Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Vasamakodin ex-johtaja ryöpyttää lastensuojelua: nuoresta huolehtiminen jäänyt bisneksen jalkoihin

Vasamakodin ex-johtaja Jouko Vuorenniemi kehottaa aikuisia pitämään nuorista hyvää huolta, koska tulevaisuudessa nuoret huolehtivat heistä. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden Vasamakodin ja Salinkallion perhekeskuksen entinen johtaja, heinolalainen Jouko Vuorenniemi ei ole täysin tyytyväinen, miten yhteiskunta hoitaa ongelmiin joutuneiden nuorten ja lasten asioita. Hän on työskennellyt huostaanotettujen lasten ja nuorten parissa jo 30 vuotta ja toiminut myös perhekotiyrittäjänä.

Vuorenniemen mielestä lastensuojelusta on tullut bisnestä, jossa isot yritykset ovat haistaneet markkinaraon. Palveluiden kilpailuttaminen on usein heikkoa ja hinnat ovat korkeita, joten kunnon katteiden tekemiseen on hyvät mahdollisuudet. Lapsen etu on jäänyt toiseksi.

- Kun rahaliikenne loppuu, loppuu myös yhteydenpito lapseen.

Hän muistuttaa, ettei ihminen ole valmis vielä 18-vuotiaana. Lastensuojelun laitospainotteisuudesta pitäisi päästä eroon, ja pyrkiä sijoituspaikoissa entistä enemmän suosimaan perheenomaisia ratkaisuja.

Silloin yhteydet lapseen tai nuoreen eivät katkeasi yhtä helposti.

- Se on hurjaa, jos 19-20-vuotiaana pitäisi mennä käymään kotona, mutta ei ole kotia, minne mennä. Nuorilla on iso kynnys pitää yhteyttä, siinä on itse oltava aloitteellinen.

Viime kesänä tapahtunut perhekotityöntekijän surma Muhoksella ei ollut Vuorenniemelle suuri yllätys. Hänen mielestään vaikeita tapauksia ei saisi koota samoihin sijoituspaikkoihin, koska tilanteet voivat lähteä hallinnasta.

- Tiedän aikaisemminkin tapahtuneen, että se mukavin kaveri, jolla on ollut hyvät suhteet nuoriin, on joutunut tällaisen teon kohteeksi.

Elämä saavuttaa kriittisen pisteen 18 vuoden iässä, jolloin nuori on täysi-ikäinen ja vapaa hölmöilemään mielensä mukaan. Vuorenniemen mukaan osa ajautuu nopeasti suuriin velkoihin, jää päihdekoukkuun ja lopulta joutuu taivasalle. Hullunmylly jatkuu muutaman vuoden.

- Aikuistuminen on poikalapsilla siirtynyt pitemmälle. He ovat 21-22-vuotiaita, kun he alkavat tajuta asioita.

Kasvava määrä huostaanotettuja nuoria tarvitsee entistä vaativampaa ja pitkäkestoisempaa apua. Solmuunkin mennyt elämä voi aueta seesteiseksi vaikka ennuste ei kaikissa tapauksissa ole rohkaiseva.

- Välittäminen on se ykkösasia.

Jouko Vuorenniemi työskentelee nykyisin alkoholisti- ja narkomaanityön toiminnanjohtajana Kan ry:llä.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi