nähdään puolen tunnin suorana lähetyksenä ennakkotunnelmia ja haastatteluja Helsingin Tennispalatsissa järjestettävästä kutsuvierasnäytöksestä.

Elokuvan päärooleissa nähdään Tatu Sinisalo (Toni Wirtanen), Teppo Manner (Sipe Santapukki), Iiro Panula (Tuukka Temonen), Roope Salminen (Antti Lautala) ja Mimosa Willamo (Amanda Gaynor).

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi