Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Valtuusto päätti keskiyöllä: Tiirismaan peruskorjaussuunnitelma nurin - uudesta koulusta laadittava hankesuunnitelma

Tiirismaan koulu toimii parakkitiloissa Ursan kentällä. Kuva: Sami Kuusivirta

Tiirismaan koululle halutaan rakentaa kokonaan uudet tilat. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina puolilta öin hylätä suunnitteilla olleen peruskorjauksen hankesuunnitelman.

Päätös syntyi Jorma Ratian (kok.) esityksestä äänin 65-36, yksi tyhjä. Voittaneen esityksen mukaan valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus viipymättä aloittaa hankesuunnitelman uuden koulun rakentamiseksi.

Tiirismaan koulun peruskorjauksen kustannusarvio on ollut 21,9 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan koulukiinteistöön ostamiseen käytetty 2,8 miljoonaa. Uudisrakentaminen hinnaksi on arvioitu halvimmillaan 27,7 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen on arvioitu valmistuvan syksyllä 2018. Uudisrakennus valmistuisi aikaisintaan syksyllä 2019.

Näin kouluhanketta kommentoitiin valtuustossa:

Elisa Lientola (vas.)

- Ihmettelen, jos joku kokee itsensä vastuulliseksi viivyttämällä. Rakennuksen voi korjata. Ei ole olemassa riskitöntä rakennusta, tätä ei voi verrata Launeen räveltämiseen. Mitä järkeä on teettää selvityksiä, jos kanta on lukittu? Mikä on kulttuuri, jossa kaikki viallinen räjäytetään pois?

Juha Rostedt (kok.)

- Jos halutaan repiä päätökset auki, kaupungin päätöksenteko tulee halvaantumaan. Kehottaisin toimimaan sen mukaan, mitä olemme yksimielisesti päättäneet.

Saila Lehtomäki (kesk.)

- Eroa uudisrakennukseen on vain 5,8 miljoonaa euroa ja vuokravaikutus 100 000 euroa. Voisimme saada täysin uuden koulun. Välttäisimme riskin, että rakenteissa kuitenkin olisi kirottuja mikrobeja. Valitettavaa on, että korjausrakentamisesta vastaavien luottamuspääoma on syöty. Ikävää, että museovirasto pitää meitä panttivankeina.

Kaarina Suhonen (kesk.)

- Hämmästyttävää, miten keskustelu on saanut leiman, että julkisia rakennuksia ei enää voida korjata. Meillä on hyviä kohteita, jotka ovat jääneet keskustelussa jalkoihin, kuten Kärpäsen koulu. Uudisrakennuksen vuokrakustannukset koituvat suoraan käyttötalouden tappioksi. Parakit olisivat entistä kauemmin käytössä. Uskomatonta, että ollaan valmiita laittamaan jäihin sillä, että kyseenalaistetaan ihan kaikki.

Merja Vahter (kok.)

- Mikä on nykyisen massiivisen koulurakennuksen kohtalo, jos uudisrakennus tehdään eri kohtaan? Myös uudisrakentamisesta on surullisia esimerkkejä. Haluamme varmistaa, että sivistystoimen budjetti riittää laadukkaaseen opetukseen.

Sari Niinistö (oma ryhmä)

- Toiminnallisten, pedagogisten ja terveydellisten arvojen pitää olla ratkaisevia. Muutamien miljoonien ero ei voi olla ratkaiseva, koska kyse on todella pitkäaikaisesta investoinnista. En usko, että 1960-luvun runkoon voidaan saada 2020-luvun oppimissuunnitelmaan vastaavia tiloja. Uudisrakentaminen mahdollistaisi yhtenäisen koulupolun.

Timo Räihä (kd.)

- Rakennus on teknisesti korjattavissa. Tilat ovat muutettavissa tukemaan uutta opetussuunnitelmaa. Jos mökki menee uusiksi, valituksia tulee ja koko ajan palaa rahaa. Uudisrakennusvaihtoehdossa asiat voivat pitkittyä.

Maarit Tuomi (ps.)

- Uudisrakentaminen on riskittömämpää. Jos on odotusaika on vuoden tai kaksi pidempi, kenenkään elämä ei siihen kaadu. Kaikista tärkeintä on, että lapset ja henkilökunta saavat tehdä työtä turvallisissa tiloissa.

Lasse Koskinen (ps.)

- Launeen koulun pitkät varjot näyttävät ulottuvan Tiirismaalle saakka. 6 miljoonaa euroa on iso raha. Emme voi lähteä tälle tielle, että aina kun tulee peruskorjattavaa, julkinen rakennus puretaan.

Helena Salakka (kok.)

- Peruskorjauksissa ei ole ongelmaa, jos koululla ei ole kärsitty sisäilmaongelmista. Tiirismaan koululla yhdeksän opettajaa kärsii vaikeista sisäilmaoireista. He eivät ehkä enää pysty toimimaan peruskorjatussa rakennuksessa. Olemmeko ottaneet kaikki hintalaput huomioon?

Onerva Vartiainen (vihr.)

- Kärpäsen koulussa perusrunko jätettiin paikalleen. Ratkaisu on toiminut hyvin.

Jorma Ratia (kok.)

- Perusparannuksen korjaussuunnitelman on laatinut Arkviiri oy. Viranhaltijat eivät ole tehneet mitään valmistelua. H&M Arkkitehdit ja Haahtela-kehitys eivät ole riippumattomia asiantuntijoita. Haahtelalla on jatkuvia toimeksiantoja kaupungilta. Koulua ei ole koskaan suojeltu asemakaavalla. Mihin viittaa, että korjausaste olisi 68 prosenttia? Se perustuu Arkviirin laskelmiin.

Martti Mäkelä (ps.)

- Perusparannus ei välttämättä ole toimiva. Uskallammeko ottaa riskin? Suurin virhe on tapahtunut edellisen omistajan toimesta. Suurin harmitus on, että olemme menneet ostamaan roskan. Koulu on purettavissa. Toivon, että uusi koulu rakentuu vanhan paikalle.

Panu Heinonen (vihr.)

- Puhutaan, että otetaan luilleen, ja että korjausaste on 68 prosenttia. Siinä on ristiriita. Korjaussuunnitelma on aika pintapuolinen. Toimenpiteet ovat aika ylimalkaisia. Olen aika varma, että korjausprosenttia ja kustannukset tulevat nousemaan. Suomalainen sisäilma on kuollutta, joka aiheuttaa yliherkkyyttä. eniten olen huolissani kemikalisoitumisesta. Muovia, maaleja ja liimoja käytetään suloisessa sekasotkussa.

Eero Vainio (sd.)

- Viesti kymmeniltä opettajilta on, että he ovat vakavasti sairastuneet. Heidän sairastumistaan ei hyväksytä. Tällaiseen ei ole varaa. Sadat oppilaat ovat kärsineet sisäilmasta. Se on väärin. Yksikään opettaja ei ole sanonut, että he haluavat peruskorjatun rakennuksen.

Milla Bruneau (kok.)

- Päätämme siitä, kuinka kauan väliaikaiset tilajärjestelyt jatkuvat. Maksammeko väistötiloista kahden vuoden sijasta viiden vuoden ajan. Millaiset ovat sivistystoimen käyttötalouskustannukset. Pelko on huono suunnannäyttäjä. Päätämme, että virheistä ei kerta kaikkiaan osata oppia. Jokainen täällä tietenkin ajattelee lasten ja työntekijöiden tervettä tulevaisuutta. Toivon, että pelkäämisen sijaan luottaisimme.

Marko Varjonen (kok.)

- Lähtökohta on, että rakennus on terve peruskorjaamisen jälkeen. Ei ole varaa siihen, että kaikki laitetaan uusiksi.

Rami Lehto (ps.)

- Kun Tiirismaan koulu on hankittu, pitääkö väkisin näyttää, että se on korjattavissa?

Jari Hartman (sd.)

- Uusissa kouluissa käyttökuluja on pystytty kaventamaan. Monitoimitalot ovat nykypäivää.

Francis McCarron (kok.)

- Tuntuu, että kysymyksessä on luottamuspula. Käydyn keskustelun perusteella kannatan uudisrakentamista. Uusi koulu on pienempi virhe kuin monta muuta päätöstä tässä valtuustossa.

Kalle Aaltonen (ps.)

- Tässä ei ole mitään epäselvää. Korjauksessa toistuvat ihan samat kuviot kuin Launeen koulun kohdalla. Luottamuspulasta olen huolissani. Tilakeskus ei ole saanut mitään sanktiota virheistä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi