Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Odinin soturien rivit harvenneet - voiman näyttämiseksi esiinnytään yhdessä, kuten Orimattilassa

Kuva: Mirja Hussain

Orimattilan vastaanottokeskuksen liepeillä perjantaina oleskelleet Odin-soturit säikäyttivät vastaanottokeskuksen asukkaita ja henkilökuntaa, mutta vain hetkeksi. Poliisi tuli hätiin ja keskuksen vartiointia lisättiin. Asukkaiden mukaan keskusta oli uhkailtu tempauksen alla.

Vastaanottokeskuksen asukkaiden ja Orimattilan kantaväestön yhteiselo on säröillyt ennenkin. Viime vuoden lopulla nuoriso hurjasteli autolla piha-alueen läpi. Ajelu loppui, kun toinen sisääntulo suljettiin. Keskuksen kattokin puhkottiin.

Asukkaiden mukaan heihin on käyty käsiksi nyrkein kaupungilla.

Osansa ovat saaneet työntekijätkin, myös vapaaehtoiset. He ovat some-viestien mukaan ”suvakkihuoria”, jotka saa eliminoida.

Vastaanottokeskuksen johtaja Eija Rantanen iloitsee siitä, että suurin osa orimattilalaisista suhtautuu keskukseen myönteisesti. Tästä on osoituksena, että keskus sai Odin-tempauksesta tiedon etukäteen kantaväestöön kuuluvalta, kun parikymmentä henkilöä oli marssimassa kohti keskusta.

Tempaukseen osallistui myös kolme autokuntaa.

Rantanen sai ilmoituksen ongelmista puoli yhdeksältä illalla. Hän määräsi asukkaat huoneisiinsa ja ovet lukkoon. Osa asukkaista oli valmis kontaktiin, mutta sellaista ei sallittu. Alueen vartiointi kaksinkertaistettiin, ja vartiointiliikkeen päivystyspartio vietti koko yön Orimattilassa.

Poliisi rauhoitti tilanteen, eikä fyysistä yhteenottoa syntynyt. Poliisitutkintaan ei ole aihetta.

Asukkaita kehotettu välttämään liikkumista kaupungilla

Tapausta käsiteltiin viikonloppuna keskuksen sisäisesti. Asukkaita on neuvottu välttämään liikkumista kaupungilla illalla.

Rantanen kertoo joidenkin turvapaikanhakijoiden kertoneen, että he olivat viime viikolla kuulleet uimarannalla polttopullouhkauksia.

- Jos polttopulloja on käytetty muualla, miksei se voisi tapahtua täälläkin, hän pohtii.

Poliisilla ei ole tietoa polttopullouhkauksista.

Asukkaiden ensireaktio oli säikähdys. Se palautti mieleen ikävät kokemukset kotimaassa.

- Minulle tuli tunne, että olen Afganistanissa, kertoo Abdulkhalek Mahmoudy. Se meni pian ohi, sillä henkilökunta piti asukkaista huolen.

Muutamaa päivää aikaisemmin ryhmä miehiä oli virittänyt ihmisketjun poikki tien niin, että raskaana olevaa naista hoitoon kuljettanut auto joutui kääntymään takaisin.

SPR:n ylläpitämässä Orimattilan vastaanottokeskuksessa on 156 asukasta. Joukossa on lapsiperheitä.

Yhteiskokoontumiset harvinaisia

Orimattilan tempaukseen osallistui Odin-sotureita usealta eri paikkakunnalta, asujen perusteella ainakin Heinolasta ja Kouvolasta.

Suojelupoliisin (Supo) mukaan yhteiskokoontumiset ovat verraten harvinaisia.

Äärioikeistotutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta arvelee ryhmittymän tällä tavoin reagoivan uutisiin, joiden mukaan toiminta olisi hiipumassa.

- Tarkoitus on varmaan näyttää, että heitä on paljon ja että se saavat tarvittaessa vahvan joukon liikkeelle, Kotonen sanoo. Samaa arvelee poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta, jossa hänen tehtävänään on seurata väkivaltaista ekstremismiä.

Supon mukaan toiminta on selkeästi vähentynyt ja muuttunut Kemi-vetoisesta paikallisesti johdetuksi. Samalla toiminta on muuttunut joillakin paikkakunnilla entistä konfliktihakuisemmaksi. Ilmiö huolestuttaa Supoa.

Viime kuussa julkisuuteen päätyi Soldiers of Odin -johtohenkilöiden salaisia viestejä, joissa kannustettiin väkivaltaan. Keskusrikospoliisi on tutkinut viestit ja todennut, että tässä vaiheessa ne eivät anna aihetta enempään. Asiaa kuitenkin pidetään silmällä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi