Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden uudet luksusasunnot käyneet kaupaksi - Myyjä yllättyi hyvästä menekistä

Vuokra-asuntojen sijoittaminen entiseen synnytyssairaalaan tai Möysän vanhalle paloasemalle ei Antti Laineen mielestä sovi rakennusten imagoon. Kuva: Elina Kaleva

Lahden entiseen synnytyssairaalaan rakennettavat asunnot ovat menneet hyvin kaupaksi. Oikokadun ja Harjukadun väliin jäävään kiinteistöön on tulossa 20 omistusasuntoa, joista 17 on myyty. Suurin huoneisto on 128 neliön kokoinen kolmen huoneen ja keittiön koti.

Rakentajan, A1 Asunnot TL oy:n projektijohtaja Antti Laine pitää menekkiä odotettua parempana.

- Aika on haasteellinen asuntokaupalle, mutta kohde on huippu.

Sairaalan saneeraaminen alkaa huhtikuun alussa. Asunnon ostajien joukossa on Laineen mukaan henkilöitä, jotka ovat syntyneet samassa talossa.

- Siihen palataan, mistä lähdettiin.

Synnytyssairaalan asuntojen neliöhinnat ovat 3 300-4 000 euroa.

Möysä on seuraava

Antti ja Tiia Laineen omistaman rakennus- ja saneerausyrityksen seuraava suurkohde on Möysän entinen paloasema Ahtialantien varressa lähellä Joutjärven rantaa. Rakennukseen tulee 3-4 metriä korkeita loft-asuntoja, joista suurimmassa osassa on järvinäköala.

Loftilla tarkoitetaan isoon ja yleensä vanhaan kiinteistöön rakennettavaa asuntoa, joka on tiloiltaan muunneltavissa ja jonka sisätiloihin jätetään näkyviin alkuperäisiä rakenteita.

Paloaseman tiloihin ja viereiseen museotaloon tehdään koteja, joiden neliöhinta on enintään 3 000 euroa. Möysä voi Laineen mukaan vetää puoleensa nuorempaa asukaskuntaa kuin synnytyssairaala.

- Näissä kahdessa kohteessa meillä menee pari vuotta.

Kolmatta kohdetta ei ole päätetty. Perheyrityksellä ei ole varaa ostaa suuria kiinteistömassoja vuosikausiksi odottamaan korjaamistaan.

Synnytyssairaalan uudistaminen asuinkäyttöön maksaa noin 2,7 miljoonaa euroa. Paloasema saa uuden elämän noin kuudella miljoonalla eurolla.

Osta ja remontoi

Vuonna 2008 perustettu A1 Asunnot ei urakoi kenellekään tilaajalle. Yritys ostaa kohteen, remontoi sen asunnoiksi ja sen jälkeen myy huoneistot pois. Malli ei ole lahtelaisilla rakennusmarkkinoilla aivan yleinen.

Parhaillaan uudistetaan entistä Pelastusarmeijan taloa keskustassa Hämeenkatu 28:ssa, jonne tulee 60 vuokrakotia. Niistä puolet on vuokrattu. Asunnot ovat viimeistelyvaiheessa, ja ensimmäiset asukkaat tulevat toukokuun alussa.

Jo valmistuneisiin suururakoihin kuuluu entisen hotelli Mustan Kissan muuttaminen asuinkäyttöön. Yli 50 pienen vuokrahuoneiston kohde valmistui puolitoista vuotta sitten.

Yritys on Lahdessa saneerannut kolme kerrostaloa Päivärinteenkadulla ja neljä ullakkoasuntoa Päijänteenkadulla. Renkomäessä Kaukasenkadulla sijaitsevat Lahden Talojen entiset rivitalot on samoin uudistettu.

Eri puolilla kaupunkia on lisäksi vanhoja liikekiinteistöjä, jotka on remontoitu asunnoiksi.

Uudistuotantopuolelta löytyy kaksi pienkerrostaloa.

Pääomia vaaditaan

Korjausrakentaminen edellyttää pitkäkestoisia investointeja. Rakennuksen osto on ensin rahoitettava ja sitten tarvitaan rahaa korjaustöihin. Vasta sen jälkeen on luvassa tuloja, kun päästään myymään tuliteriä asuntoja.

Pääomien tarve näkyy A1 Asuntojen tilinpäätöksessä vuodelta 2014. Siitä ilmenee, että yrityksellä oli lainaa yli kaksi miljoonaa euroa. Edellisenä tilikautena lainamäärä oli 58 000 euroa.

Projektijohtaja Antti Laine myöntää, että vanhan korjaaminen uudeksi on haasteellinen urakka, kun iäkkäät rakenteet ja eristeet puhdistetaan pois betonia myöten. Suunnittelu ratkaisee, kuinka hyvin työ onnistuu.

- On tiedettävä mitä tekee, miten tekee ja millä hinnalla se menee kaupaksi.

Vuokraaminen muodissa

Vuokrahuoneistoja kannattaa saneerata, koska vuokra-asumisen suosio ja status ovat Laineen mukaan nousseet. Jos paikkakunnalta pitää muuttaa nopeasti vaikka työpaikan perässä, niin vuokrakodista pääsee nopeammin eroon kuin omistuskodista.

Asuntosijoittaja on kiinnostunut vuokrahuoneistoista, ja luottohäiriöisille ne ovat usein ainoita asumisvaihtoehtoja.

Asukkaat asettavat yhä tarkempia vaatimuksia asunnon sijainnille.

- Sijainti ei enää riitä, vaan mikrosijainti on tärkein: onko asunto keskustassa ja jos on, missä siellä?

Hinnat alhaalla

Laine arvioi Lahden työläiskaupunkitaustan näkyvän alhaisessa hintatasossa. Pariskunnan yritys on Lappeenrannassa saanut saneeraamistaan huoneistoista noin 500 euroa parempia neliöhintoja kuin Lahdessa.

Uudistettavaa ja peruskorjattavaa kaupungissa kyllä riittäisi. Keskustassa on Antti Laineen mielestä paljon taloja markkinoiden kannalta väärässä käytössä. Liikehuoneistoja voisi olla vähemmän kuin niitä nyt on.

Aika tekee koko ajan työtään peruskorjausyritysten hyväksi, kun rakennussukupolvi toisensa jälkeen tulee remonttivaiheeseen. 1980-luvun talot odottelevat jo vuoroaan.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen