Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mistä kadonnutta etsivä koira tietää, ketä etsii? - neljä kysymystä ja video pelastuskoirasta

Suomessa on muutama sata virallista pelastuskoiraa, jotka voidaan omistajineen tarvittaessa hälyttää vapaaehtoisiksi kadonneen etsintään.

Koiraharrastaja Iris Söderholm Päijät-Hämeen pelastuskoirista on hälytysryhmässä belgianpaimenkoira Jedin kanssa. Katso videolta, miten Jedi löytää kadonneen Päijät-Hämeen pelastuskoirien harjoituksissa.

1. Millainen koira sopii pelastuskoiratoimintaan?

Pelastuskoiratoiminnassa koiran rodulla ei ole juuri väliä. Koiran täytyy olla fyysisesti hyvässä kunnossa, luonteeltaan ystävällinen ja ohjaajansa hallinnassa.

Harrastaa voi kuka vain, mutta oikeisiin etsintöihin pääsevät vain viralliset hälytysryhmäläiset. Hälytyskelpoisuuteen vaaditaan Suomen Pelastuskoiraliiton haku- tai jälkikoe sekä niin sanottu käyttöönottotarkastus, jossa koiran soveltuvuutta etsintätehtäviin on tarkastamassa myös poliisi.

– Riistaviettiä ei saa olla, ettei koira lähde mieluummin pupun perään. Periaatteessa peruskoulutettu koira sopii rodusta riippumatta, sanoo koiraharrastaja Iris Söderholm Päijät-Hämeen pelastuskoirista.

Ihmiseltä vaaditaan etsintä- ja ensiapukurssit, suunnistustaitoa ja viestintävälineiden käyttötaitoa.

2. Mistä pelastuskoira tietää, ketä sen pitää etsiä?

Etsintätehtävissä oleva koira voi haukkua marjastajaa tai kadulla kävelijää, oli tämä kadoksissa tai ei. Maastosta ihmistä etsivä koira ei tiedä, ketä se etsii. Siksi koira ilmaisee ohjaajalle jokaisen löytämänsä ihmisen.

– Koiralle etsiminen on mustavalkoista, ja se reagoi kaikkeen. Koira pitää myös palkita, vaikka se löytäisi vääränkin ihmisen, jotta se pysyy motivoituneena työhön, sanoo Suomen Pelastuskoiraliiton puheenjohtaja John Wedde.

Koira on myös mahdollista kouluttaa "smellerille" eli etsimään vain tiettyä hajua. Päijät-Hämeessä Lahden seudun etsintäkoirilla on yksi koira, joka on koulutettu jäljestämään näin. Se ei kuitenkaan vielä ole läpäissyt viralliselta, oikeissa etsintätehtävissä toimivalta hälytyskoiralta vaadittavia kokeita.

3. Miten koira löytää ihmisen?

Koiran kuono toimii etsinnässä joko ilma- tai maavainuisesti. Ilmavainuisesti suunnistava koira, hakukoira, saa vainun ilmavirtojen mukana kulkeutuvista ihmisten hajuista. Jälkikoira taas seuraa maahan jäänyttä ihmisen hajujälkeä. Jos etsittävä maasto on lähes koskematonta, lähtee koira usein seuraamaan jälkeä. Jos alueella taas on kävelty paljon edestakaisin, ei koira välttämättä saa maasta vainua, vaan lähtee etsimään sitä ilmasta.

Koira voi myös haistaa, milloin kadonnut on ymmärtänyt olevansa kadoksissa.

– Joutuessaan paniikkiin ihminen alkaa erittää adrenaliinia. On tutkittu, että koira erottaa sen ilmassa leijuvista hajuista, ja sen käytös muuttuu. Kun ohjaaja osaa lukea koiran reaktioita, voi se helpottaa kadonneen löytämistä, Wedde kertoo.

Yksi koira voi vastata jopa 70 ihmisen työpanosta etsinnöissä. Pelastuskoirista on iso apu etenkin silloin, kun etsitään ihmiselle vaikeakulkuisista paikoista tai silloin, kun kadonnut ei haluakaan löytyä.

– Vaikkapa roskakatokseen piiloutunut ihminen voi jäädä etsijältä huomaamatta, mutta koiran nenä haistaa senkin.

4. Milloin koiria käytetään apuna kadonneen etsinnässä?

Koirayhdistykset toimivat vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan jäsenyhdistyksinä. Etsintätilanteessa poliisi hälyttää Vapepan paikallisyhdistyksen, joka ottaa yhteyttä tarvittaviin hälytysryhmäläisiin. Vapepan Lahden seudun paikallistoimikunnan puheenjohtaja Pasi Murto kertoo, että poliisi käyttää vapaaehtoisia yleensä niin sanottuun henkeä pelastavaan etsintään. Se tarkoittaa, että henkilö on kadonnut lähiaikoina ja hänet voidaan löytää elossa.

Lahden seudun Vapepan ja Heinolan Vapepan jäsenyhdistyksinä on tällä hetkellä neljä koirayhdistystä, joilla on yhteensä 7 hälytyskelpoista koiraa. Kuusi niistä on Päijät-Hämeen pelastuskoirilla, jotka saivat viime vuonna 15 hälytystä. Niistä kuusi johti etsintään. Vuonna 2015 Suomen Pelastuskoiraliiton jäsenyhdistykset saivat 242 hälytystä, joista 161 johti etsintään.

Kaisa Uusitalo
kaisa.uusitalo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi