Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Villisikakanta on vakiintunut Itä-Hämeessä, jälkiä nähty monin paikoin

Vilisikojen laumaesiintymiset kertovat, että sikakanta on vakiintunut Itä-Hämeessäkin ja vaatii jo harventamista. Kuva: Osmo Kuisma

Juholan talon pihapiirissä Lusissa villisiat mylläsivät aarin verran nurmikkoa, mutta eivät kajonneet perunoihin tai omeniin. Ruuhijärvellä villisikalauma kaivoi perunaa. Hartolan ja Luhangan rajamailla siat ovat myllänneet kumina- ja kaurapeltoa. Jälkihavaintoja tulee joka puolelta. Tällaiset tiedot kertovat, että villisikakanta on vakiintunut Itä-Hämeessä ja kanta kasvaa nopeasti.

Heinolan seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Osmo Laurila kehottaa metsästäjiä tehostettuun villisikajahtiin.

- Nyt villisikakantaa voidaan vielä säädellä metsästyksellä, mutta ellei nyt tehdä mitään, tilanne voi ryöstäytyä käsistä niin kuin Itä-Euroopassa on käynyt ja Ruotsissakin käymässä. Villisian metsästys ei ole helppoa. Sika on viisas, varovainen, nopea ja vaarallinenkin eläin. Meillä ei ole sen metsästykseen sopivia koiria. Myös metsästysoikeuksien vuokrasopimukset on saatettava ajan tasalle, Osmo Laurila sanoo.

Villisikakanta halutaan pitää, koska tiheän kannan pelätään edistävän afrikkalaisen sikaruton leviämistä. Taudin leviäminen Suomeen merkitsisi vientikieltoa suomalaiselle sianlihalle ja valtavia taloudellisia menetyksiä.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi