Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Metsiensuojelu innostaa kuntia ja seurakuntia - laaja Lapakisto on huippusuosittu retkeilykohde

Lapakistossa on 18 hehtaaria vesistöä. Lampien rauhasta nauttii myös kuikka. Kuva: Elias Lahtinen

Kunnat ja seurakunnat haluavat turvata omistamiensa metsien luontoarvoja. Metsien ulkoilu- ja virkistyskäytön jatkumista pidetään tärkeänä, samoin maanomistuksen säilymistä.

Tämä selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tuoreesta selvityksestä. Siinä tutkittiin, miten kunnat ja seurakunnat ovat osallistuneet Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaan Metsoon, jossa ympäristöministeriö maksaa korvauksia suojelusta.

Kunnat ovat perustaneet pysyviä suojelualueita vapaaehtoisen Metso-ohjelman avulla yli kaksituhatta hehtaaria ja seurakunnat yli tuhat hehtaaria. Näitä alueita on reilut sata.

Nastolan Lapakisto on yksi laajimpia Metso-ohjelmassa rauhoitettuja alueita, jotka ovat kuntien omistuksessa. Etelä-Suomessa on hyvin vähän isoja luonnonsuojelualueita.

Väkeä käy tosi paljon. Parkkialuetta pitäisi jo laajentaa. Asko Riihelä

Lapakiston 230 hehtaaria päätettiin rauhoittaa suojelualueeksi vuonna 2012. Nastolan kunta sai Metso-ohjelmalta 200 000 euron korvauksen.

- Sillä rahalla kunta rakensi Lapakistoon ulkoilureitistön. Se oli jo virkistysalueena kaavassa, mutta nyt suojelualueesta sai huomattavan Metso-korvauksen. Se on hyvä porkkana, sillä muuten kunta ei olisi pystynyt tekemään retkeilyreittejä ja niiden rakenteita, kertoo luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä Lahden ympäristöpalveluista.

Retkeilijät ovat ottaneet Lapakiston innostuneesti vastaan.

- Väkeä käy tosi paljon. Parkkialuetta pitäisi jo laajentaa. Se on suunniteltu 20-30 autolle, mutta viikonloppuna siellä ja teiden varsilla voi olla 50 autoa, Riihelä sanoo.

Reittejä kehitetään koko ajan, samoin reiteistä kertovia mobiilisovelluksia.

Lahtikin saamassa taas Metso-rahaa

Lahden kaupunki laajensi aiemmin 70 hehtaarin laajuisen Pesäkallion suojelualueen 200 hehtaarin suuruiseksi vuonna 2013. Tästä 130 hehtaarin laajennuksesta kaupunki sai 372 000 euroa Metso-korvauksia.

Tänä keväänä Lahden päättäjät käsittelevät Viuhan luonnonsuojelualueen perustamista. Ympäristöministeriö myöntää kaupungille 150 000 Metso-korvauksia, jos Alasenjärven ja Viuhan asuinalueen pohjoispuolelle rauhoitetaan sadan hehtaarin suojelualue. Näistä 60 hehtaaria täyttää Metso-ohjelman kriteerit.

- Rahat käytettäisiin alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaan sekä rakentamiseen, kuten opastauluihin ja pitkospuihin, luonnonsuojeluvalvoja Riihelä kertoo.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi