Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rehula: Päijät-Hämeen pitää rakentaa kuntarajat ylittävä sote nyt

Juha Rehulalla pitää kiirettä. Kuva: Kai Sinervo

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) otti maanantaina voimakkaasti kantaa Päijät-Hämeen yhteisen hyvinvointikuntayhtymän puolesta. Rehula oli ministerin roolissa kertomassa sote-uudistuksesta sosiaalialan ammattilaisille Lahdessa pidetyssä Hyvinvointi-seminaarissa.

- Tarkoitukseni on kertoa sote-uudistuksen askelmerkeistä, mutta oikeastaan on vain yksi askelmerkki: mitä pidempään pohditaan, että kuka alkaa tehdä ja mitä, sen pidempään menee, että saadaan yhteinen kuntarajat ylittävä ratkaisu, Rehula sanoo.

Kuntarajat ylittävä hyvinvointikuntayhtymä yhdistäisi Päijät-Hämeen kuntien perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelut yhdeksi kokonaisuudeksi, kuten nykyään on jo tehty erikoissairaanhoidon ja päivystyksen osalta. Valmistelu kariutui jo kertaalleen viime vuonna, mutta kunnat nostivat asian uudestaan valmisteluun. Vain Heinola ja Sysmä ovat kieltäytyneet yhteistyöstä.

- Ei ole oleellista päättääkö yhtymässä yhtymävaltuusto vai yhtymäkokous. Nyt unohtakaa aavat ja oivat ja tehdään uutta mallia ilman kuntarajoja. Siihen mahtuvat mukaan myös Sysmä ja Heinola, Rehula sanoo, ja korostaa, että Päijät-Hämeen kannattaa tehdä yhteinen sote jo nyt, jotta työ on tehty, kun valtakunnallinen sote-uudistus kuitenkin lopettaa kuntien omat sote-palvelut.

Sairaala ei keskiössä

Rehula moitti päijäthämäläisiä hitaudesta. Maakunnassa ei ole vielä edes itsestään selvästi ihmistä, joka olisi ottanut sote-valmistelun johdettavakseen.

- Täällä ollaan mestareita keksimään, miksi asiat eivät onnistu. Päijät-Hämeessä on silti 204 000 ihmistä, jotka tarvitsevat hyvät palvelut kuntarajoista huolimatta, Rehula sanoo.

Ministeri joutui seminaarissa monessa kohtaa myöntämään, ettei osaa vielä vastata siihen, miten monet asiat käytännössä tehdään. Paljon on vielä auki ja tiukka aikataulu vaikuttaa ahdistavan ministeriäkin.

- Silläkin on väliä, onko Päijät-Hämeen keskussairaala 12 sairaalan joukossa uudistuksessa, mutta perusterveydenhuolto on se syy, miksi tätä uudistusta tehdään, Rehula sanoo.

Rehulan keskeisenä tavoitteena on se, että jokainen kansalainen tietää uudistuksen jälkeen, mistä apua saa. Kun nyt sattuu mennään päivystykseen, mutta harva tietää, miten pitää toimia, jos joutuu vaikka kodittomana kadulle ja tarvitsee sosiaalihuoltoa. Uudistukseen sisältyvä valinnanvapaus tosin on vaikeasti istutettavissa sosiaalipuolelle.

Hallituksen esityksessä sote-uudistuksen tavoitteeksi on kerrottu kolmen miljardin euron kestävyysvajeen vähentäminen.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi