Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Poltetun Ruuhijärven koulun tuore isäntä: "Onneksi hirret ovat kunnossa"

Ruuhijärven koulun monet ovenkarmit tuhoutuivat viime vuonna puolustusvoimien koulussa pitämissä harjoituksissa. Kuva: Janne Riikonen

Nastolan Ruuhijärvellä vuonna 2012 tuleen sytytetty kyläkoulu on saanut uuden elämän. Sen tarjosi Tuomas Hietala, entinen kyläläinen, joka osti kiinteistön Nastolan kunnalta ja ryhtyi kunnostamaan sitä kodikseen. Hietala teki kaupat ikivanhasta hirsirakennuksesta tontteineen tämän vuoden toukokuussa, ja aloitti kunnostustyöt saman tien.

- Minulla on kokemusta vanhojen talojen korjaamisesta, mutta ei palovaurioituneiden.

Palokunnossa myyty koulurakennus on päässyt ensimmäisten remonttikuukausien aikana eroon sisätilojen nokivaurioista. Taloa on myös maalattu niin sisä- kuin ulkopuolelta.

- Nokea oli joka puolella. Lattiat ja muut on saatu nyt puhtaaksi.

Viidensadan neliön hirsirakennus vaatii ilman tuhopolttoakin säännöllistä kunnostusta ja ylläpitämistä. Tuore isäntä tietää, että talo on projekti, johon sisältyy paljon tekemistä.

- Itse rakennus ja hirret ovat onneksi tosi hyvässä kunnossa, Hietala toteaa.

Ensi kesäksi on suunniteltu katon maalaaminen. Palon jälkeen kolmisen vuotta omillaan ollut rakennus kaipaa hoitavaa kosketusta myös piha-alueilleen.

- Entraan ja etenen pikkuhiljaa. En ole asettanut projektille mitään aikataulua.

Hietala käy työmaallaan Lahdesta. Pitkäksi venyneiden raksapäivien päätteeksi hän saattaa jäädä Ruuhijärvelle ja oikaista selän majapaikaksi muuttuneessa pihasaunassa.

Koulun kunnostus kiinnostaa monia

Ennen tulipaloa Ruuhijärven koulussa kävi vielä parikymmentä lasta. Hietala itse ei ole käynyt kyseistä kyläkoulua, mutta hänen isänsä, vaarinsa ja puolet suvusta ovat suorittaneet siellä oppivelvollisuutensa.

- Vietin Ruuhijärvellä paljon aikaa lapsuudessani. Tiedän kylän ja koulun historiaa, joten pitihän se pelastaa, Hietala perustelee hankintaansa.

Hän joutui käymään kiinteistöstä pienen kilvan, sillä ostajaehdokkaita oli muitakin.

Myös kunnostusprojektista kiinnostuneita on riittänyt. Alun perin vuonna 1905 rakennettu koulu on kuulunut monen elämään.

- Kyläläiset ovat paljon käyneet katsomassa hommien etenemistä. Koululaisia vähän vanhempaa kaartia on käynyt myös, Hietala hymyilee.

Aikanaan kyläkoulu sai muotonsa ruuhijärveläisten talkoovoimin. Jossain vaiheessa rakennus lahjoitettiin kunnalle.

Koulu sytytettiin tuleen tahallisesti talon ulkopuolelta huhtikuun lopussa 2012. Tapauksen tutkinta on auki, sillä syyllisiä ei ole pystytty osoittamaan.

Palon jälkeen vuoden 2012 joulukuussa Nastolan kunnanvaltuusto teki päätöksen koulun lakkauttamisesta, sillä pienehkön kyläkoulun korjaustöiden kustannukset osoittautuivat turhan kalliiksi. Kunnostamatta jättäminen aiheutti runsaasti keskustelua ja kritisointia. Kyläläiset olivat jopa valmiita taas talkoilemaan, jotta koulu saadaan takaisin toimintaan.

Nyt Hietalan ilmestyminen kyläkoulun maille on herättänyt Ruuhijärvellä paljon hymyjä ja myönteistä palautetta.

- Kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä, että koulu tavallaan palasi takasin kylään.

Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi