Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollola ja Hämeenkoski: Kuntaliitoksessa yllättäviä ilonaiheita ja pieniä pettymyksiä

Kuva: Anssi Hietamaa

Hämeenkosken valtuuston puheen johtaja Hannu Heikkilä sanoo, että kuntien yhdistyminen on ilonaihe, sillä hänen näkemyksensä mukaan itsenäinen Hämeenkoski olisi ollut taloudellisissa vaikeuksissa jo lähitulevaisuudessa. Sen ovat kuntalaisetkin ymmärtäneet.

- Ilonaihe on ollut kuntalaisten laaja hyväksyntä ja myötäeläminen asioiden edetessä, Heikkilä sanoo Etelä-Suomen Sanomien kyselyssä.

Hollolan valtuuston Juhani Sirkiä (ps) on ollut mielissään oppiessaan lisää uudesta kuntakumppanista.

- Hämeenkosken yhtenäiskoulu oli hyvälaatuiselta tuntuva rakennus, kun vierailimme siellä valtuustoretkellä. Sen ilmanlaatua on haukuttu, mutta tilanne on parantunut, Sirkiä arvioi.

Myös Hämeenkosken työllisyystilanne ja kunnan omistamat Kymenlaakson Sähkön osakkeet olivat Sirkiälle iloinen yllätys.

Pettymyksenä mainittiin Hollolan YT-menettelyt, jotka käytiin ennen kuin viiden vuoden irtisanomissuoja astuu voimaan.

- Onneksi se päättyi siihen toteamukseen, ettei irtisanottavia juurikaan ole, sanoo Kristiina Vanhala-Selin (vihr) Hollolasta.

Vanhala-Selinin mielestä oli kohtuutonta, että sivistystoimen työntekijät joutuivat käymään YT:t läpi, vaikka siellä oli jo suoritettu yhdet YT:t, kun lakkautettavista kouluista päätettiin.

Irtisanomiset mietityttävät osaa valtuutetuista myös jatkon suhteen.

- Omaa oikeustajuani vastaan sotii se, että henkilöstön irtisanomissuojaan liittyvää pykälää ollaan muuttamassa viime hetkillä ennen sopimuksen voimaantuloa. Mielestäni yksimielisesti hyväksytystä sopimuksesta tulee kokonaisuudessaan pitää kiinni, sanoo Mari Kurisjärvi (sdp) Hollolan valtuustosta.

Hämeenkosken kunnanjohtaja Anja Brofeldt vahvistaa, että yhdistyminen on sujunut hyvin.

- Meidät on otettu yhdistymisessä hyvin huomioon. Joissain asioissa kuntalaiset hyötyvät, ja joissain asioissa, esimerkiksi vesimaksuissa, maksut nousevat. Mutta mitään sellaista säröä ei ole tullut, Brofeldt sanoo.

Yhdistymisen lähestyessä Hämeenkoskella kunnanvirastossa on eletty kiireisiä päiviä. Toisaalta järjestellään uusia asioita ja käydään päivittäin Hollolassa palaverissa, ja samaan aikaan lakkautetaan vanhaa kuntaa. Siihen liittyy monenlaista paperityötä, mutta myös käytännön järjestelyjä, kuten viraston tyhjennystä.

- Hyvillä mielin täällä kuitenkin ollaan. Itse olen ollut Hämeenkoskella viisi ja puoli vuotta. Se on ollut ihmisläheistä työtä, koska pienessä kunnassa asukkaat ja työntekijät ovat lähellä. Ne ajat eivät palaa, mutta parempi on yhdistyä nyt, kun vielä ollaan pää pinnan yläpuolella, Brofeldt sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi