Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti harkitsee siirtymäaikaa Nastolan omakotitonttien hinnoitteluun - katso kartalta hintaerot

Sami Riven talo on vuokratontilla, jonka lunastushinta on välittäjän mukaan yllättäen paljon korkeampi kuin piti. Kuva: Kai Sinervo

Tiedotuskömmähdys Nastolan omakotitonttien hinnoittelussa on johtamassa siirtymäaikaan.

- Tulemme todennäköisesti esittämään lautakunnalle, että tontin saa lunastaa vanhalla hinnalla vuoden loppuun mennessä, kertoo Lahden kaupungin maankäyttöinsinööri Petri Solonen.

Vuokratonttilaiselle siirtymäajan hyödyntäminen merkitsisi useiden tuhansien eurojen säästöä riippuen tontin koosta ja sijainnista.

Siirtymäajan toteutuminen ei ole vielä mitenkään varmaan, koska tekninen- ja ympäristölautakunta kokoontuu seuraavan kerran 23. elokuuta.

Uudet vyöhykehinnat astuivat voimaan vuoden 2016 alussa. Kun tontin ostamisesta ilmoitti maaliskuun loppuun mennessä, tontin sai lunastaa vanhalla hinnalla. Vuokratonttien talonomistajille päätöksestä ei tiedotettu. Yhdistymishallituksen joulukuinen päätös ja uudet vyöhykehinnat löytyvät ainoastaan kaupungin kotisivuilta.

- Ei ole selvää, kuuluiko tiedottaminen Lahdelle, Nastolalle vai yhdistymishallitukselle, mutta summa summarum näin on käynyt, maankäyttöinsinööri Jouni Lehto toteaa.

Korotukset jopa kymmeniä tuhansia

Hintauudistuksessa Nastolan alue- ja vyöhykehinnoittelu yhdenmukaistettiin Lahden kaupungin vyöhykemallin mukaiseksi. Hintaero vanhan ja uuden vyöhykehinnan välillä on jopa yli kaksinkertainen.

Nastola on jaettu neljään vyöhykkeeseen. Uudet vyöhykehinnat ovat 10-28 euroa neliöltä, kun vanhat aluehinnat olivat 7-12 euroa neliöltä. Suurin korotus koskee Villähdettä, jossa 12 euron neliöhinta kallistui 28 euroon. Esimerkiksi 1500 neliön tontti maksaa nyt 42 000 euroa, kun se Nastolan kunnan aikana maksoi 18 000 euroa.

Kaupunki perustelee hinnankorotusta sillä, että tonteilla saatavilla tuloilla on katettava alueen maapohjan hankinta- ja kaavoituskustannukset sekä kunnallistekniikan rakentamiskustannukset kaupungin toteuttamisvelvollisuuteen kuuluvilta osin. Kaikilla vyöhykkeillä ei päästä tavoitteeseen vieläkään, mutta päätöksen mukaan tavoitteessa pysytään kokonaisuutena.

Maankäyttöninsinööri Lehto sanoo, että Nastolan kunnanhallituksen vuonna 2008 päättämät hinnat perustuivat vuosien 2004-2005 hintatasoon.

- Sen jälkeen rakentamisen hintataso on noussut, hän huomauttaa.

Vanhan Lahden puolella hintahaarukka yhä korkeampi, 25-46 euroa.

Vyöhykehinnan muutos

Uusi hinta ei vaikuta vanhoihin vuokriin

Yhdistymishallituksen päättämät uudet hinnat ovat voimassa 31.7.2017 saakka.

Hinnankorotukset eivät vaikuta jo vuokrattujen tonttien vuokriin sopimuskaudella. Vuokrat on sidottu elinkustannusindeksin muutoksiin.

Lahdessa on 3 800 ja Nastolassa 80 vuokrattua omakotitonttia.

Tekninen- ja ympäristölautakunta päättää elokuussa, voiko jo vuokratun tontin lunastaa edullisemmin siirtymäajalla.

Lahden kaupunki on käyttänyt omakotitonttien hinnoittelussa pinta-alaan perustuvaa (€/m2) vyöhykemallia 1970-luvulta lähtien.

Nastolan kunnalla oli käytössään alueittainen malli ja vyöhykemalli. Aluehinta koski uusia luovutettavia tontteja, vyöhykehinta koski myyntiin tulevia yksittäisiä asuntotontteja tai muutaman tontin alueita.

Vyöhykemallin etuna on selkeys ja ajan tasaisuus, kun vyöhykkeiden määrä pysyy rajallisena ja vyöhykkeiden väliset hintasuhteet eivät muutu.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi