Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Hienoa olla tässä vaiheessa" - Aurinkolinnan kunnostus on edennyt, mutta odotettua hitaammin

24 metrin pituisten parvekkeiden saneerauksessa on ollut iso työ, kertoo Aurinkolinnan isännöitsijä Matti Pietilä. Kuva: Sami Kuusivirta

Kesällä 2012 Nastolan Aurinkolinnan uudet omistajat katsoivat alas jugend-linnan kaiteettomalta parvekkeelta. Julkisivun kunnostus oli jäänyt edelliseltä omistajalta kesken. Rappauksessa oli ilkeännäköisiä halkeamia.

Nyt entisen tuberkuloosiparantolan rakennusaikainen isännöitsijä Matti Pietilä voi turvallisin mielin nojata koristeelliseen pylväskaiteeseen, joka on rakennettu alkuperäisen mallin mukaisesti. Kaiteet oli poistettu ja korvattu verkkoaidalla 1960-luvulla, kun rakennus muutettiin kehitysvammaisten hoitokodiksi.

- Kaiteissa oli valtava työ. Lähdettiin ihan nollatilanteesta ja valettiin toista sataa kaidetolppaa. Tolppia venytettiin ja niiden väliin lisättiin rautatolpat, jotta kaide olisi säännösten mukainen, Pietilä kertoo.

Vaiheikas historia

Pylväskaiteet ovat tärkeä yksityiskohta kunnostushankkeessa, jossa vuosina 1925-27 valmistunut suojelurakennus palautuu alkuperäiseen loistoonsa.

Aurinkolinna on nähnyt monta tarinaa. Sodan aikana talo toimi sotasairaalana ja 1990-luvulla hetken turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena. Tämän jälkeen rakennus oli pitkään tyhjillään, kunnes helsinkiläinen yksityishenkilö osti sen vuonna ja aloitti saneeraushankkeen.

Remontti eteni kangerrellen ja päättyi pakkohuutokauppaan. Töitä parilla miljoonalla eurolla lainoittanut Ålandsbanken joutui lopulta myymään 5 000 kerrosneliön linnan orimattilalaisille ostajille vaivaisella 40 000 eurolla.

Kuva: Sami Kuusivirta

Useita osakkaita

Aurinkolinnaan tulee noin 30 asuinhuoneistoa ja lisäksi muutama toimistotila. Pietilän mukaan urakka on edennyt suunnitelmien mukaan, joskin hitaammin kuin alun perin laskettiin.

- Töissä on noin kymmenen hengen porukka. Ihan hirveän isoa porukkaa ei kannata pitää, ettei työ mene tehottomaksi.

Kiinteistöllä on kaikkiaan kahdeksan omistajaa, sillä kuuden omistajan joukossa on kaksi pariskuntaa. Miljoonien eurojen kunnostushankkeen rahoitus on pilkottu paloihin.

- Rahoituskuvio on jokseenkin monimutkainen. Ei ole niin, että olisi otettu koko kiinteistöön yksi iso laina, vaan osakkailla on omia asuntolainoja.

Pietilän mukaan jotkin yksittäiset osa-alueet, kuten julkisivuremontti ovat tulleet laskettua kalliimmiksi.

- Rahallisesti on mennyt ihan hyvin. Vanhan rakennuksen saneeraus on aina siinä mielessä haastavaa, että kustannuksia on mahdotonta budjetoida tarkasti etukäteen.

Asuntoja myyntiin

Kiinteistön osakkaista pääosa, Pietilä mukaan lukien on asettumassa asumaan Aurinkolinnaan. Kuusi asuntoa on jo vuokralla.

Pietilän mukaan asuntoja valmistuu myyntiin ensi vuonna. Neliöhinnat vaihtelevat hieman alle 3 000 eurosta yli 4 000 euroon. Hintaan vaikuttavat huonekorkeus, yksityiskohdat sekä se, onko huoneistossa sauna ja parveke. Suurimmilla, noin 200 neliön asunnoilla on jo omistajat.

Kuva: Sami Kuusivirta

- Seuraavaksi tulee myyntiin kaksioita. Ensi vuoden alkupuolella tehdään ykköskerrosta, johon tulee neljä isoa 100-130 neliön asuntoa myyntiin.

Eniten kesken olevissakin asunnoissa valmiusaste on 70 prosentin luokkaa.

- On hienoa, että homma on tässä vaiheessa. Nyt ainakin tietää, että urakka tulee valmiiksi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi