Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Turvallisuus ja vastaanottokeskuksen koko hiersivät asikkalalaisia

Kunnan kantaa vastaanottokeskukseen ei kysytty. Se tuntui häiritsevän sekä kuntalaisia että poliitikkoja ja viranhaltijoita. Suurimman kritiikkivyöryn sai Kotouma oy:n Lari Christensen.

Keskustelutilaisuudessa oli paikalla satoja kuntalaisia. Keskustelu oli suurimmalta osin asiallista. Kuva: Sami Lettojärvi

Vääksyn liikuntahallissa sunnuntaina järjestetyn yleisötilaisuuden suurin puheenaihe oli kuntalaisten turvallisuus. Keskustelutilaisuudessa oli ilmassa kireyttä, ärtymystä ja pelkoakin. Välihuudot pysyivät pitkälti aisoissa ja kysymykset pysyivät pääosin asiallisina. Asikkalalaiset halusivat selvästi kuunnella, mitä asianomaisilla on sanottavana.

Äänekkäintä kritiikkiä esitettiin vastaanottokeskuksen operaattorin Kotouma oy:n toimitusjohtajalle Lari Christensenille sekä vastaanottokeskukseen myönteisesti suhtautuneille puhujille.

Monet tilaisuuteen saapuneet olivat huolissaan erityisesti lasten turvallisuudesta. Hotelli Tallukka avaa ovensa turvapaikanhakijoille maanantaina.

- Miten takaatte tyttöjen ja naisten turvallisuuden? Voitteko käsi sydämellä vannoa, että mitään ei satu, kun vastaanottokeskus avataan?

Voitteko käsi sydämellä vannoa, että mitään ei satu, kun vastaanottokeskus avataan?

Näin kysyi asikkalalainen perheenäiti ja sai raikuvat aplodit.

Äänessä olleet kuntalaiset kaipailivat poliisilta Asikkalaan nykyistä pysyvämpää partiointia, jotta turvallisuuden tunne kasvaisi.

Hämeen poliisin Vesa Okkola painotti, että poliisi tekee kaikkensa käytössä olevilla resursseillaan.

- Varmasti moni toivoisi, että Päijät-Hämeessä partioisi 30 partiota joka yö, mutta se ei ole realismia. Poliisi tekee kuitenkin parhaansa turvallisuuden takaamiseksi.

Vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto sanoi, että turvallisuuteen kiinnitetään huomiota myös vastaanottokeskuksessa ja turvapaikanhakijoille tehdään selväksi, mitä Suomessa saa tehdä ja mitä ei.

- Tiedotamme asioista mahdollisimman avoimesti esimerkiksi Facebook-sivumme kautta. Meihin saa olla yhteydessä, jos ongelmia ilmenee. Täten yritämme omalta osaltamme vaikuttaa turvallisuuteen Vääksyssä.

350 turvapaikanhakijaa monen mielestä liikaa

Moni keskusteluun osallistunut piti 350 turvapaikanhakijaa liian suurena määränä pieneen kuntaan. Tulijoiden sukupuoli- tai ikäjakaumasta ei ollut tietoa, mutta moni tuntui olevan huolissaan nuorten miesten saapumisesta. Lapsiin, naisiin ja perheisiin suhtauduttiin myötämielisemmin. Kotouma oy:n toimitusjohtaja Lari Christensen muistutti, ettei yritys ole tehnyt päätöksiä sijoitettavien turvapaikanhakijoiden määrästä.

- Toimimme maahanmuuttoviraston edellyttämällä tavalla. He päättävät määristä ja siitä, mihin vastaanottokeskuksia perustetaan. Kotouma toimii tässä toiminnan mahdollistajana yhdessä Tallukan väen ja vastaanottokeskuksen henkilökunnan kanssa.

Alkuvaiheessa turvapaikanhakijoita tulee 20 tulijan päivävauhdilla.

- Tahti on aluksi tarkoituksella rauhallinen, vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto sanoi.

Christenseniltä kysyttiin muun muassa, että toimiiko Kotouma sydämellä vai bisnesmielessä.

- Valtion ja maahanmuuttoviraston omata resurssit eivät mitenkään riittäisi näin suuren määrän hallitsemiseen. Me toimimme tiukkojen standardien mukaisesti ja toimintaamme valvotaan. Me haluamme olla osaltamme auttamassa näiden tulijoiden integroitumista yhteiskuntaamme, Christensen vastasi.

- Älä puhu paskaa, kuittasi joku.

Christensen ei puheenvuorojensa jälkeen aplodeja juuri saanut.

Epäoikeudenmukainen prosessi

Kuntalaisten kysymyksiin olivat vastaamassa Okkolan, Lehdon ja Christensenin ohella Asikkalan kunnan koulutusjohtaja Juha Leppialho.

Leppialho ja muut Asikkalan virkamies- ja poliitikkokunnasta harmittelivat prosessia, jolla vastaanottokeskus kuntaan ollaan tuomassa.

- Tätä epäoikeudenmukaista prosessia on käytetty muuallakin, eli kunnan kanssa ei olla käyty asiasta ollenkaan keskusteluja, totesi kunnanhallituksen puheenjohtaja Tarja Tornio (kesk.)

Christensen kertoi, että vastaanottokeskuksen sijoittamisesta Tallukkaan ollaan neuvoteltu alkusyksystä lähtien. Kunnanjohtaja Juri Niemistä asiasta informoitiin 18. marraskuuta.

Kotouma oy:n Christenseniä hiillostettiin myös maahanmuuttoviraston, Kotouman ja Tallukan välisistä sopimuksista. Christensen kieltäytyi vastaamassa sopimuksen yksityiskohdista, eikä yleisö saanut kuulla vastausta esimerkiksi kysymykseen Kotouman ja Tallukan välisen vuokrasopimuksen pituudesta.

- Tämä ei ole täällä hamaan loppuun saakka. Kyseessä on väliaikainen tilanne, jonka kaikki varmasti haluavat menevän mahdollisimman pian ohitse. Turvapaikanhakijoiden määrä ei varmastikaan ole tästä ikuisuuteen tällä tasolla, totesi Asikkalan kunnan koulutusjohtaja Juha Leppialho.

Talkootöitä ja opiskelua

Vastaanottokeskuksen johtajan Marko Lehdon mukaan Tallukka on olosuhteiltaan hyvä vastaanottokeskukselle. Tiloissa on tarkoitus järjestää kieliopetusta kaikille sekä valmistavaa opetusta kouluikäisille. Kaikille tulijoille myös kerrotaan suomalaisista tavoista ja kulttuurista.

Kouluikäiset lapset tulevat muiden asikkalalaisten kanssa samoihin kouluihin aikaisintaan syksyllä 2016. Vastaanottokeskuksessa työskentelee sosiaalityöntekijöitä, vartijoita, tulkkeja, opettajia ja ruokailusta sekä majoituksesta vastaavaa henkilökuntaa.

Tallukkaan on kaavailtu erilaisia aktiviteetteja turvapaikanhakijoille. Esimerkiksi hotellin kuntosali on turvapaikanhakijoiden käytössä. Lisäksi Tallukan tenniskentälle tehdään jalkapallokenttä.

Turvapaikanhakijat laitetaan Lehdon mukaan myös erilaisiin talkootöihin, jotta aika ei kävisi pitkäksi.

- Kunhan lumi tulee, niin esimerkiksi lumitöihin heistä saadaan varmasti apua.

Lehto kävi juurta jaksain läpi myös turvapaikanhakijoiden toimeentulon.

- Turvapaikanhakija saa kuukaudessa 92,30 euroa. Rahan käyttötarkoitusta emme valvo. Jos turvapaikanhakija tupakoi, niin siitä ei silloin hirveästi muuhun jää, hän konkretisoi.

Yleisöstä udeltiin, että annetaanko turvapaikanhakijoiden ajella taksilla maksusitoumuksella.

- Me emme taksikuponkeja heille anna, se on selvä. Jos joku haluaa käyttää saamaansa vastaanottorahaa taksilla ajeluun, niin se on toki sallittua.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi