Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahna taipuu herkkumakkaraksi thaimaalaisessa keittiössä

Penprabha Helsingius pursottaa kalamassan keinotekoiseen makkarankuoreen. Kuva: Sami Kuusivirta

Nastolalainen Penprabha Helsingius aloittaa kalamakkaran valmistamisen fileoimalla lahnan näppärin ottein. Hän nykäisee kalan nahan irti karkean teräsvillan avulla.

Kalamassa syntyy pyöräyttämällä ainekset kahdessa eri tehosekoittimessa, jotta massasta tulee rakenteeltaan riittävän hienoa. Sitten massa pursotetaan keinotekoiseen kuoreen ja keitetään kypsäksi. Ennen tarjoilua makkarat pyöräytetään paistinpannulla. Makkara on todella maukasta ja rakenteeltaan tasaista.

Esimerkiksi Vesijärven hoitokalastus tuottaa vuosittain tonneittain lahnaa, jota on ajettu turkiseläinten rehuksi ja kompostiin. Viime vuonna Vesijärven hoitokalastussaalista alettiin jakaa halukkaille ilmaiseksi hyötykäyttöön.

Kalaa hakivat varsinkin monet maahanmuuttajat. Yksi heistä on Thaimaasta Suomeen kuusi vuotta sitten muuttanut Helsingius (os. Piyadhammaviboon), joka kotimaassaan tutki vähäarvoisten makeanveden kalojen hyödyntämistä.

- Olisin ollut silloin kiinnostunut kehittämään kalojen hyötykäyttöä, koska olen huomannut, että eri puolilla Suomea jätetään paljon kalaa käyttämättä, hän toteaa.

Ohje

Näin valmistat kalamakkaraa thaimaalaisittain

Kalaa 780 grammaa

Jäämurskaa 240 grammaa

Öljyä 180 grammaa (2 desilitraa)

Vehnäjauhoa 28 grammaa (noin 0,4 desilitraa)

Sokeria 14 grammaa (noin ruokalusikallinen)

Leivinjauhetta 1/2 teelusikallista

Suolaa oman maun mukaan (esimerkiksi 2-4 teelusikallista)

Mausteita oman maun mukaan (noin 17 grammaa), esimerkkeinä fenkoli, muskotti, valkosipuli, inkivääri ja chili.

Fileoi kala ja poista isoimmat ruodot. Jauha ainekset tehosekoittimessa niin, että massa on rakenteeltaan mahdollisimman hienoa. Pursota massa kuoreen ja kypsennä kuumassa (ei rajusti kiehuvassa). Ennen tarjoilua makkarat voi lämmittää pannulla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi