Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kohta kiipeillään näillekin seinille, myös skeittaajat pääsevät taas sisälle

Punainen hallirakennus Lahdessa Nikulan teollisuusalueella, vanhan Helsingintien varressa Laakerikadulla näyttää uinuvan ulospäin. Sisällä tehdään kuitenkin kiivaasti töitä, on tehty jo viime vuoden puolelta saakka.

Teollisuushalli muuntuu liikuntahalliksi, seinäkiipeilijöiden ja skeittaajien areenaksi.

Lajien harrastajille, etenkin skeittaajille uutinen on tervetullut. He jäivät taivasalle viime vuonna, kun Saksalan halli sulki ovensa.

Skeittaajat, bmx-pyöräilijät ja potkulautailijat saavat ramppinsa oikeastaan alkuperäisen idean sivutuotteena. Hallin omistaa ja remontoi yrittäjä, aktiivikiipeilijä Visa Malinen.

- Lajit sopivat hyvin yhteen. Tilaa hallissa on 700 neliöltä, josta kiipeilypuoli vie 400. Skeittitilastakin tuli toimiva ja kompakti, Malinen kuvailee.

Sijainti ja hyvä kunto vakuuttivat

Malinen aloitti sopivan tilan etsinnän vuosi sitten. Laakerikadun puolesta puhuivat sijainti ja hallin hyvä kunto. Hallin korkeus riittää mainiosti boulderointiin, eli kiipeilyyn 4-5 metriä korkeilla seinillä ilman varmistusvälineitä. Alla on paksu patja, jolle voi turvallisesti pudottautua.

- On seinä lapsille ja lämmittelyyn, toinen ”pipopäille”, Malinen kuvailee niiden vaativuuksia.

Keskellä hallia on haastavan näköinen sienimäinen rakennelma, jonka päälle kiipeilijän on tarkoitus päästä.

Kiipeilyseinien suunnittelu kesti yli puoli vuotta. Ne tilattiin bulgarialaisyhtiö Walltopian tehtaalta, josta myös asentajat tulivat. Skeittipuolen osaaminen ostettiin Virosta, OnWheels Ramps -yritykseltä.

Halliin tulee pieni 40 neliömetrin kuntosali lämmittelyä varten. Se on kiipeilijöille arkipäivää ja Malinen toivoo tavan leviävän myös skeittaajien keskuuteen. Lisäksi sinne on rakennettu skeittihalleille harvinaiset pukuhuoneet miehille ja naisille, suihkuineen.

Ovet auki ehkä keväällä

Saksalan skeittihallin tarina päättyi, kun rahat loppuivat. Malinen uskoo kuitenkin, että Ladeon urheiluareena on kannattava bisnes.

- Lahdessa on aktiivikiipeilijöitä ja lisäksi lajin harrastajat matkustavat paljon paikkakunnalta toiselle. Mekin käymme kiipeilemässä eri puolilla Etelä-Suomea.

Hän toivoo myös hallin lajien hyödyttävän toisiaan. Kiipeily voi saada lajikokeilun kautta uusia ystäviä skeittaajista ja päinvastoin.

Liikuntahallin avajaisten päivämäärää ei ole lyöty lukkoon. Ovet aukeavat ehkä vielä kevään aikana.

Kesä on sisäliikuntahallien kannalta vaikeaa aikaa, sillä harrastajat siirtyvät mielellään ulos heti, kun mahdollista. Tämä ei kuitenkaan arveluta Malista.

- Syksyllä, kun kelit ajavat ihmiset sisälle, punnitaan missä mennään.

Ladeo Facebookissa

Kari Anttinen
kari.anttinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi