Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Eteläisen kehätien toteutus kolmessa osassa - Okeroisista Kujalaan kulkeva osuus on vaativin

Lahden eteläisen kehätien rakentaminen sekä Uudenmaankadun nelikaistaistaminen toteutuu kolmessa eri osassa ja kolmella eri urakkamuodolla.

Töiden on määrä alkaa ensi keväänä Lahden eteläiseltä sisääntulotieltä Uudenmaankadulta, jota levennetään Launeen ja Renkomäen välillä. Työt tehdään kokonaisurakkana jo laaditun rakennussuunnitelman pohjalta. Arviolta 22 miljoonan euron urakkaan sisältyy noin 5 miljoonaa euroa kehätiehen liittyviä töitä.

Länsiosa Soramäestä Okeroisiin

Valtatie 12:n Lahden eteläinen kehätie kulkee 13 kilometrin matkan Hollolan Soramäestä nelostielle Lahden Kujalaan. Tien rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2018.

Kehätien toteutus hankitaan kahdessa osassa siten, että ensimmäinen osa alkaa Soramäestä ja jatkuu Okeroisten eritasoliittymän itäpuolelle. Noin 85 miljoonan euron urakassa urakoitsijan vastuulla on sekä rakennussuunnitelman laatiminen että itse rakentaminen.

Kehätien toteuttamisesta vastaavan Liikenneviraston mukaan malli mahdollistaa kustannustehokkaan suunnittelun ja töiden nopean käynnistämisen.

Vaativin osuus Okeroisista Kujalaan

Kehätiehankkeen teknisesti vaativin osuus alkaa Okeroisten eritasoliittymän länsipuolelta ja päättyy Kujalaan. Tieosuudelle tehdään muun muassa Patomäen ja Liipolan tunnelit sekä moottoritiehen yhtyvä Kujalan eritasoliittymä.

Hankintamalliksi on valittu allianssimalli, joka perustuu tilaajan, suunnittelijan ja urakoitsijan yhteistyöhön. Urakan kustannusarvio on 168 miljoonaa euroa.

Urakoita laajalle tarjoajajoukolle

Liikennevirasto, Lahti ja Hollola pohjustivat kehätien urakkavaihetta järjestämällä elokuun alussa keskustelutilaisuuden alan toimijoille. Lahden kaupungintalolla pidettyyn tilaisuuteen saapui viitisenkymmentä rakentaja-, suunnittelu- ja konsulttiyritysten edustajaa. Palautetta kerättiin myös sähköisen kyselyn kautta.

- Sopivimman hankintamallin valinta on keskeisen tärkeää hankekokonaisuuden onnistuneen toteutuksen ja laadukkaan lopputuloksen varmistamiseksi. Toimijoiden aktiivisuus on ilahduttavaa, sanoo projektipäällikkö Janne Wikström Liikennevirastosta.

Vaiheittaisella toteutuksella varmistetaan Liikenneviraston mukaan urakoiden tavoittelu erittäin laajalle tarjoajajoukolle.

Valmistuu 2021

Lahden eteläinen kehätie kuuluu maan hallituksen päättämiin lähivuosien isoihin liikennehankkeisiin. Hankkeella parannetaan liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta sekä edistetään maankäytön ja elinkeinoelämän kehittämistä koko Lahden seudulla.

Tiehankkeen kokonaiskustannukset ovat 275 miljoonaa euroa, mistä Lahti ja Hollola ovat lupautuneet maksamaan 77 miljoonaa euroa. Tie valmistuu vuoden 2021 loppupuolella.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi