Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Wellamon vanhusten kaveri iloitsee: "Tuntuu hyvältä, että olemme voineet olla avuksi"

Sairaanhoitajaopiskelija Katariina Polvi on toiminut kesästä saakka virkistystoimintaohjaajana lahtelaisessa hoivakodissa.

Katariina Polvi rakensi palapeliä lauantaina Veikko Hennalan ja muiden vanhusten kanssa hoivakoti Wellamossa. Kuva: Mirja Hussain

- Tehtävänämme on olla läsnä, jutella, pelata ja ulkoilla. Työ on ollut ehdottomasti antoisaa, toteaa sairaanhoitajaksi opiskeleva Katariina Polvi.

Polvi on yksi neljästä lahtelaisen hoitokoti Wellamossa työskentelevistä virkistystoimintaohjaajista. Kesällä alkaneeseen senioripalveluita tarjoavan Huikea oy:n ja Attendon yhteisprojektiin rekrytoitiin viikoittain vanhusten seurana käyviä ohjaajia. Polvi käy työparinsa Sara Masasen kanssa Wellamon hoivakodissa kahden viikon välein. Ohjaajille maksetaan työstä nimellinen korvaus.

- Raha ei ole minkäänlainen motivaation lähde tässä. Olisin hakeutunut tähän työhön, vaikka siitä ei korvausta maksettaisikaan. Joka kerta on kiva lähteä töihin ja nähdä iloiset kasvot odottamassa ovella. Vanhusten ilahduttaminen on tämän työn palkinto, Polvi kuvailee.

"Olemme saaneet todella paljon kiitosta"

Wellamossa on sen perustamisesta saakka kiinnitetty huomiota hoivakodissa asuvien vanhusten viihtyvyyteen. Virkistystoimintaohjaajien tehtävänä on olla läsnä, kuunnella ja puuhailla vanhusten kanssa ilman kiirettä ja hoitovelvoitetta.

- Roolimme ei ole mitenkään tiukkapipoisesti rajattu. Joskus jotkut asukkaat luulevat meitä hoitajiksi, mutta nopeasti korjaamme väärinkäsitykset, Polvi naurahtaa.

- Vaikka olemme töissä ohjaajina, niin enemmän se on kaverina olemista ilman rooleja.

Kesäkuussa alkanut ja marraskuuhun saakka kestävän projektin aikana Polvi on oppinut tuntemaan hoivakodin asukkaat.

- Aluksi tietenkin jännitti, miten meidät otetaan vastaan, mutta olemme saaneet todella paljon kiitosta sekä asukkailta että hoitajilta. Tuntuu hyvältä, että olemme voineet olla avuksi.

"Vanhuksilla ei ole koskaan liikaa seuraa ja tekemistä"

Vaikka projekti loppuu marraskuussa, haluaa Polvi edelleen vierailla moikkaamassa tuttuja vanhuksia.

- Jos se vaan Wellamolle on ok, niin olisi kiva päästä vierailemaan.

Hänen mukaansa ajasta hoivakodissa on ollut hyötyä myös ammatillisesti. Tietotaso muistisairauksista ja vanhuksista on lisääntynyt.

- Tämä on ollut myös hyvää vastapainoa opiskelulle.

Polvi toivoo, että tulevaisuudessa vastaavanlainen virkistystoiminta olisi nykyistä yleisempää.

- Tällaista tarvitaan ehdottomasti lisää kaikissa vanhusten hoivakodeissa. Vanhuksilla ei ole koskaan liikaa seuraa ja tekemistä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi