Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tällaista ei ole nähty miesmuistiin - lahtelainen SSR rakentaa kautta koko Suomen

Nyt on tilaa kasvaa, kun rakennusalan megapelurit metsästävät Helsingin jättiurakoita.

Tässä rakennetaan taantumasta toipuvaa Suomea.

Asialla on lahtelainen Salpausselän Rakentajat. Yritys paisuu kuin pullataikina lämpöisessä tuvassa. Harvoin, jos koskaan aiemmin, on lahtelainen rakennusliike noussut merkittäväksi tekijäksi valtakunnassa.

Asian totesi myös ammattijulkaisu Rakennuslehti listatessaan alan nopeimpia kasvajia.

- Olimme listalla toisena. Nopein kasvaja oli yksi seitsemän miljoonan euron liikevaihdon tehnyt putkiliike, kertoo emoyhtiö SSR Groupin ja Salpausselän Rakentajien toimitusjohtaja Tapani Pöyry.

Kaikki alat eivät vedä, mutta rakentaminen vetää. Toimitusjohtaja Tapani Pöyry

Vanhat muistavat lahtelaisen Valubetonin, joka aikanaan rakensi Turkuakin. Viime vuosina lahtelaisrakentajien painopiste on ollut omassa maakunnassa, jossa merkittävän osan urakoista ovat napanneet myös isot valtakunnalliset ja kansainväliset rakennusyhtiöt.

Pääkonttori metsän siimeksessä

Pöyry ottaa vieraan vastaan yhtiön pääkonttorilla Lahden Kerinkalliossa.

Lähellä ovat Upon silta, K-rauta ja asuinalueet, mutta ohikulkijan silmä ei helposti kiinnity vaaleaan rakennukseen metsän siimeksessä.

Talo on rakennettu 1980-luvun lopulla, mutta yllä leijuu 30-lukulainen funkkiksen henki. SSR Group osti talon, ja saneeraus alkaa olla valmis.

Toimitusjohtajalta liikenee aikaa, vaikka oikeasti taitaa olla hiukan kiire. Työmaita on paljon takana, menossa ja edessä.

Näkyvin saavutus on vuonna 2013 moottoritien varteen valmistunut Luhdan torni.

Suurin työmaa on lähes 40 miljoonan euron projekti Lahden Aleksi 5:ssä, johon nousee kahdeksankerroksinen asuin-liiketalo, yli 200 asuntoa Nuorisosäätiölle, joka on valtakunnallinen vuokra-asuntoyritys.

Hollolan Prisman tontilla jo touhutaan. Uusi Motonet valmistuu Renkomäessä. Hollolaan ja Holmaan nousee vuokra-asuntoja.

- Aihioitakin on, Pöyry vihjaa.

Alkuahan tämä vasta on yritykselle, joka on jo jonkin aikaa kuvannut itseään suurimmaksi lahtelaiseksi rakennusliikkeeksi. Viime vuonna liikevaihto yli kaksinkertaistui 75 miljoonaan euroon.

Kuva: Anssi Hietamaa

Jos lähiajat menevät piirustusten mukaan, jo vuonna 2017 SSR Group kuuluu 200 miljoonan euron vuosiliikevaihdollaan kymmenen suurimman yrityksen joukkoon Päijät-Hämeessä.

Lahti on siihen liian pieni pelikenttä.

Menossa on monen rintaman hyökkäys. Kiilat iskevät kaikkiin tärkeisiin kaupunkeihin Suomessa. Tässä taistelussa ei kuitenkaan tuhota, vaan rakennetaan uutta sekä korjataan vanhaa.

Nyt on tilaa kasvaa valtakunnalliseksi, kun suurimpien rakennusliikkeiden huomio kiinnittyy pääkaupunkiseudun valtaviin kohteisiin. Toki SSR:lläkin on isoja virityksiä Helsingin seudulla. Ensimmäinen urakkasopimus solmittiin alkuvuodesta Espoon Lintuvaaraan.

Vanhaa pohjaa ja uusia tekijöitä

Perustuksia laajentumiselle on valettu jo kauan.

Salppuri-nimellä tunnettu yritys aloitti vuonna 1979. Johtohahmoja olivat pitkään Mika Wilenius ja Erkki Laine.

Laineen ennenaikaisen kuoleman jälkeen Lujatalo tuli pääomistajaksi, mutta kesällä 2013 Wilenius osti yhtiön takaisin.

Joku saa suuria aikaan yksinkin, mutta oikea voima piilee joukossa. Porukalla tekee myös SSR.

Vuonna 2015 muodostui SSR Group -konserni, jossa Wilenius pitää osake-enemmistöä. Osaomistajiksi tulivat kokeneet rakentajat, rakennusneuvos Jorma Tamminen, toimitusjohtaja Tapani Pöyry ja johtaja Kari Kangas.

Wilenius on kertonut omistajien panneen yhtiöön yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Suomen joka kolkalle pyrkivä yhtiö pestaa töihin ihmisiä, jotka tuntevat alueensa kuin omat taskunsa.

Näin kävi viime vuonna Pohjanmaalla.

SSR osti Skanskan liiketoiminnan Seinäjoella ja Vaasassa, muutamia urakkasopimuksia, tontteja ja asuntoja.

Entinen Skanskan aluejohtaja Jyrki Lautarinne on uuden SSR Pohjanmaan ja myös Länsi-Suomen alueyhtiön toimitusjohtaja. Itä-Suomen alueyhtiötä johtaa Tarmo Stjerna, aiempi Skanskan johtaja Kuopiossa ja Joensuussa. Uudenmaan alueyhtiö kutsui toimitusjohtajakseen varatoimitusjohtaja Arto Jokisen Hartelasta.

Uusi piirre on se, että alueyhtiöiden uudet johtohenkilöt ja henkilökunta laajemminkin ovat osaomistajia. Henkilökuntaa sitoutetaan osakkeilla kuitenkin niin, että lahtelainen Salpausselän Rakentajat omistaa aina enemmistön, vähintään 51 prosenttia osakkeista.

Jos alueyhtiöt tekevät yhtä hyvää tulosta kuin Salppuri, viime vuonna puhdasta voittoa kuusi miljoonaa euroa, omistaja-johtajat voivat varautua myös osinkoihin.

- Osinkoa ei ole vielä jaettu. Kaksi milliä yhtiöveroa on kyllä maksettu, Pöyry toteaa.

Muutamat alueyhtiöt ovat jo hyvässä vauhdissa, mutta Salpausselän Rakentajat tuo yhä valtaosan konsernin liikevaihdosta.

Lahtelaisyhtiön taseessa on vuosien aikana syntynyt 16 miljoonan euron oma pääoma. Se on hyvä työkalu, kun pitää laajentua.

Rahantekijät mukana

SSR:n laajentumisessa on mukana profiilipelaajia, joille rahanteko on vanhastaan tuttua.

Viime vuoden lopulla uutisoitiin, että Maskun huonekalukeisari Toivo ”Topi” Sukari omistaa viidesosan SSR Varsinais-Suomesta. Pohjanmaalla selkänojaa tarjoaa tunnettu hevosmies ja miljonääri Reima Kuisla, jolla on rakennushankkeita Lahtea myöten.

- Teemme Patruunan kortteliin Seinäjoella 25 000 neliömetriä asuntoja. Kysyntää on, kun Lakeudenristin puisto näkyy, tietää Pöyry.

Pelkästään omalla pääomalla ja sijoittajien rahoilla laajentumista ei tehdä.

Tarvitaan velkaa - pitkää ja etenkin lyhyttä - jotta toiminta pyörii. Viime vuoden lopussa tase piti sisällään vierasta pääomaa 33 miljoonaa euroa, josta 28 miljoonaa oli rakentamiseen liittyvää lyhytaikaista rahoitusta.

Rakentamisen rahoittaminen on Pöyryn mielestä järkihommaa - ehkä myös pankeille tarpeellista hajautusta.

- Raha ei maksa pankeille juuri mitään. Nyt kun esimerkiksi telakat ja metsäteollisuus ovat vauhdissa, pankit haluavat panna munia myös muihin koreihin. Kaikki alat eivät vedä, mutta rakentaminen vetää.

Tämä on hyväksi kansantaloudelle ja työllisyydelle.

- Yksi rakentaja työllistää viisi muilla aloilla, Pöyry lainaa vanhaa sanontaa.

Kannattaa siivota eikä läträtä

Rakentamisen ongelmista on puhuttu vuosikaudet. Osansa kritiikistä on saanut Salppurikin.

Pöyry on niin uusi mies yhtiössä, ettei tarkemmin tiedä menneistä, mutta yksi neuvo häneltä liikenee.

- Ei pitäisi aina etsiä syyllistä rakentajista. On virhe sammuttaa ilmastointi illalla. Sen pitäisi pyöriä koko ajan.

Ja siivous on Pöyrystä aivan aliarvostettu ammatti. Amatööri lotraa paikat märiksi, mutta oikea ammattilainen tietää, että sopiva vesimäärä on avainasemassa myös kosteusvaurion ehkäisijänä.

Laatua pitää ja voi tehdä. SSR:n työmaa, Päijät-Hämeen keskussairaalan sydänkeskuksen ja fysiatrian osaston perusparannus valittiin viime vuonna maan parhaaksi korjausrakennustyömaaksi. Valinnan teki Rakennuslehden nimeämä raati.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi