Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Elämä on ihmisen kokoista" - Tätä 110-vuotias Lahti on

Koripalloilija, muotoilija, Lahti-Seuran puheenjohtaja ja kirjailija kertovat, miksi Lahti on mukava paikka.

Vesa Mäkäläinen, Lahti Basketballin koripalloilija

Muutimme Lahteen, kun oli aivan pikkulapsi. Lahtelaisuus on syvällä minussa. Lahtelaiset ovat rennon rempseää porukkaa. Ihmiset moikkaavat ja tulevat juttelemaan. Lahden parhaita puolia ovat luonto ja urheiluolosuhteet. Lahdessa on ihmisen hyvä olla ja täällä on kaikki tarpeellinen. Ulkopaikkakuntalaisille kavereille esittelen ensimmäisenä sataman ja Pikku-Veskun. Vesi on hieno elementti ja täällä se on lähellä meitä.

Urheilu on tietenkin lähellä sydäntä ja se on tässä kaupungissa iso juttu. Halusin omalta osaltani olla mukana urheilukulttuurissa ja jäädä auttamaan lahtelaista koripalloa takaisin sinne, minne se kuuluu, eli pääsarjatasolle.

Vesa Mäkäläiselle Kisapuisto on yksi Lahden lempipaikoista. "Täältä kaikki alkoi", koripalloilija sanoo. Kuva: Janne Laakkonen

Marianne Valola, Lahti-aiheistaan tunnettu muotoilija

Lahdessa elämä on ihmisen kokoista. On mukava käydä muuallakin, mutta Lahteen on aina ilo palata. Lahdessa asuvan ei tarvitse olla rahassa uitettu, jotta voi viettää kivaa elämää.

Lahden tiivis kaupunkirakenne miellyttää myös, fillarilla pääsee joka paikkaan. Lahdessa on synnyinkaupunkiini Ouluun verrattuna aina etelän lomalla. Meillähän on täällä varmasti kuukauden pidempi kesä kuin Oulussa. Kyllä Lahti on minun kotikaupunkini, vaikka en ole täällä syntynytkään. Kun muutin silloisen poikaystäväni, nykyisen puolisoni kanssa Lahteen 1997, ajoin vuoden trukkia ja sen jälkeen aloitin opinnot Muotsikassa. Kotiuduimme nopeasti. Minä ja mieheni olemme muotoilijoita molemmat. Lahti on aivan erinomainen paikka meidän alan ihmisille. Täältä löytyy aina apua, jos sitä tarvitsee. Liian vähän puhutaan niistä hyvistä puolista ja äärettömän taitavista ihmisistä, joita tässä kaupungissa on. Lahdesta pitää osata olla ylpeä.

Lahti-heijastimen suunnitellut Marianne Valola muutti Oulusta Lahteen 1997. Siitä asti Lahti on tuntunut kotikaupungilta. "Lahdessa elämä on ihmisen kokoista", Valola pohtii. Kuva: Janne Laakkonen

Sauli Hirvonen, Lahti-Seuran puheenjohtaja, joka kantaa ihollaan useita Lahti-aiheisia tatuointeja

Lahti on maanläheinen, sopivan kokoinen ja omaleimainen. Lahti on kuoreltaan tyly ja kova, mutta se on sisältä lämmin. Jotkut sanovat, ettei Lahdella ole identiteettiä. Olen siitä täysin eri mieltä. Lahdessa tapahtuu paljon koko ajan. Ihmiset ehkä syttyvät vähän hitaasti, mutta ovat ystävällisiä.

Lahti on kuoreltaan tyly ja kova, mutta se on sisältä lämmin. Sauli Hirvonen

Minun, kuten monen muunkin lahtelaisen lempipaikkoja on Pikku-Veskun alue ja satama. Rautatieharrastajana tietenkin sanon, että alue olisi vielä parempi, jos rautatie olisi siellä yhä.

Lahti-Seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen on lahtelainen tatuointeja myöten. "Lahti on maanläheinen, sopivan kokoinen ja omaleimainen kaupunki", Hirvonen sanoo. Kuva: Janne Laakkonen

Timo Sandberg, kirjailija, joka on käsitellyt Lahtea paljon kirjoissaan

Vaikka asun nyt Nastolassa, asuu lahtelaisuus sisälläni. Lahti on minulle läheinen. Parasta on se lahtelainen tunnelma, jota on vaikea selittää. Joillekin nastolalaisille kuntaliitos on vaikea asia, mutta minulle lahtelaistuminen on mukava asia. Sellainenhan minä olen oikeastaan aina ollut, vaikka olen muuallakin asunut. Lahtelaiset miljööt ja maisemat ovat kirjailijalle antoisat. Kun kirjoitan Lahteen sijoittuvia kirjoja, niin käyn tarkkailemassa paikkoja, joihin tapahtumat sijoitan. Radiomäellä tulee vietettyä paljon aikaa, mutta satamakin on mukava paikka. Tosin aika erilainen kuin omassa lapsuudessani tukkilauttoineen.

Lahtelaiset ovat olleet minulle hirveän mukavia aina. Salpausselän kirjailijoiden puheenjohtajana pidän täkäläisiä kirjailijoita erityisen hyvinä tyyppeinä.

Kirjailija Timo Sandberg on käsitellyt teoksissaan paljon synnyinkaupunkiaan. "Lahdessa oli sen perustamisen aikoihin tulevaisuuden uskoa, sitä tarvittaisiin nykyisinkin enemmän. Lahti on hieno kaupunki ja se on minulle läheinen, vaikka asunkin nykyisin Nastolassa", Sandberg toteaa. Kuva: Mirja Hussain

110-vuotiasta Lahtea juhlitaan Ravintola Tirrassa kaupungin epävirallisilla syntymäpäivillä. Juhlat järjestävät Lahti-Seura, Lahen Lehti ja Lahen elävän musiikin yhdistys.

Sunnuntaina Lahti-Seura järjestää perinteisen vuosijuhlan Kino Iiriksessä kello 15.00. Tilaisuudessa juhlapuheen pitää kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta. Vuosijuhlassa julkistetaan Vuoden lahtelainen.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi