Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Aikku opetti hiihtoniksejä maahanmuuttajalapsille Pajulahdessa

Kansainvälisen hiihtokoulun pienet hiihtäjät saivat torstaina oppia Aino-Kaisa Saariselta.

Aino-Kaisa Saarinen piti torstaina hiihtokoulua Pajulahdessa kymmenelle maahanmuuttajalapselle, jotka ovat kansainvälisessä hiihtokoulussa. Kyseessä on hyväntekeväisyyshanke, jossa pääkaupunkiseudulla asuvia lapsia opetetaan hiihtämään.

Syksyllä alkanut hiihtokoulu huipentuu kolmen päivän leiriin Pajulahden Urheiluopistolla. Saarinen hiihdätti 8-10-vuotiaita lapsia urheilukentällä sekä perusharjoituksissa että hiihtoleikeissä.

- Mahtavaa, että Aikku pääsi tänne. Hän oli innoissaan ja hämmästeli, miten hyvin lapset osaavat jo hiihtää, vaikka harjoittelemme vasta kahdeksatta kertaa. Sitä ennen kukaan ei ollut hiihtänyt, eikä suurin osa ollut nähnytkään lunta, kertoo lehtimies, hiihdon monitoimimies Axa Sorjanen.

Hän vetää hanketta hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojasen kanssa.

Nyt nämä lapset käyvät omin päin hiihtämässä tuntikausia viikonloppuisin. Axa Sorjanen

Lapset eivät olleet koskaan kuulleet Aikusta, mutta arvokisamitalistin hiihtotaustaan tutustuttiin koulussa. Lapset ovat valmistavalla luokalla Helsingin Maatullin alakoulussa. He ovat asuneet Suomessa neljästä kuukaudesta vuoteen. Osa heistä on turvapaikanhakijoita.

- Urheilu on loistava keino integroitua yhteiskuntaan. Talvi on monille maahanmuuttajille vaikea, sillä se on kylmä, pimeä, vieras ja pelottava. Helposti jäädään sisälle. Nyt nämä lapset käyvät omin päin hiihtämässä tuntikausia viikonloppuisin, Sorjanen kertoo.

Hänen mielestään hiihdon alkeisopetuksen ongelma on se, että opetetaan vain pysymään suksilla, eikä hiihtämään kunnolla. Silloin hiihdosta ei pääse nauttimaan.

Innostuneet hiihtokoululaiset protestoivat, kun treenit kerran peruttiin 26 pakkasasteen vuoksi.

Ohjeet tuleville hiihtokouluille

Tästä hiihtokouluhankkeesta kootaan kirjalliset ohjeet uusille maahanmuuttajien hiihtokouluille. Tänä talvena alkaa ainakin yksi kansainvälinen hiihtokoulu, ensi talvena useita.

- Hiihtämään on helppo oppia verrattuna kaikkeen muuhun, mitä tähän liittyy. Mutta me olemme nyt selvittäneet nämä, Sorjanen sanoo.

Hankkeen järjestämiseen liittyy viranomaisten ja koulun kanssa toimimista, vakuutusasioita, kulttuurieroja ja uskontojen vaikutusta.

- Mistä esimerkiksi saadaan muslimitytöille hiihtohameet? Nekin lopulta löytyivät suomalaiselta valmistajalta.

Hiihtokoulun aikana Sorjanen on yllättynyt kahdesta asiasta. Siitä, miten helposti lapset oppivat hiihtämään, vaikka lumikin oli vieras elementti. Ja siitä, miten helppoa oli saada yritystukijoita, joita ilman koko projekti ei olisi onnistunut.

- Yhteiskunnassa on maahanmuuttokielteinen ilmapiiri, mutta lukuisat yritykset ja yhdistykset lähtivät voimakkaasti tukemaan tätä hanketta. Se on hieno juttu.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi